Gazdaság

Mártha Imre a Vodafone-vásárlásról: Ez így használhatatlan, az tuti

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Erőseket mondott Mártha Imre, egykori MVM-vezér, jelenleg a főváros egyesített közműcégének vezetője a Partizánnak adott tegnap esti interjújában a rezsicsökkentésről, Paks II. esélyeiről és a Vodafone megvételéről.

Nem kevesebbet állított, minthogy

 a rezsicsökkentést az új, orosz gázszerződés ütötte agyon.Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kötötte tavaly, és Orbán Viktor miniszterelnök felső fokon beszélt róla. Korábban, még a Mol által kötött szerződésben az olajéhoz volt rögzítve a gázár. A gázszerződések részletei üzleti titoknak számítanak, de az oknyomozó cikkekből, a külkereskedelmi adatokból az derül ki, hogy a mértékadó holland gáztőzsde, a TTF ára, plusz 8 százalék a Magyarország által fizetendő ár – utalt Mártha Imre Marnitz Istvánnak a Népszavában közölt cikkére. A TTF-hez kötött árral az a baj Mártha szerint, hogy a szállító – mint láthatjuk – egyoldalúan tudja mozgatni az árat, akár 100-szorosára is emelheti.

Az olaj viszont globális termék, a piac megérzi természetesen, ha valamelyik szereplő csökkenti a kitermelését, de akkor mások emelik a kitermelést, így nem emelkedik az égig az ár. Sokkal jobban jártunk volna, ha marad az olajhoz kötött ár – mondta a vezérigazgató.

Az új paksi atomerőmű építési projektet menedzselő Süli János távozását nagyon sajnálja, 2009-ben még Mártha nevezte ki paksi vezérnek, és most is azt állítja, nagyon jó döntés volt. Lehet azt mondani, hogy 8 éve nem halad előre egy tapodtat sem, és ebben szerepe volt Süli Jánosnak is, de Mártha szerint sokkal szélesebb az okok köre.

Paks II. megvalósulásának esélyeit feszegető kérdésre azt mondta:

Nem mernék elmenni az alapkőletételére, nagyon halványak a Paks II projekt esélyei.

Marjai János / 24.hu Mártha Imre

Úgy véli, jót tett volna, ha lett volna verseny, nyílt közbeszerzést kellett volna kiírni, ehelyett ezt a – mint fogalmazott – zsebszerződést Magyarország aláírta, majd 2014-ben bevonultak az orosz csapatok a Krímbe, és jöttek a nyugati szankciók.

Több millió olyan alkatrész van, amihez nem fér hozzá az orosz fél, mert Nyugatról szállítják, és ezek a következő 5 évben nem fognak bejönni – vetítette előre. Fizikailag sem passzol oda, műszakilag sem illik Paks II a régi blokkok mellé. A Duna ezt a hűtést már nem fogja tudni ellátni, a mostani teljesítmény mellett is problémák vannak nyáron. Van megoldás, hűtőtornyot kell építeni, hűtőtavat és egyebeket csak akkor 15 százalékkal drágább lesz a projekt – tette hozzá.

Gulyás Márton műsorvezető kérdésére, miszerint a  jelenlegi Roszatom-szerződéssel lesz-e Paks II, azt válaszolta:

Biztosan nem.

A Vodafone Magyarország Zrt. mobilszolgáltató megvásárlásáról akkor értesült, amikor hivatalosan bejelentette a 715 milliárd forintos tranzakciót a magyar kormány és a 4iG. Annyit észlelt korábban, hogy valami készül, a Vodafone Group vezére többször jött Magyarországra, és találkozott Orbán Viktorral is.

Mártha Imre szerint a magyar kormány nincs vele tisztában, mit vesz. Egy olyan társaságot vásárolna meg a kormány és a 4iG, amelyben nincsenek eszközök, nincs benne adótorony, kábelek stb., csak adósság.

Az eszközöket ugyanis jóval korábban mind kiszervezte a Vodafone – nem Magyarországon, hanem egész Európában – egy külön cégbe (úgy hívják Vantage Towers), amit majd a tőzsdére visz. „Amit megvettünk, nálunk Nyírségben, Kisvárdán úgy mondják, hogy ez egy adósság”, mert van benne bérelt irodaház, lízingelt flotta, ki kell fizetni 2000 embert meg az összes többi szolgáltatást. Később azt is megemlítette, hogy a 10 évre elnyert frekvenciavásárlási jog sincs kifizetve.

Adrián Zoltán / 24.hu A Vodafone székháza 2022. augusztus 22-én.

Hogy felülárazott-e a Vodafone, arra azt mondta: azon lehet vitatkozni, hogy egy ilyen piaci részesedés mit ér meg, de hogy „ez így használhatatlan, az tuti”.

Ezt úgy fordította le, hogy ha megvennénk például a kecskeméti Mercedes gyárat, de a Mercedes nem adna mögé egy év múlva fejlesztést, designe-t, modelleket, piacot, brandet, akkor az egész nem érne többet, mint a telek és a csarnok. Így világította meg, hogy a mobilszolgáltató, amit vettünk, nem működtethető a Vodafone Group támogatása nélkül. A 4G, 5G technológiánál folyamatosan mennek a frissítések, fejlesztések, változnak a számlázó rendszerek, ezeket a Vodafone Group végzi globálisan, majd szétküldi a leánycégeknek. Üzletileg ezért nem tudja értelmezni a felvásárlást: egy nagy multi egyetlen leányát leválasztani nagyon veszélyes, mert elvágod magad az egész cég world wide fejlesztésétől – mondta.

Ez akkora ugrás a magyar kormánynak és a 4iG-nek is, hogy Mártha Imre nem látja a racionalitását. Azt végképp nem, hogy miért kellene adópénzből mobilszolgáltatót venni. Adópénzből fizetjük a rendőrséget, az oktatást, az útfejlesztést és általában a közfeladatokat, de nem a mobilszolgáltatást, amit négyen is ellátnak a piacon, ráadásul szabályozó eszközökkel ragyogóan lehet befolyásolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik