Belföld

Lemondott a paksi atomerőmű bővítéséért felelős államtitkár

Karancsi Rudolf / 24.hu
Karancsi Rudolf / 24.hu

Lemondott posztjáról Süli János, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, derült ki a kedd este megjelent Magyar Közlönyből. Megbízatása már hétfői hatállyal megszűnt.

Süli az ötödik Orbán-kormányban a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős államtitkárként dolgozott a külügyi tárcánál, előzőleg, 2017 és 2022 májusa között tárca nélküli miniszterként felügyelte a beruházást.

Lemondásának oka nem olvasható ki a határozatból, és a politikus közösségi oldalán sem tájékoztatott róla.

Szijjártó Péter külügyminiszter (aki május óta felel a projektért) mindenesetre a napokban élesen bírálta az atv.-hu-nak az atomerőmű-bővítés előkészületeit. Azt mondta:

Amikor aláírtuk Moszkvában a paksi atomerőmű építéséről a megállapodást 2014-ben, másnap született meg Patrik nevű fiam. Na most, Patrik holnap kezdi meg a második általános iskolai osztályt. Én elhiszem, hogy a Paks II. egy nagyon bonyolult dolog. De ennyire nem bonyolult, hogy egy gyerek születésétől második osztályos koráig ne történjen semmi. Nyolc és fél év eltelt.

Arról pedig lapunk írt még júniusban, hogy Süli az új kormányban korábbi fizetése negyedéért végzi ugyanazt a feladatot, mint korábban miniszterként. A KDNP-s képviselő miniszterként bruttó 5 millió forintot kapott havonta, államtitkárként viszont ennek csak a negyede, 1 millió 296 ezer forint járt neki, igaz, ezt az összeget hamar 1 millió 974 ezer forintra emelték. Összjövedelme így is elérte a négymillió forintot a képviselői alapilletménnyel és a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségéért kapott díjazással együtt. Államtitkári kinevezésével viszont elbukta hat havi búcsúpénzét, 30 millió forintot, amit a miniszteri megbízatása megszűnése miatt kaphatott volna.

Süli három évtizeden át dolgozott a Paksi Atomerőműben, volt csoportvezető, osztályvezető, műszaki igazgató és vezérigazgató is, 2014 és 2017 között Paks polgármestereként dolgozott, 2018 óta a térség országgyűlési képviselője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik