Gazdaság

Közzétették az Elios-jelentést

Montázs / 24.hu
Montázs / 24.hu
Az OLAF kiadta a nyomozati anyagokat, a TASZ közzétette a jelentést.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő Facebook-oldalán jelentette be, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) kiadta az Elios-ügy nyomozati iratait, amelyek így nyilvánossá válhatnak. A politikust ezt azt követően közölte, hogy tárgyalt Ville Itäläval, az OLAF főigazgatójával, aki tudatta, hogy az iratokat elküldték, Homoki Andreának, az Eleven Gyál nevű civil csoport tagjának, aki ezért korábban ezért sikeresen perelt.

Az Európai Unió Bírósága megsemmisítette az OLAF 2019-es döntését, amely megtagadta a részleges hozzáférést az Elios-ügyről szóló jelentéséhez. Mivel az OLAF a jogerős döntés ellenére sem akarta kiadni az iratokat, Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke jogi eljárást kezdeményezett, ami most okafogyottá vált, miután Ujhelyi szerint kiadták az Orbán Viktor vejének volt cégét érintő nyomozati dokumentumokat az eredeti bejelentőnek.

Az OLAF 2017 decemberében zárta le az Elios-ügy vizsgálatot, és küldte el jelentését a magyar hatóságoknak, ajánlásaival együtt. A magyar rendőrség 2018. november 6-án szüntette meg a nyomozást, bűncselekmény hiányában.

2019-ben az Eleven Gyál nevű civil csoport azt állította, a település egyes helyein az Elios által telepített közvilágítás rossz minőségű, nem megfelelő, ezért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével kérte az OLAF-iratok kiadását, amit megtagadtak. Az Eleven Gyál ezért pert indított az Európai Unió Törvényszékén, elérte, hogy megsemmisítsék az OLAF határozatát, amely arra hivatkozott, hogy az iratok kiadása vizsgálati céljaikat sértené. A TASZ korábban jelezte, ez az ügy arról szól, a polgároknak van-e lehetőségük hatékonyan ellenőrizni a közhatalom gyakorlásának jogszerűségét – bíróság döntése pedig hozzájárul ahhoz, hogy ne lehessen elkerülni a korrupciógyanús ügyek számonkérését azzal, hogy az érintett tagállam mégsem hívja le az uniós forrásokat azokban az ügyekben, melyekben az OLAF vizsgálódik.

Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közzé is tette az Elios beruházásaival kapcsolatos visszaéléseket feltáró OLAF-jelentést, amely nem teljes, a szövegből bizonyos személyes adatokat és más információkat kitakartak, de –mint írták – a szöveg „így is közelebb vihet az elmúlt évek egyik legjelentősebb korrupciógyanús ügyének feltárásához”.

Az Eleven Gyál jogi képviseletét ellátó Hüttl Tivadar ügyvéd közölte, az OLAF igen tágan értelmezte a kitakarás lehetőségét, az azóta végelszámolással megszüntetett Elios nevét is eltüntette üzleti érdekek védelmére hivatkozva.

Attól függően, hogy mennyire használható a 133 oldalas dokumentum, elképzelhető, hogy további jogi lépéseket teszünk

– tette hozzá a TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője.

Az OLAF lapunk által megszerzett jelentése alapján készült a 24.hu cikksorozata az Elios-ügyről négy évvel ezelőtt, cikkeink:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik