Gazdaság

Jellinek Dániel nem tud róla, hogy kútba esne a horvátországi gigaüzlete a Sberbankkal

Peter Santini / Bloomberg / Getty Images
Peter Santini / Bloomberg / Getty Images

„Aláírt szerződésünk van a Sberbankkal a Fortenova 43 százalékának átvételéről, nem kaptunk semmilyen jelzést Horvátországból, hogy gond lenne az üzlettel, várjuk a különböző hatósági engedélyeket” – válaszolt lapunknak Jellinek Dániel, az Indotek Zrt. tulajdonosa.

Annak kapcsán kérdeztük a száz leggazdagabb magyar listáján a hatodik helyen szereplő Jellineket, hogy a Nacional horvát hetilap előrevetítette: Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök meg akarja vétózni azt, hogy Magyarország egyik leggazdagabb vállalkozója bevásároljon a legnagyobb horvát vállalatba. A zágrábi lap szerint a horvát miniszterelnök a döntést azután hozta meg, hogy „komoly gyanúról” értesült, miszerint Jellinek a közvetlenül Orbán Viktorhoz kötődő „átláthatatlan magyar tőke” strómanja. A Nacional hosszú cikket szentelt a sztorinak, de azt nem részletezi, mire alapozza a gyanút, noha több, meg nem nevezett üzleti és politikai forrásra hivatkozik.

„Az Indotek cégcsoportot 25 éve tulajdonlom és építem, a cég tulajdonosi köre közhiteles nyilvántartásokból is egyértelmű és transzparens, enélkül meg sem kaphattuk volna például az ügyletben illetékes amerikai hatósági engedélyeket. Teljesen szokásos, hogy egy ekkora tranzakciónál különböző érdekeltek rémhíreket terjesztenek, és ezen keresztül megpróbálják egy-egy ügylet feltételeit befolyásolni vagy meghiúsítani” – reagált a strómanvádra Jellinek. Hozzáfűzte: azért sem gondolja, hogy a cikknek lenne alapja, mert az ügylet sikeres lezárása érdeke a horvát, a magyar, de akár a cég működési területéhez tartozó szlovén és szerb szereplőknek is, hiszen így egy sokkal hatékonyabban működő horvát–magyar vegyes vállalat veheti fel a versenyt a nyugati élelmiszer-gyártókkal és -kereskedőkkel, piacot biztosítva a régiós mezőgazdasági termelőknek és élelmiszergyáraknak, olcsóbb és jobb minőségű élelmiszert juttat majd az ezen országokban lakók asztalára.

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI Orbán Viktor és Andrej Plenkovic találkozója a 15. Bledi Stratégiai Fórum nemzetközi konferencia alatt 2020. augusztus 31-én.

Nacional: a szálak Vlagyimir Putyinig érnek

A horvát hetilap megpendíti, hogy a horvát hatalom csúcsaihoz már télen eljutottak olyan „drámai információk”, amelyek szerint Orbán személyesen kérte Vlagyimir Putyin orosz elnök engedélyét ahhoz, hogy „valaki Magyarországról” megvásárolhassa a Sberbank Fortenova-részesedését. A Nacional forrásai szerint – amelyek homályban maradtak – idén februárban, amikor Orbán meglátogatta Putyint, akkor kerülhetett szóba a Fortenova ügye is, s ekkor kérte az orosz elnök jóváhagyását a magyar kormányfő. Azt a Nacional is elismeri, hogy Orbán februári látogatásakor a fő téma Magyarország gázellátása és a paksi atomerőmű volt, de a horvát lap szerint a Fortenova sorsa is szóba kerülhetett a magyar-orosz tárgyalásokon. Ugyanezek az üzleti források arról is tájékoztatták a horvát újságot, hogy mindezek után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rövid időn belül több alkalommal is Moszkvába utazott, hogy a Sberbank vezetésével megtárgyalja a Fortenovát érintő üzleti tranzakció részleteit. A lap úgy fogalmaz, hogy Szijjártó arról tárgyalt, miként „tervezzék meg az üzleti tranzakció struktúráját”. Nem sokkal ezután, áprilisban érkezett a hír, hogy az Indotek csoport szándéka az, hogy átvegye a Sberbank Fortenova-részesedését – írja a Nacional. Kérdést küldtünk a külügyi tárcának, hogy Szijjártó valóban tárgyalt-e a Fortenova-ügylet részleteiről, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Eddig úgy tűnt, minden simán megy, bár ahhoz, hogy hatályos legyen az oroszokkal kötött szerződés, még néhány hatóság jóváhagyása szükséges, ezek közül a legfontosabb az Egyesült Államok, az Európai Unió és a britek szankciós hatóságainak hozzájárulása. Úgy tudjuk, hogy az USA és az EU nem gördített akadályt az ügylet elé, már csak a holland és a brit hatóság van hátra. A befektetők tudomása szerint tehát finisben van a nagybevásárlás. Tíz nappal ezelőtt a horvát Vecernji portál azt közölte magyar forrásokra hivatkozva, hogy az Indotek közel állt ahhoz, hogy megkapja az Egyesült Királyság hatósági jóváhagyását a Fortenova-csoport 43 százalékos részesedésének megszerzésére. 500 millió eurós tranzakciót említettek és azt, hogy az ügylet elemzők szerint az idei év utolsó negyedévében zárulhat le.

Áprilisban derült ki, hogy Jellinek Dániel érdekeltsége, az Indotek megveszi a horvát cégcsoport orosz kézben lévő üzletrészét, és akkoriban a horvát sajtó be is számolt az adásvételi szerződés aláírásáról. Jellinek elmondása szerint az előzetes tárgyalások alkalmával azt tapasztalták, hogy mind a piaci, mind a politikai szereplők jól fogadták az Indotek megjelenését, az oroszországi bankokra kivetett szankciók ugyanis megkötik a Sberbank kezét, bénítják a horvát gazdaságban meghatározó csoport működését.

Indotek Jellinek Dániel

Az ügylet az ukrajnai háború hozadéka, amennyiben az EU gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, ezek érintik a Sberbankot, így végeredményben Horvátország legnagyobb vállalatát, a Fortenovát is, amelyben a Sberbank 43 százalékos részesedéssel rendelkezett.

A Sberbank úgy került képbe, hogy eredetileg a horvát GDP 15 százalékát adó, de 9 milliárd eurós adóssággal bedőlt Agrokor hitelezője volt, majd  a jogutódként megalakult Fortenova Csoportban szerzett tulajdonrészt az orosz pénzintézet az Agrokor-kölcsön fejében. Ezzel tulajdonosa lett a legnagyobb és stratégiai jelentőségű horvátországi vállalkozásban, amely az élelmiszertermelésben és a kereskedelemben is meghatározó pozíciókkal rendelkezik az egész Nyugat-Balkánon. A Fortenova három alaptevékenysége a kis- és nagykereskedelem, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság, 50 ezer alkalmazottja van, több mint 30 millió fogyasztót szolgál ki nyolc délkelet-európai piacon, a cégcsoportba tartozik többek között a horvát Konzum kiskereskedelmi üzletlánc is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik