Gazdaság

Hatalmasat szakított az ajándékba kapott Richter-részvényekkel a NER elitképzője

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Tavaly már 420 milliárdos vagyont kezelt a Mathias Corvinus Collegiumot működtető alapítvány, hála a kormány nagyvonalúságának. Hogy a pénz kikhez és hová kerül, arról nem kell tételesen számot adniuk.

A 72 millió forintos veszteségtől eltekintve remek évet zárt a kormányközeli elitképzőként emlegetett, a Kárpát-medencei fiatalok tehetséggondozására létrehozott Mathias Corvinus Collegiumot (MCC) fenntartó alapítvány: saját tőkéje 68,6 millió forintról, 424 milliárd 30 millió forintra, tehát a vagyona több mint 2428 százalékkal nőtt. Sőt:

a nekik ajándékozott Richter Gedeon Nyrt. részvénypakettnek csak az osztalékából 1175 millió forint gazdagította a tehetséggondozókat.

A megtollasodás hátterében a kormány nagyvonalúsága áll. Tavaly ugyanis Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes törvényjavaslatát elfogadva a fideszes kétharmad néhány tollvonással a Mathias Corvinus Collegium (ekkor még Tihanyi) Alapítványnak ajándékozta a MOL Nyrt. és a Richter Gedeon Nyrt. részvényeinek 10-10 százalékát, illetve több, állami tulajdonú ingatlan tulajdonjogát is, később pedig az MCC-t 100 milliárd forint költségvetési támogatással is kistafírozták.

Az MCC mögött jelenleg egy olyan közérdekű vagyonkezelő alapítvány áll, amilyenbe a többi között számos felsőoktatási intézményt és Schmidt Mária közalapítványát is kiszervezték.

Kapcsolódó
Százmilliárdokkal hizlalták megkerülhetetlenné a kormányközeli elitképzőt
A Mathias Corvinus Collegium a Habony Árpád hitelezőjeként is elhíresült Tombor András szerelemprojektjének indult, majd negyed századdal később rengeteg pénzzel szállt be a kormány, és kiszorította a Fidesz-közeli üzletembert. Volt és jelenlegi diákokkal, oktatókkal és a főigazgatóval beszélgettünk, hogy megmutassuk, mi az az MCC, és hová tart.

A költéseikhez viszont – úgy tűnik – az adófizetőknek nincs sok közük: mivel az alapítványoknak juttatott vagyon vagy juttatás már nem számít közpénznek, nem vonatkozik rájuk a versenyt és az átláthatóságot is biztosító közbeszerzési kötelezettség, nagyobb költéseiket pedig – ellentétben például az állami cégekkel – nem kell feltüntetniük honlapjukon. Ezért az MCC pénzügyeiről is csak az alapítványi beszámolóból, illetve sajtóhírekből rajzolódik ki egy homályos kép. Bár a dokumentumból nem lehet kisilabizálni, hogy az alapítvány pontosan kiknek és mennyit fizet, az összegzett adatok szerint a 120 fős statisztikai létszám mellett bérköltségekre 1087 millió forint ment el, a vezető tisztségviselőkhöz pedig 54 millió került.

Az ajándékba kapott részvények értékét viszont jól mutatja ez a táblázat, eszerint a felajánlás időpontjában a két, korábban köztulajdonban lévő pakett összesen 289 milliárd 194 millió forintot ért.

MCC Alapítvány beszámoló / birosag.hu

 

E mellé összesen 130 milliárd 800 millió forintnyi vagyoni juttatás is érkezett. Milliárdos ajándék a felújítandó Somlói úti ingatlan is, amelyet 4040 millió forintos értéken tüntettek fel.

Ugyancsak az alapítványi beszámolóból összesítettük, hogy a százmilliárdos állami ajándék mellé 526,8 millió forint értékben még különböző támogatásokkal is besegített például az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve a milliárdos állami támogatásokkal kitömött Batthyány Lajos Alapítvány.

Az MCC mögött álló alapítvány azonban ennél jelentősen gazdagabb: bár több vidéki, nagy presztízsű ingatlant már tavaly neki ajándékoztak, a tulajdonba vétel csak a beszámoló fordulónapja után történt meg, így azok egyelőre nem szerepelnek a könyveiben. Ilyen például

  • Pécsen egy lakóház, illetve az egykori Pécsi Nemzeti Casino és a Fegyveres Erők Klubjának épülete.
  • A révfülöpi kikötő és a hozzá tartozó kastély. A 444.hu számolt be róla, hogy a tehetséggondozó alapítvány nem engedélyezte a kikötő használatát a hajótulajdonosoknak.
  • Szekszárdon egy, 1930-ban sportszékháznak épült, aztán posztmodern stílusban átépített ingatlan, Zalaegerszegen a régi városháza épülete, Szombathelyen pedig az Állami Gyer­mek­ápolónő Iskola számára át­épített, végül leánykollégiumként működő ingatlan.

A Népszava cikke szerint ezen ingatlanok könyv szerinti értéke 828,8 millió forint volt átadáskor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nyilvántartásában. Ennél nagyobb falat lehet ezen ingatlanok felújítása, átalakítása. A lap Tóth Bertalannak, az MSZP társelnökének adatigénylése alapján számolt be arról, hogy tavaly augusztusban az MCC irányító testülete 36,3 milliárd forint állami juttatást fogadott el. A kormány ezt az összeget a járványhelyzet kárainak enyhítésére létrehozott gazdaságvédelmi alapból szakította ki, az MSZP-s politikus által megszerzett, az elköltésre vonatkozó koncepcióból viszont nem derül ki, hogy miként szolgálná közvetlenül az elsődleges célt, a tehetséggondozást. Az összegből a tervek szerint tavaly és idén mintegy 3,8 milliárd forint megy működési költségekre, míg nagyjából 32,6 milliárdból ingatlanfejlesztéseket menedzsel az MCC. Hivatalosan azért, hogy a tulajdonába adott állami épületeket alkalmassá tegye közfeladatai ellátására.

Az idén pedig újabb hírek szállingóztak az alapítvány költéseiről. Az MCC idén milliárdos keretmegbízást kötött az állami kommunikáción milliárdokat kereső Balásy Gyula cégeivel, és két szállodába is bevették magukat: a négycsillagos, a Feneketlen-tónál lévő Flamencóba, valamint a győri Káptalandombon található Konferencia Hotelbe. Áprilisban a Spéder Zoltán közvetett tulajdonába tartozó, összetett vállalatcsoport megvásárlásával a Libri-Bookline Zrt. (illetve a Libri-Bookline Csoport) részvényeinek közvetett stratégiai kisebbségi (30,94 százalékos) tulajdonát is megszerezte a MCC Alapítvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik