Gazdaság

Most azt veti Orbán a németek szemére, hogy nagyon kedvező környezetben működnek cégeik Magyarországon

MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt

Nekiment a magyar miniszterelnök a német-magyar kapcsolatok alappillérét jelentő megállapodásnak, miszerint a német vállalatok különösen előnyös gazdasági környezetben, adókedvezményekkel és támogatásokkal megsegítve működhetnek Magyarországon, cserébe a német kormány védőernyőt tart az Orbán-kabinet fölé az európai politika viharaiban – ezt olvassa ki a Népszava abból, ahogyan kommunikál a kormányfő a magyar és a lengyel kormány által az EU költségvetési terve és mentőcsomagja ellen emelt vétó kapcsán. A miniszterelnöknek az nem tetszik alighanem, hogy jogállami feltételekhez kötné az EU nagy része az EU-pénzek kifizetését, folyósítását.

Orbán nemrég úgy fogalmazott, hogy Németország az egységes európai piac legnagyobb haszonélvezője, és csak az uniós piacon elért haszna egy részét juttatja vissza Magyarországnak EU-támogatások formájában. A magyar kormányfő azzal indokolja ezt a gondolatmenetet, hogy szerinte évente 4 milliárd eurót kap Magyarország az EU-ból, de az EU-tagállamok (pontosabban EU-s cégek révén főként) ennél többet, 6 milliárd eurót visznek haza (például itt megtermelt profit formájában).

Azt felejti el hozzáfűzni Orbán, hogy a német cégeket pont az Orbán-kormány támogatja bőkezűen – világít rá a Népszava.

A G7 gazdasági portál számolta ki két éve: Magyarország az Orbán-kabinet idején kétszer akkora támogatási szintet biztosít a multiknak, mint amennyit az előző, baloldali kormányok alatt kaptak. A gazdasági portál két, egymást követő hét éves ciklust összehasonlítva arra jutott, hogy a szocialista kormányok 2007 és 2010 között 130, míg Orbánék 2011-től 2017-ig 255 milliárdot juttattak egyedi kormánydöntéssel a multiknak. A különbséget a létrehozott munkahelyek mennyisége nem magyarázza: Orbánék a kétszer annyi támogatásból alig 18 százalékkal több állás (30 ezer vs. 35 ezer) megteremtését tudták ösztönözni.

Az egyedi kormánydöntéssel odaítélt pénzeken felül más technikával is lehet kedvezményezni vállalatoknak.

Nemrég az Audi vitt haza brutális összegű itt megtermelt profitot, de jócskán kapott a magyar költségvetésből pénzt.

Kapcsolódó
1800 milliárd forintot lapátolt ki az Audi az országból, Orbánék újabb segítséget adnának neki
10 év, közel 2000 milliárd forintnyi profit, 36 milliárd forint magyar állami támogatás.

„Vagyis amikor Orbán Viktor arról beszél, hogy a német cégek kitalicskázzák innen a profitot, valójában a saját tíz éves gazdaságpolitikáját ostorozza: az Orbán-kormány által összeállított kedvezményrendszer (kiegészítve például a rabszolgatörvény bérleszorító hatásával) teszi lehetővé, hogy a multik sosem látott arányban vihessék haza a Magyarországon termelt profitot” – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik