Nagyvilág

Újabb szlovén szállodák kerülhetnek NER-közelbe

Thermana Laško / Facebook
Thermana Laško / Facebook

Február 1-jén több szlovén sajtótermék is kapott egy közleményt a magyar Prestige Tourism Zrt.-től, amelyben arról értesítették őket, hogy a cég megegyezett a Sava Turizem 43 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról – írja a Necenzurirano nevű lap. Ez azt jelenti, hogy részben magyar kézbe kerül a mintegy kétezer szállodai szobát működtető nagy szlovén idegenforgalmi csoport, a Sava. Az ügyletre a szlovén versenyhivatalnak még rá kell bólintania, de meglepő lenne, ha megtagadnák a magyar cég bevásárlását.

A tényfeltáró portál nemrég cikkezett arról, hogy értesüléseik szerint a szállodákat hamarosan magyar oligarchák veszik meg, lényegében Orbán Viktor miniszterelnök közelében landolnak, és az üzletet a szlovén kormány is segíti. A korábbi hírekben az Atlantis Property Zrt.-t jelölték meg lehetséges vevőként, végül azonban egy másik cég, a Prestige Tourism jelentkezett be a szlovén szállodákra. A lényegen ez sokat nem változtat, ugyanis azonos érdekeltségi körhöz tartoznak: az Atlantis a Prestige 30 százalékos tulajdonosa, miközben a részvények többsége (60 százalék) egy Michel Marie Caillard nevű francia ügyvéd tulajdonában van, a maradék pedig Jean-Luc Jourdan luxemburgi üzletemberé. A Prestige új cég, csak 2021 októberében jegyezték be, mindössze 5 millió forint alaptőkével, az eddigi közlésekből nem világos, miből fedezi a szlovéniai üzletet. A Necenzurirano úgy tudja, hogy a tranzakciót a Diófa Alapkezelő finanszírozza, amely a NER-közeli Jellinek Dániel érdekeltsége.

Ami a miniszterelnöki családhoz vezető szálakat bogozva a portál megemlíti, hogy Caillard érdekelt a Bayer Development Kft.-ben is, ottani üzlettársa, Balázs Attila feltűnt már Tiborcz István környékén, az Atlantis Property tulajdonosa és igazgatója, Komonczi Zsolt pedig a Cretum-csoport vezetőjeként Orbán Viktor vejével együtt menedzseli a Hotel Dorothea-projektet Budapesten.

A szlovén lapoknak elküldött közleményben az állt, hogy a Prestige óriási összeget, 200 millió eurót kíván befektetni a Savába, úgy hogy annak még csak nem is a többségi tulajdonosa lesz,

az ugyanis 46 százalékban a szlovén államé, a maradékon pedig befektetők osztoznak. A Necenzurirano azt gyanítja, hogy a háttérben már dolgoznak azon, hogy a szlovén állam a saját részéből is adjon el a Prestige-nek, és így többségi tulajdonossá tegyék.

A tényfeltáró oldal azt írja, hogy a közleményt egy ismeretlen személy küldte az info@prestige-hotels.com címről, ugyanakkor nincs olyan honlap, hogy prestige-hotels.com, a domain nevet egy nappal korábban regisztrálták Szlovéniában. A domaint annak a Pristop nevű marketingcégnek az egyik munkatársa jegyeztette be, amely a szlovén gazdasági minisztériummal is együtt dolgozik turisztikai projektekben, de amely a védelmi minisztériumnak is szervezett már reklámkampányt.

Kapcsolódó
Lapértesülés: Szlovéniában vesz szállodacsoportot a NER-közeli üzleti kör
Egy tényfeltáró oldal szerint Jellinek Dániel és Szivek Norbert köre is felsejlik a háttérben.

Van még mit felvásárolni

Eközben egy másik ügylet is körvonalazódik, amelyről szintén a Necenzurirano számolt be. E szerint a Prestige Tourism a Sava mellett egy másik szállodacsomagot is bekebelezhet, még az április végi szlovéniai választás előtt. A közvélemény-kutatások szerint a jelenlegi kormánypárt, a Fidesz-barát SDS vesztésre áll, ezért  a hátralévő időben szeretnének mindent eladni, amit csak lehet – magyarázza a nagy kiárusítást a helyi sajtó.

A szóban forgó szállodák jelenleg a DUTB nevű, banki eszközkezelő tulajdonában vannak. A DUTB-t 2013 márciusában alapította szlovén állam azzal a céllal, hogy elősegítse a súlyos fizetőképességi és likviditási problémákkal küzdő, stratégiai jelentőségű bankok szerkezetátalakítását. 2013 végére a két legnagyobb bankot feltőkésítették, rossz portfóliójuk jelentős része pedig átkerült a DUTB-hez. A következő évben az Abanka és a Banka Celje nemteljesítő eszközeit is átvették, a Probanka és a Factor bank rossz hiteleivel együtt.

A DUTB-hez mintegy 1,6 milliárd euró értékű eszköz került át, tavaly júniusban ebből még 552 millió eurónyi volt a tulajdonában, amelyből az ingatlanok 144 millió eurót, a tőkebefektetések pedig 119 millió eurót tesznek ki.

A Necenzurirano úgy tudja, hogy a szóban forgó eszközök eladásáról csendben tárgyalnak, és a legkomolyabb pályázó a Prestige. Ha tényleg a magyar érdekeltségű cég lesz a befutó, akkor a Sava-csoport hoteljei mellett az övék lehet többek között az Istrabenz-szállodalánc, a kelet-szlovéniai Laškóban található, négycsillagos Thermana hotel, valamint egy hajógyár Izolán, az Adriai-tenger partján.

A DUTB-nek 2022 végén meg kellene szűnnie, ez azonban csak akkor lehetséges, ha addig el tudja adni az eszközei több mint kétharmadát, így számukra kapóra jöhet a magyarok – feltételezett – ajánlata. Az eszközök eladásához a kormány engedélyére nincs szükség, a végső szót a DUTB igazgatótanácsa mondja ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik