Gazdaság

Az orosz atomerőműcég bezárja magyarországi kereskedelmi képviseletét

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Megszűnik az orosz Akcionyernoje Obscsesztvo „Atomstroyexport” Magyarországi Kereskedelmi Képviselete – erről még szeptember közepén döntöttek, és már meg is kezdődött a végelszámolás. Az oroszországi anyavállalat, a Roszatomhoz tartozó, Nyizsnyij Novgorodban bejegyzett atomerőmű-tervező és építő cég még 2001-ben hozta létre a magyarországi kereskedelmi képviseletet. A megszüntetést az Akcionyernoje Obscsesztvo „Atomstroyexport” magyarországi jelenlétének „optimalizálásával” indokolta kérdésünkre a Roszatom magyarországi központja.

Az ukrajnai háború kitörése óta felerősödtek azok a hangok, amelyek kétségbe vonják, hogy megépül a Paks II Atomerőmű két új blokkja. Tavasszal a Roszatom elállási szándékáról számoltunk be, a beruházás vontatott haladása miatt pedig nemrég teljes sorcsere történt a Paks II projektcég vezetésében, miközben Süli János, a paksi bővítésért felelős államtitkár lemondott a posztjáról. Bár a Roszatomra nem terjednek ki a szankciók, azok mégis akadályozzák az építkezést. Mártha Imre egykori MVM-elnök, jelenleg a fővárosi közműholding vezére nagyon halványnak látja a Paks II projekt esélyeit. Példaként említette, hogy több millió olyan alkatrész van, amihez nem fér hozzá az orosz fél, mert Nyugatról szállítják, és ezek a következő öt évben nem is fognak megérkezni.

Ugyanakkor a két főszereplő, a Roszatom és a paksi beruházásért is felelős Szijjártó Péter rendre megerősíti, hogy elkötelezettek az atomerőmű megépítése mellett, sőt a külügyminiszter bő egy hónapja is arról beszélt, az építési engedély birtokában biztosított, hogy 2030-ig az új blokkok megépülnek és működésbe is lépnek.

Rákérdeztünk, hogy mennyiben érinti a képviselet megszüntetése az új blokkok létrehozását célzó beruházást, amire a Rosatom Central Europe Kft.-től azt közölték:

A Paks II. Atomerőmű projekt irányításával kapcsolatos összes tevékenységet jelenleg az Akcionyernoje Obscsesztvo „Atomstroyexport” Magyarországi Fióktelepe végzi, ezért a Magyarországi képviselet megszüntetésére vonatkozó döntés kizárólag formai, szervezeti jelleggel bír, és semmiképpen sem érinti a Paks II. Atomerőmű projekt megvalósítását, beleértve az építés ütemtervét.

Kövi Gergő / MTI Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős volt kormánybiztos és Valerij Limarenko, az Atomsztrojexport – Nyizsnij Novgorodi Atomenergoprojekt, a tervezett új atomerőművi blokk orosz fővállalkozó cégének vezetője helyszíni szemlét tart a beruházás helyszínén 2015. április 28-án.

A projekttel kapcsolatos tevékenységeket irányító ASE AO fióktelepről a Sberbank bedőlése kapcsán írtunk korábban, ez a cég is a végelszámolásra ítélt orosz banknál vezette a számláját, ott éghettek el milliárdjai. A fióktelepet 2015-ben hozták létre, amiről akkoriban az MTI úgy adott hírt, hogy a Nyizsnyij Novgorodi Atomenergetikai Tervező Iroda, a moszkvai székhelyű Atomerőmű Építő Export Vállalat (Atomsztrojexport) és az Atomenyergoprojekt részvénytársaságokból álló vállalati egyesülés magyarországi képviseletének az a feladata, hogy megszervezze a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítéséről szóló szerződéssel kapcsolatos munkálatokat.

A beruházás főkivitelezőjének tavalyi mérlege mindenesetre nem utal nagy pörgésre: a fióktelep 8 milliárd forint árbevételt mutatott ki, és 5,1 milliárd forint veszteséget tüntetett fel. Egy évvel korábban, 2020-ban 19 milliárd forint bevételt és 4,7 milliárd mínuszt könyvelt el. Idén a május végi mérlegzáráskor azt írták a beszámolójukba, hogy a

jelenlegi információk szerint a projekt folytatódni fog. Megítélésünk szerint az orosz-ukrán konfliktus miatt bevezetett pénzügyi-gazdasági szankciók ellenére a társaság tevékenységének finanszírozása biztosított. A szankciók folyamatos bővülése miatt azonban nem zárható ki, hogy a jövőben olyan további szankciók bevezetésére kerül sor, ami a projekt folytatását akadályozni fogja, és ennek következtében sérülhet a vállalkozás folytatásának elve. A társaság elkötelezett a projekt folytatásával kapcsolatban, és nem áll szándékában a tevékenységet felfüggeszteni.

Az Atomstoyexportnak van egyébként egy másik fióktelepe is a paksi ipari parkban, a 2020-ban létrehozott Atomstroy Technológiai Kutató és Tervező Intézet Rt. Magyarországi Fióktelepe. A főtevékenységeként mérnöki tevékenységeket, műszaki tanácsadást megadó egység működéséből sem látszik nagy aktivitás, az Opten adatbázisa négy foglalkoztatottat mutat, bevétele pedig nem volt a 2020-2021-es években, így összesen 21 millió forint veszteséget mutatott ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik