Közélet

Tovább épül a párhuzamos állam: vagyonkezelővé alakítják Schmidt Mária közalapítványát is

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

Kedden éjjel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta a törvényjavaslatot a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány átalakításáról – szúrta ki a 444.hu. A többek között a Terror Háza múzeumot is működtető szervezetet ezzel olyan vagyonkezelő alapítvánnyá alakítják át, mint amilyenekké az egyetemeket is.

Várhatóan a törvényjavaslat elfogadása után a következő lépés az új alapítvány állami vagyonhoz való juttatása lesz, az átkerülő vagyonelemek pedig – hasonlóan a közelmúltban létrehozott több tucat alapítványhoz – kikerülnek az állam ellenőrzése alól.

Schmidt Mária alapítványához tartozik a Terror Háza mellett a XX. Század Intézet, a XXI. Század Intézet, a Habsburg Történeti Intézet, a Kommunizmuskutató Intézet és a Kertész Imre Intézet.

Az állami vagyon alapítványokba történő áthelyezése, s ezzel a párhuzamos állam létrehozása nemzetközi figyelmet kapott, az eseményekről nemrég a svájci közszolgálat készített riportot. Elhangzott többek közt, hogy:

A jövőben összesen 32 alapítvány veszi át az állami intézményeket. Egyetemek, klinikák, energetikai és gyógyszeripari vállalatok, kikötők, kastélyok, múzeumok, színházak – ezek mind alapítványok kezébe kerülnek. Az alapítványok tagjairól (a kuratórium tagjairól – a szerk.) a kormány dönt. Az alapítványi megbízatás élethosszig tart.

Kapcsolódó
Százmilliárdokkal hizlalták megkerülhetetlenné a kormányközeli elitképzőt
A Mathias Corvinus Collegium a Habony Árpád hitelezőjeként is elhíresült Tombor András szerelemprojektjének indult, majd negyed századdal később rengeteg pénzzel szállt be a kormány, és kiszorította a Fidesz-közeli üzletembert. Volt és jelenlegi diákokkal, oktatókkal és a főigazgatóval beszélgettünk, hogy megmutassuk, mi az az MCC, és hová tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik