Gazdaság

Direkt36: Talajsüllyedés miatt csúszhat a Paks II. beruházás

Jászai Csaba / MTVA
Jászai Csaba / MTVA

Az utóbbi időben az lett Paks II. engedélyezésének egyik legfontosabb kérdése, hogy az új atomerőmű biztonságosan felépülhet-e egy, a földtani kutatások szerint aktív törésvonal fölött – derül ki a Direkt36 legújabb cikkéből, ami elsőként a Telexen jelent meg.

Azt írják, ha nincs biztonságos műszaki megoldás, akkor lehetséges, hogy át kell helyezni az atomerőművet, amely további csúszást okozhat. A Paks II. engedélyezésében kulcsszerepet játszó hatóságot, az Országos Atomenergia Hivatalt (OAH) évek óta aggasztja, hogy a beruházással megbízott orosz Roszatom a törésvonal fölé akar építkezni. Az OAH fenntartásai azután erősödtek meg, hogy a beruházásért felelős magyar állami vállalat, a Paks II. Zrt. 2020 nyarán benyújtotta az OAH-nak a projekt egyik fontos dokumentumát, a létesítési engedélykérelmet. Ez a dokumentum az építkezéssel megbízott orosz Roszatom terveit is tartalmazza, így azt is, hogy a telephelyen belül pontosan hol épülnének fel az új blokkok.

A hatóság működését ismerő források a Direkt36-nak arról beszéltek, hogy az OAH-t nem az esetleges földrengés veszélye aggasztotta, hanem az, hogy a törésvonal két oldalán másképp süllyedhet a talaj, ez pedig veszélyeztetheti az új atomerőművet. A projektet korábban tárca nélküli miniszterként felügyelő Süli János az erről szóló felvetéseket elvetette. Úgy vélte, a talajsüllyedéssel járó problémákat kezelni tudják, a beruházás megítélésének pedig ártana, ha a kijelölt telephelyen belül új helyszínt kellene keresni.

Az OAH azonban ebben a kérdésben megkerülhetetlen szereplő. Tavaly ősszel például többek között a törésvonal problémája miatt nem adta ki a létesítési engedélyt, amely megnyitotta volna az utat az új atomerőmű felépítése előtt. Az OAH ezt azzal magyarázta, a meglévő dokumentumok alapján nem tudják elbírálni a kérelmet. Ehhez szerintük további információk kellenek, ezek beszerzésére hiánypótlást rendeltek el. Ennek keretében pedig az OAH arra is választ várt, hogy a törésvonal problémáját hogyan lehetne rendezni – olvasható a cikkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik