Belföld

Városbálon mulatott az elítélt volt polgármester, aki másfél éve nem vonul börtönbe

A felvételek tanúsága szerint remekül szórakozott a múlt hét szombati hajdúnánási városbálon Veres Margit volt balmazújvárosi polgármester, akit 2018 áprilisában hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, de azóta sem vonult börtönbe.

A Hajdúnánási Televízió videóján az látszik, hogy Veres Margit többek közt Tiba István fideszes országgyűlési képviselő, Jakab István MAGOSZ-elnök és Szolláth Tibor fideszes hajdúnánási polgármester társaságában mulatozik.

A felvételen 8 perc 22 másodperctől látható az elítélt expolgármester a képernyő jobb szélén.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyébként pont csütörtökön mondta azt a Kormányinfón – a győri gyermekgyilkossággal kapcsolatban –, hogy hiába jelenik meg a törvényekben 2010 óta a szigorúbb büntetőpolitika, ha azt a bíróságok nem alkalmazzák.

Veres tavaly októberben Romániában, Csíkszentdomokoson tűnt fel, ahol a magyar Országgyűlés csapata és a székelyföldi önkormányzati képviselők barátságos labdarúgó mérkőzését tartották. Az állami televízió tudósításában az volt látható, hogy miközben Kövér László házelnök a csatornának nyilatkozik, Veres Margit a háttérben a résztvevőkkel cseveg.

Emlékezetes, hogy az egykori városvezető még tavaly kapott arról értesítést a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától, hogy június 27-én kell megkezdenie szabadságvesztésének letöltését, ám ez nem történt meg. Mint azt korábban megírtuk, bár Veresnek lehetősége lett volna rá, nem kért halasztást a bíróságtól.

A bűntény

A vádirat szerint Veres Margit 2012-ben még jegyzőként fogadott el 400 ezer forintot és egy gépkocsit egy vállalkozótól, aki az általa épített rendezvénycsarnokhoz szeretett volna 180 millió forint állami támogatást szerezni.

Balmazújváros ebben az évben 450 millió forint állami támogatási kerettel gazdálkodott.

Veres a támogatandó beruházásokról szóló döntéskor arra utalt, hogy a kormány szándéka szerint a megítélt támogatásból 180 milliót éppen arra a rendezvényközpontra kell fordítani, amire a vállalkozó állami támogatást szeretett volna. Ráadásul ezt a valótlan állítást pedig az akkor megtartott képviselő-testületi ülésen Tiba István akkori polgármester is megismételte.

A testület elfogadta az előterjesztést, és 2013 augusztusában át is adták a rendezvényközpontot. Fontos tényező, hogy a nyomozók ekkor már szinte mindent tudtak az ügyben a lehallgatott telefonbeszélgetésekből, így nem sokkal később gyanúsított, majd vádlott lett Veres Margit és a nagyvállalkozó. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy Veres 2013-ban egy fiktív adás-vételi szerződéssel jelentősen a valós értéke alatt vett meg egy autót a nagyvállalkozó cégétől, s ezzel megvalósult a hivatali vesztegetés.

Azt viszont már nem látta kétséget kizáróan bizonyítottnak a másodfokú bíróság, hogy az akkori jegyző 5 millió forintot is átvett, amiből ő 400 ezer forintot kapott. Ez azért különös, mert a lehallgatott beszélgetésekből, Veres és Tiba vallomásából kitűnt, hogy Veres 400 ezer forintot kivett a vállalkozó által Tibának küldött borítékból.

Különös körülmény, hogy Tiba István, Balmazújváros akkori polgármestere már a nyomozati szakban kikerült az ügyből, ellene nem emeltek vádat. Pedig azt Tiba is elismerte, hogy a vesztegetésért elítélt nagyvállalkozó neki szánta azt az 5 millió forintot, amiből Veres Margitnak is jutott. A kormánypárti képviselő azt állította, kölcsönről volt szó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik