Belföld

Szerbiában két céggel is kaszált az Elios

A magyarországinál is nagyobbat szakíthatott Szerbiában az Elios, a délszláv szomszédnál legalábbis két, Tiborcz István egykori érdekeltségéhez köthető cég is munkálkodott. Amint arról beszámoltunk, az Elios-csoport, miután letarolta a magyar közvilágítási piacot, külföldön terjeszkedett tovább: Szerbiában, valamint Szlovákiában. A szerbiai leány, az ESCO Elios DOO úgy száz településen újította fel a közvilágítást – a HVG hetilap riportja szerint nem csak a magyarlakta, vajdasági településeken járt sikerrel, hanem a Belgrádtól délkeletre fekvő országrészben is.

Így csalta magát a nemzetközi piacra az Elios
Az OLAF-jelentésben szétszedett projektek a szerb leányvállalat referenciái. Így teljes a modell.

A hetilap egy Elios-leányról írt, ám a 24.hu kutakodása során kiderült, hogy valójában két cégről van szó, ezek az ESCO Elios DOO és az Elios SRB DOO. Így nem kizárt, hogy összességében száznál is több szerb projektben működött közre az Elios-cégcsoport.

A két szerb Elios-cágben ráadásul ugyanaz a jól bevált tanácsadói és alvállalkozói holdudvar tűnik fel, amely részese volt annak a nagyszabású csalássorozatnak, amely miatt az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) a magyar ügyészséghez fordult.

Elios SRB DOO

Az újvidéki Elios SRB DOO alakult meg előbb, 2014 decemberében hozta létre az Elios Innovatív Zrt. és a Bio Solutions DOO nevű újvidéki cég. Utóbbinak ugyan van honlapja, de az nem tartalmaz szinte semmit a cég tevékenységéről, ráadásul a szerb cégadatbázisban nem is található nyoma. A hivatalos dokumentumok szerint a leánycégben az Elios Innovatív volt a többségi tulajdonos, 60 százalékos részesedéssel, és az alapításnál ott volt Erdei Bálint, az Elios Innovatív tulajdonosa, Tiborcz István régi üzlettársa.

A céges papírokban az Erdei tulajdonában álló Redwood  még a régi néven, Woody Holding Kft. néven szerepel 60 százalékos, míg Horváth Szilveszter 40 százalékos résszel. Az Elios SRB DOO főtevékenysége elektronikai berendezések beépítése, amibe belefér például lámpaoszlopok felállítása is.

Ahogy arról a 24.hu-n már beszámoltunk, Horváth Szilveszter több szerepben is feltűnt az Elios környékén. 2014 és 2017 között benne volt az U Light Kft.-ben, amely a felcsúti közvilágítási projekt felújítását nyerte el. A cég jelenleg 50 százalékos tulajdonnal rendelkezik az Elios Slovakiában és egy leányvállalattal megjelent Szerbiában is. Emellett Horváth ugyancsak érdekelt volt a GREP Slovakiában, amely a GREP Green Zrt. leányvállalata.

Befektetett az állam is az Elios külföldi holdudvarába
Még közpénzzel is egyengette az Elios-csoport és üzletfelei útját a magyar állam egyik befektetési társasága.

Az emített két magyar cég sok ponton kapcsolódik az Elioshoz: az U Light több esetben az Elios versenytársa volt az OLAF-jelentésben szereplő projektekben, míg a GREP Green Zrt.-nek az Eliosszal alkotott konzorciuma nyerte Pakson a LED-es lámpák felszerelésére kiírt közbeszerzést.

Az alábbi ábrán mutatjuk a meglehetősen bonyolult céghálót, a jobb alsó sarokban látható négyzetre kattintva nagyobb méretben is látható.

ESCO Elios DOO

A másik szerb Elios-cég, a HVG cikkében is említett ESCO Elios DOO szinte napra pontosan két évvel később, 2016. decemberében alakult 3 millió forint értékű törzstőkével, és a tulajdonosok azóta sem változtak. Horváth Szilveszter 75 százalékos részesedéssel többségi tulajdonos, Horváth Dezsőnek és Petar Putniknak 10-10 százalékos, míg Gombár Nórának 5 százalékos üzletrésze van. A hivatalos iratok szerint a cég főtevékenysége villanyszerelés, de a mérnöki, illetve a tanácsadói tevékenység is szerepel a papírokban.

Az ESCO Elios DOO alapító okiratában (amelynek hiteles magyar fordítása is elérhető a szerb cégadatbázisban) szereplő Horváth Dezsőnél ugyanaz a pécsi lakcím szerepel, amely az Elios-ügyben érintett, Horváth Dezső tulajdonában álló SMHV Energetikai Kft. adatainál is feltűnik.

Elios-ügy: van mit titkolnia a Fidesznek, manipulálták az árakat
Zalaegerszegen a fideszesek megszavazták az OLAF-jelentés nyilvánosságát. Aztán visszavonták a döntést. Érthető: a közvilágítási tender tele volt összeférhetetlenséggel. Az akkori polgármester most a kastélyfelújításokat felügyeli.

Róla a zalaegerszegi közvilágítási beruházást részletező cikkünkben írtunk hosszabban. Például azt, hogy a Simó Villamossági Kft./SMHV Energetika Kft. 16, az Európai Unió által vizsgált közvilágításos közbeszerzés esetében nyújtott be ajánlatot, ebből 15-ben (a balatonfüredi kivételével) nyomozott a csalás elleni hivatal, Horváth Dezsőre pedig külön kitértek a jelentésben.

Ennek oka, hogy a magyar közbeszerzési törvény szerint egy adott közbeszerzés előkészítésében és lebonyolításában nem vehet részt olyan gazdasági szereplő, amelynek közös érdekeltsége van az ügylet valamelyik szereplőjével.  Zalaegerszegen azonban mind a pályázat előkészítésében, mind annak kivitelezésében felbukkant Horváth Dezső, illetve az ő érdekeltségébe tartozó SMHV.

Az OLAF által vizsgált 35 projektből 29 esetben szerepelt vagy Horváth Dezső vagy a Simó/SMHV Kft. Utóbbi 17 alkalommal az Elios alvállalkozójaként tűnik fel, a már említett Zalaegerszegen kívül például Hódmezővásárhelyen, Siófokon, Tapolcán, Szekszárdon és Siklóson. Maga Horváth a közbeszerzési kiírás megtervezésében vett részt számos településen, időnként úgy, hogy ugyanabban a projektben cége az Eliosnak dolgozott be.

Ogranak U Light Kft. Novi Sad

Az ESCO Elios tulajdonosai közül szintén ismerős lehet Gombár Nóra neve, akiről nemrégiben azt írtuk, hogy 2015-ben az Elios képviseletében tartott előadást egy szerb konferencián. Két évvel később azonban a Balkan Green Energy nevű energetikai hírportál cikkében Gombárt már az U Light képviselőjeként nevezik meg. A cégről azt írják, hogy két vajdasági településen, Adán és Zsablyán sikeresen újította fel a közvilágítást, éppen ott, ahol a HVG beszámolója szerint az ESCO Elios is dolgozott.

A szerb cégadatbázis szerint a Felcsúton dolgozó magyar U Light Kft. 2016. júliusban 23,4 millió forintos tőkével alapította meg és azóta is tulajdonolja Újvidéken az Ogranak U Light Kft. Novi Sadot, amelynek képiselője a magyar állampolgárságú Höning Alexander Buda.

A szerb leányvállalat alapító okiratát Horváth Szilveszter szignózta, aki pedig minden bizonnyal azonos az eliosos Horváth Szilveszterrel, a cégadatbázisba feltöltött dokumentumokon ugyanis megegyezik az aláírásuk. A cég tevékenységi köreként elektronikus berendezések telepítését jelölték meg.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik