Gazdaság

Tízmilliós bevételt könyvelt el a börtönre ítélt, de még mindig szabadlábon lévő egykori polgármester cége

MTI / Kovács Tamás
MTI / Kovács Tamás

Csaknem tízmillió forint bevételt és szerény, félmilliós profitot könyvelt el tavaly a VMSEVEN Kft., ami Veres Margit, volt balmazújvárosi polgármester tulajdonában áll. Verest 2018 áprilisában 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla hivatali vesztegetés elfogadása miatt, ám az egykori városvezető három éve nem vonult börtönbe, mert kegyelmi kérvényt nyújtott be a köztársasági elnökhöz, amelynek elbírálását szabadlábon várhatja ki.

A VMSEVEN Kft.-t 2018 októberében alapította a volt polgármester, vagyis néhány hónappal azután, hogy jogerősen szabadságvesztésre ítélte őt a bíróság. A társaságnak mindössze egy alkalmazottja van, ügyvezetője Veres Margit 21 éves lánya. Azt nem tudni, hogy a főtevékenységként üzletviteli és egyéb tanácsadással foglalkozó cégnek honnan vannak megbízásai, de tavaly és tavalyelőtt is nagyjából tízmillió forintos bevétele volt.

Gazdasági tevékenysége mellett Veres Margit nyilvános eseményeken is aktívan részt vesz, amíg várakozik Áder János államfő döntésére. 2019 karácsonya előtt a korábbi polgármester a hajdúnánási városbálon mulatott többek közt Tiba István fideszes országgyűlési képviselő, Jakab István MAGOSZ-elnök és Szolláth Tibor fideszes hajdúnánási polgármester társaságában. Korábban pedig Romániában, Csíkszentdomokoson tűnt fel, ahol a magyar országgyűlés csapata és a székelyföldi önkormányzati képviselők barátságos labdarúgó-mérkőzését tartották. Az állami televízió tudósításában az volt látható, hogy miközben Kövér László házelnök a csatornának nyilatkozik, Veres Margit a háttérben a résztvevőkkel cseveg.

Kapcsolódó

Miután Veres Margit elítélése óta több mint három év eltelt, megkerestük ügyvédjét, Rácsai Lajost, aki elmondta, semmilyen értesítést nem kaptak az ügyfele ügyében sem a Köztársasági Elnöki Hivataltól, sem pedig az Igazságügyi Minisztériumtól. Előbbinek is elküldtük a kérdéseinket arról, hogy három év elteltével miért nem bírálja el az ügyet a köztársasági elnök, illetve mikorra várható a döntése. A hivataltól mindössze annyit válaszoltak:

A jogszabályoknak megfelelően a kegyelmi és a méltányossági ügyekről, illetve a határozat tartalmáról a Köztársasági Elnöki Hivatal sem szóban, sem írásban nem adhat felvilágosítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik