Belföld

Már nem nyomoznak a Mátrai Erőmű adásvétele ügyében

Alapos nyomozás után arra jutottak, nem történt bűncselekmény.

Szél Bernadett közösségi oldalán közölte, hogy megkapta a levelet a Nemzeti Nyomozó Irodától a Mátrai Erőmű adásvétele ügyében. A Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály bűncselekmény hiányában szüntette meg az eljárást. A független képviselő különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérlete miatt tett feljelentést.

Szél Bernadettnek azt írták, alapos nyomozást végeztek a feljelentése óta eltelt időben, adatokat gyűjtöttek, anyagokat kértek be és foglaltak le, majd arra jutottak, hogy az MVM Zrt. teljesen felelősen járt el, amikor 17 milliárd forintért megvette  Mészáros Lőrinctől a Mátrai Erőművet.

Szél Bernadett a részletes nyomozás kapcsán emlékeztet rá, ő azt állította, hogy az állami cég

súlyos kárt okozott az adófizetőknek azzal, hogy megvásárolta a Mészáros Lőrincék által kirabolt, veszteséget termelő, lebontásra ítélt és környezetvédelmi kötelezettségekkel terhelt erőművet.

Az adásvételnél már létező nemzetközi vállalás volt, hogy az állam 2030-ra leállítja a szénalapú áramtermelést. Ezt a vállalást Áder János államfő tette az ENSZ szeptemberi klímacsúcsán, Palkovics László miniszter pedig azt is közölte, hogy 2-300 milliárd forintos forrásbevonás kell majd az átálláshoz. Ezeket a költségeket nem vették figyelembe az erőmű megvásárlásakor.

Szél Bernadett szerint a rendőrségi határozatból kiderül, egy olyan értékelésre alapozva határozták meg az erőmű árát, ami nem tartalmazza átalakítása, „kizöldítése” költségeit, pedig ez a lényeg. A képviselő szerint ezt az innovációs minisztériumnak kellett volna kiszámolnia, mérlegelnie, van-e kisebb költséggel járó megoldás az áramellátására, a munkahelyek megtartására, vagy jobb megvenni a pénznyelő erőművet és építeni helyette egy újat.

Nyilván az előbbi fel sem merülhetett, mivel itt a cél Mészáros kimentése és a lehető legtöbb uniós pénz bezsebelése volt.

A képviselő jelezte, nem hagyja annyiban: betekintést kért a nyomozati anyagokba és addig megy, amíg nem látom, mire készül a kormány a Mátrai Erőművel.

Hatmilliárdos veszteséggel búcsúznak Mészárosék a Mátrai Erőműtől
Átveszi a hatalmat a Magyar Villamos Művek az erőműben Mészároséktól, és mindjárt hitelt is nyújt a cégnek.

Korábban Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője jelentette be, hogy a kormány lezárta a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos tranzakciót. Közölte, az MVM Magyar Villamos Művek 17,44 milliárd forintért veszi meg az erőművet. Jelezte, a kormány nemzetstratégiai érdeknek tartja a Mátrai Erőmű klímavédelmi szempontoknak megfelelő átalakítását. A miniszter megismételte, az erőmű kulcsszerepet tölt be a villamosenergia-ellátásban, a termelés 16 százalékát adja, de működése a munkahelyek megőrzése, a térség gazdasági stabilitása miatt is kulcsfontosságú.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik