Gazdaság

Kiütötték a Rail Cargót a Mátrai Erőmű üzletéből, mert túl olcsón vitte volna a lignitet

Jászai Csaba / MTVA
Jászai Csaba / MTVA

Nettó 2,4 milliárd forintos üzletet vitt el a piacvezető vasúti szállító, a Rail Cargo Hungaria Zrt. elől az egyik újsütetű milliárdos, Illés Tamás cégcsoportja. A megrendelő az állami tulajdonú MVM-csoporthoz tartozó Mátrai Erőmű (júliusban MVM Energia Zrt.-re nevezték át), amelynek húsz éve végezte a lignitszállítást a Rail Cargo.

Az osztrák tulajdonú vasúti szállítmányozó kétévtizedes tapasztalata alapján jól ismerhette a feladatot, és annak költségeit, mégis veszített, a megrendelő ugyanis úgy találta, hogy aránytalanul alacsony vállalási árat adott meg.

Az ilyen ajánlatokat pedig a közbeszerzési szabályok szerint nem szabad elfogadni, mert veszélybe kerül a megrendelt projekt megvalósítása.

Az Rail Cargo hiába fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, tudakolva, mi a gond az általa ajánlott 272,75 forintos egységárral, miért rosszabb, mint az Illés-féle cégek 276,52 forint, elutasították a jogorvoslati kérelmét, és július végén már szerződést is kötött az MVM a nyertesnek hirdetett Illés Holding Zrt.-vel, valamint annak leányvállalatával, az MMV Magyar Magánvasút Zrt.-vel. A döntőbizottsági dokumentációban az áll, hogy a Rail Cargo az árindoklásában és a kiegészítő árindoklásában egymásnak ellentmondó adatokat adott meg az ajánlati árának részletezése, alátámasztása során, illetve bizonyos, az ajánlatkérő által kért adatokat nem adott meg.

Az Illés Tamás érdekeltségébe tartozó cégek drágább ajánlatukkal meggyőzték az ajánlatkérőt, azzal együtt, hogy az MMV Magyar Magánvasút az utóbbi két évben veszteséget mutatott ki. 2019-ben 8,3 milliárd forint árbevétel mellett 154 millió, tavaly 4,8 milliárdos forgalom mellett 134 millió forint mínuszt könyveltek el. Igaz, a Rail Cargo is gyenge évet tudhat maga mögött, 70 milliárdos árbevételt ért el, és 5,7 milliárd forint veszteséget hozott össze.

A most elnyert 2,4 milliárdos megrendelés vasúti tömegáru fuvarozására, konkrétan a visontai és a bükkábrányi bányából lignitszállításra szól, a keretszerződés 2021-22-re érvényes. A keretmennyiség 6 millió tonna, amelynek 70 százalékára az erőmű lehívási kötelezettséget vállal, a fennmaradó 30 százalék opcionális.

Illés Tamás tavaly robbant be a milliárdosok közé, legalábbis a Szakonyi Péter által szerkesztett 100 leggazdagabb magyar toplistájára először került fel, mindjárt a 64. helyre 25 milliárd forint becsült vagyonnal. Az egykori autóversenyző, műrepülő Európa- és világbajnok Franciaországba házasodott, ideje jelentős részét ott, a családjával tölt. Alapvetően vasúti és közúti szállítmányozással foglalkozik, de a személyszállításban is érdekelt, övé a 6×6 Taxi Kft. is. Illés karrierje gyorsan ívelt fel, a gazdaglista ismertetése szerint a fuvarozást 1998-ban két kamionnal kezdte, flottája azóta 500-ra duzzadt.

A Hvg360 a mátrai tender kapcsán korábban arról cikkezett, hogy a miniszterelnöki tanácsadó Habony Árpád és Hernádi Zsolt Mol-vezér körei rástartoltak a vasúti ágazatra, a járműgyártást és az áruszállítást is bekebeleznék a kormányközeli oligarchák. A cikkben Illés Tamást Habony köreivel kapcsolták össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik