Belföld

Már csak Áder Jánosban bízhat a börtönre ítélt volt balmazújvárosi polgármester

Tavaly számoltunk be róla, hogy Veres Margit, Balmazújváros volt polgármestere annak ellenére van szabadlábon, hogy jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte őt a Debreceni Ítélőtábla hivatali vesztegetés elfogadása miatt. Az egykori városvezető azért nem vonult börtönbe, mert egyrészt kegyelmi kérvényt adott be a köztársasági elnökhöz, másrészt felülvizsgálati indítványt nyújtott be a Kúriára.

A Kúria lapunknak adott tájékoztatása szerint tavaly decemberben döntöttek Veres ügyében, akivel szemben a jogerős ítéletet hatályában fenntartották, tehát a szabadságvesztés letöltését három hónapon belül meg kell kezdeni a volt polgármesternek.

Igaz, ehhez még Áder János köztársasági elnök döntése is kell, az ő asztalán fekszik a volt politikus kegyelmi kérvénye, így már csak az államfőben bízhat a korábbi balmazújvárosi városvezető.

A köztársasági elnökhöz benyújtott kegyelmi kérvény önmagában nem halasztó hatályú a büntetés megkezdése tekintetében, de ezzel párhuzamosan a volt polgármester kérhette, hogy az igazságügyi miniszter rendelje el a büntetés végrehajtásának elhalasztását addig, amíg Áder János meghozza döntését.

Megkerestük Veres Margit védőjét, Rácsai Lajost is, aki elmondta, ügyfele jogszerűen van szabadlábon.

Egyébként a volt polgármester minden jel szerint nem érzi fenyegetve magát a börtöntől, tavaly októberben vezető fideszes politikusok társaságában Romániában, Csíkszentdomokoson tűnt fel, ahol a magyar Országgyűlés csapata és a székelyföldi önkormányzati képviselők barátságos labdarúgó mérkőzését tartották.

Kiemelt kép: Veres Margit, Balmazújváros volt polgármestere (MTI / Kovács Tamás)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik