Gazdaság

Százmilliárdokat adott a kormány a NER elitképzőjének, már látszik, hogy hová folyik tovább a pénz

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A plakátkampányos Balásy Gyula legalább 1,4 milliárdot szakít, de százmilliók mennek utazásra is. Közben épül az ingatlan- és a cégbirodalom is a Mathias Corvinus Collegium körül.

Februárban mutattuk be, hogyan jutott több száz milliárdos vagyonhoz a kormányközeli elitképző, a Mathias Corvinus Collegium (MCC), amely Kárpát-medence-szerte nyújt az oktatást kiegészítő képzéseket az általános iskola felső tagozatától az egyetemig. A kormánypárti képviselők tavaly megszavazták Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes törvényjavaslatát, és odaajándékozták a Richter- és Mol-részvények 10 százalékát az MCC-t működtető Tihanyi Alapítványnak (szeptember óta Mathias Corvinus Collegium Alapítvány), valamint a kollégium által használt gellérthegyi ingatlant is. A részvények értéke nagyságrendileg 280 milliárd forint körül van, az éves hozam 7-8 milliárd forint környékén várható. Összehasonlításképp: a részvénypakett becsült értéke nagyságrendileg annyi, amennyit az állam idén rokkantsági, rehabilitációs ellátásokra (283 milliárd forint) vagy a munkanélküliek segélyezésére (álláskeresési járadékra) és a közmunka-programokra összesen szán (273 milliárd forint).

Kapcsolódó
Százmilliárdokkal hizlalták megkerülhetetlenné a kormányközeli elitképzőt
A Mathias Corvinus Collegium a Habony Árpád hitelezőjeként is elhíresült Tombor András szerelemprojektjének indult, majd negyed századdal később rengeteg pénzzel szállt be a kormány, és kiszorította a Fidesz-közeli üzletembert. Volt és jelenlegi diákokkal, oktatókkal és a főigazgatóval beszélgettünk, hogy megmutassuk, mi az az MCC, és hová tart.

Ősszel a kormánytöbbség vagyonkezelő közalapítvánnyá változtatta az MCC-t működtető alapítványt, és két pécsi, több révfülöpi (a vitorláskikötőt és a hozzá tartozó épületeket), valamint egy szekszárdi, egy szombathelyi és egy zalaegerszegi létesítményt is ingyen adott át a szervezetnek. (A vagyonátadás érdekessége, hogy az MCC mögött álló alapítvány kuratóriumi elnöke Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkár, aki a bőkezű állami ajándék átadója és átvevője egy személyben.) A kormány azonban még erre is rá tudott tenni egy lapáttal: karácsony előtt nem sokkal csaknem 100 milliárd forintot juttatott az alapítványnak a gazdaságvédelmi alapból.

Mire megy a pénz?

Mostanra kezd körvonalazódni, hogy merre folyik tovább a közösből kapott pénz: a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány február közepén kétmilliárd forintos keretszerződést kötött Balásy Gyula cégeivel, a New Land Media Kft.-vel és a Lounge Design Kft.-vel „komplex kommunikációs és rendezvényszervezési szolgáltatások” elvégzésére. A nettó kétmilliárdos keretösszeg kimerítéséig vagy legfeljebb 2022 végéig érvényes megállapodás 600 millió forint plusz áfa opciót tartalmaz, így egyelőre annyi biztos, hogy

a kormányközeli elitképző nettó 1,4 milliárd forintot biztosan elkölt a kormány plakátkampányait is levezénylő Balásy cégeinél.

Kérdésünkre az MCC azt közölte: „a közbeszerzést követően megkötött kommunikációs szerződés a leghatékonyabb és leginkább költséghatékony módja annak, hogy az MCC sokrétű, a Kárpát-medencét lefedő, több korosztályt érintő kommunikációs, PR és rendezvényszervezői tevékenységét lefedje”.

Hogy pontosan milyen rendezvényekkel és milyen kommunikációs kampányokkal számolnak a jövőben, ami indokolja a hatalmas megbízást, arra nem kaptunk egyértelmű választ. Elküldték viszont egy Facebook-videó linkjét, amelyben az MCC-Mindset Pszichológia Iskola diákja beszélget Sterczer Hildával, a Hópárduc Alapítvány alapítójával „hegymászásról, érzelmi és fizikai mélységekről, magasságokról”. Levelünk elküldésekor ez volt a legfrissebb, a megbízás keretében lebonyolított esemény. A videón 2400 megtekintést mutat a a közösségi oldal, ez túlszárnyalja a többi, ezt követő közvetítés nézettségét, amelyek jellemzően 300 fős közönséget vonzottak. Az MCC figyelmünkbe ajánlotta honlapját, hogy itt nézzünk szét az aktuális rendezvényeik ügyében, de nem lettünk okosabbak abban a kérdésben, hogy mire megy el legalább 1,4 milliárd forint a jövő év végéig.

Arról is megkérdeztük a tehetséggondozó szervezetet, hogy miért kell 10 hónapra nettó 21,1 millió forintért bérelni autókat a Mercarius Flottakezelőtől. Az orosz befolyás alá került cégről korábban a paksi atomerőmű-bővítés kapcsán írtunk. Az MCC válasza szerint számos vidéki és határom túli helyszínen vannak jelen, ahol programokat szerveznek, oktatási tevékenységet folytatnak, szervezeti teendőket szükséges intézni. „Vezetők, kapcsolattartók, operatív feladatot ellátó kollégák ebből kifolyólag többet kell, hogy utazzanak ezekre a helyszínekre munkavégzés céljából. Emiatt volt szükség autók bérlésére. Az MCC az ár-érték arány tekintetében legkedvezőbb ajánlatot kiválasztva, Seat Leon és Tarraco típusú, középkategóriás járműveket bérel, a szerződéses partner által felkínált alapfelszereltséggel”. Mindez valóban eltörpül az utazásszervezési költségek mellett, az alapítvány márciusban nettó 500 millió forintos keretszerződést kötött az állami megbízásokkal szépen ellátott Mauri Utazási Kft.-vel belföldi és külföldi utak szervezésére.

Pontos összeg nem ismert, de vélhetően jelentős summa megy el a Feneketlen-tónál található négycsillagos, 355 szobás Flamenco Hotel bérletére is, amely legalább négy évig üzemel majd hallgatói kollégiumként, közösségi térként, rendezvényhelyszínként és irodaként. Az MCC budapesti központja 2001 óta a Somlói út 49-53. szám alatt található, ezt az egykoron a Munkásőrség, majd az Országos Rendőr-főkapitányság székházául szolgáló épületet ugyancsak ingyen kapták meg tavaly. A kollégium korábbi indoklása szerint azonban a jelenleg használt épületek alkalmatlanok a hosszú távú szakmai céljaik megvalósításához. Ezért 2025-re új épületet húznak fel a Gellérthegyre, amelynek tervpályázatát már kiírták.

Az MCC honlapján szemlézett interjú szerint már biztos, hogy megveszik a műemléki védettségű, rendkívül rossz állapotban lévő miskolci Avas szálló épületét, így az ajándékba kapott dunántúli ingatlanok után Kelet-Magyarországon is új bázist építenek ki.

Épül a cégbirodalom, és már az alaptörvény is védi

Ilyen tőkével (és a gazdaságvédelmi alapból érkező 100 milliárddal a zsebben) talán nem meglepő, hogy az MCC nagy erőkkel fogott bele üzleti birodalma kiépítésébe. December 22-én rögtön öt céget alapított. Mind az öt saját tulajdonú, illetve bérelt ingatlan bérbeadásával, üzemeltetésével foglalkozik. Nemrég derült ki, hogy az MCC lett a Libri-Bookline könyvkiadási és kereskedelmi óriás kisebbségi tulajdonosa, a Gazdasági Versenyhivatal a bejelentés után két nappal már ki is állította a hatósági bizonyítványt a fúzióról.

Az ingyen megszerzett tőke ráadásul Varga Judit indítványának köszönhetően vélhetően hosszú időre be van betonozva. Az igazságügyi miniszter javaslatára ugyanis tavaly úgy módosították – immár kilencedszer – az alaptörvényt, hogy abban rögzítették: a „közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létrehozásáról, működéséről, megszüntetéséről, valamint közfeladata ellátásáról sarkalatos törvény rendelkezik.” Magyarán az ilyen típusú alapítványokkal kapcsolatban csak kétharmados többséggel tehet bármit az Országgyűlés. Egy esetleges kormányváltás esetén tehát a jelenlegi ellenzéknek kétharmados többségre lenne szüksége ahhoz, hogy az ingyen odaadott vagyonelemeket visszaszerezze. Szalai Zoltán MCC-főigazgató februári cikkünkben ugyanakkor azt is hangsúlyozta: kuratóriumuk kétharmados parlamenti többséggel sem váltható le, azzal ugyanis, hogy az alapító jogok a kuratóriumhoz kerültek, egyetlen kormány sem szólhat bele az ügyeikbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik