Gazdaság

Akkor fizet kevesebbet az állam a neki kölcsönadóknak, amikor megdrágul az élet

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu

Miközben nagyon megdrágult az élet, az infláció több mint nyolcéves csúcsra, 5,3 százalékra ugrott, eközben az állam kevesebbet fizet azoknak, akik meghitelezik az államot, állampapírt vásárolnak. Az azénpénzem.hu mutat rá arra, hogy júliustól új inflációkövető, hároméves Prémium Magyar Állampapírt bocsátott ki a lakosság számára az Államadósság Kezelő Központ, aminek a kamata az előző évi (tehát a mostaninál érdemben alacsonyabb) infláció plusz 0,75 százalék, míg a korábban kibocsátott állampapírnál 1 százalék volt ez a kamatprémium. Így aztán ezt a fajta állampapír 4,05 százalékos éves kamatot hoz – ami aztán az 5 százalék körüli infláció mellett nem igazán vonzó.

Az ötéves Prémium Magyar Állampapír új sorozatának kamatprémiumát is lejjebb vitték, másfélről 1,25 százalékra.

Nem is foly olyan ütemben az állampapír, mint az elmúlt egy-két évben, az időarányos tervtől elmarad a lakosság állampapír-vásárlása.

A szuperállampapírnak is nevezett ötéves MÁP Plusz éves átlagkamata 4,95 százalék, nagyjából a mostani inflációval egyezik meg, vagyis reálkamatot nem igazán termel.

Ugyanakkor attól egyelőre nem kell tartani, hogy inkább a bankokba vándorolna a pénz. A hitelintézeteknek ugyanis eszük ágában sincs többet fizetni a pénzünkre. Míg a hitelek kamatait már a jegybanki kamatemelés előtt emelték, így drágítva a kölcsönöket, ez a gyorsaság a betéteknél nem jelentkezik. Van bank, amelyik, több mint 3 éve nem nyúlt a forint betéti kamatokhoz, és a devizabetétek kamatait sem változtatta már 5 éve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik