Belföld

A kormány akár teljesen saját zsebből újítaná fel a Lánchidat

Csütörtökön összeül a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT), ahol a kormány és a fővárosi önkormányzat egyeztet. Fővárosi forrásból tudjuk, hogy Karácsony Gergelyék főleg pénzügyi kérdésekről szeretnének egyeztetni:

a legfontosabb pontnak azt mondták, hogy a kormány adjon engedélyt egy 70 milliárdos hitel felvételére, amit „kedvező konstrukcióban lehetne most felvenni az Európai Beruházási Banktól”.

Forrásunk hozzátette, hogy ez a főváros fejlesztési céljait nagyrészt fedezné, és így egyensúlyba kerülne Budapest büdzséje.

Az FKT-n téma lesz szociális hozzájárulás mértéke is: ez az adó, amit az önkormányzatoknak az államnak kell fizetniük a járvány ürügyén. A főváros azért kritizálja ezt az intézkedést, mert Budapest így nettó befizető lesz az adó mértéke miatt az állam felé.

Ide kapcsolódik, hogy a főpolgármester beszélt egy esetleges fél százalékos adó kivetéséről is, amit jól menő vállalkozások fizetnének, hogy a befolyó összegből a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került más vállalkozásokat támogassanak.

Az FKT előtt sajtótájékoztatót tartott a kormányoldali tárgyalódelegáció egyik tagja, Fürjes Balázs. A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár elmondta, hogy

Fogunk arról beszélni, hogy szükség van e a budapesti vállalkozásokat terhelő Karácsony-adó kivetésére, és Budapest újabb eladósítására

– a hangütésből sejthető, hogy a kormány nem lelkesedik az ötletekért.

Fürjes Balázs bejelentette, hogy a kormány kész saját költségére felújítani a Lánchidat, szerinte „képtelenség”, hogy a főváros nem talál megfelelő kivitelezőt. Utóbbi állítás azért meglepő, mert a közbeszerzésre négy érvényes pályázat is érkezett, és a kivitelezőkkel már tárgyal a főváros.

Előbbi pedig azért, mert a kormány még nem utalta el azt a 6 milliárd forintot sem, amit már régen megígért Budapestnek, mint kormányzati támogatást a hídfelújításhoz.

Az FKT-n a Nagykörút, a Liget-projekt, és a  Biodóm is téma lesz.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik