Gazdaság

Fű alatt osztott állami pénzek: Pécs NER-lovagja szállodája árának hatszorosát kaphatja felújításra

936 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelt a Magyar Turisztikai Ügynökségtől szállodája felújítására Czéh-Tóth Márk. A dohánybizniszben is érdekelt pécsi vállalkozó néhány éve vitatott körülmények közt szerezte meg a város szívében fekvő Aranyhajó Fogadót a tatarozására igényelt állami támogatás töredékéért, kevesebb mint 160 millió forintért. Bár a támogatás nagy részét még nem kapta meg, az üzletember magabiztosságát jelzi, hogy nemrég elkezdődött az épület felújítása, amiből négycsillagos szálloda lesz. Közben az egykori fogadó eladása miatt hűtlen kezelés miatt nyomoz a rendőrség.

Czéh-Tóth Márk, Baranya megye ifjú NER-lovagja is pályázik a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által fű alatt, egyedi döntésekre hivatkozva osztogatott százmilliókból – tudta meg a 24.hu. A vállalkozó egyik érdekeltsége, a Hotel Nick Kft. 936 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelt, hogy Pécs történelmi városközpontjában négycsillagos szállodát alakítson ki az egykori Aranyhajó Fogadóból.

A szálloda-, ingatlan– és dohánybizniszben is érdekelt jogász-üzletember akkor vált országosan ismertté, amikor 2013-ban Hamar Endrével – aki Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak volt az üzlettársa – trafikos céget alapított és elnyert öt dohánykoncessziót. Hamar és Czéh-Tóth úgy csöppent bele a trafiküzetbe, hogy korábban egyikük sem foglalkozott dohánykereskedelemmel.

Czéh-Tóth cége, a Hotel Nick Kft. 2017-ben kevesebb mint 160 millió forintért szerezte meg az Aranyhajó Fogadót, amelynek felújítását és átalakítását a közelmúltban kezdték meg. A munkálatok annak ellenére indultak meg, hogy az igényelt támogatásból egyelőre csak a beruházás előkészítésére járó összeget kapták meg. Tehát a jelek szerint a vállalkozó optimista a támogatás folyósítását illetően. Czéh-Tóth Márk kérdésünkre elmondta, valóban bízik benne, hogy a beruházásra igényelt összeget megkapja, ám egyelőre nincs információja arról, hogy ez mikorra várható. Mint mondta, a támogatási kérelem benyújtása után saját felelősségére kezdte meg a szálloda átalakítását.

A fogadó vételárának csaknem hatszorosát kitevő állami támogatást az üzletember mindenesetre olyan forrásból kaphatja meg, amelyből lényegében nyom nélkül osztogat pénzeket a Guller Zoltán vezette turisztikai ügynökség.

Czéh-Tóth cége ugyanis nem egy konkrét pályázati felhívásra jelentkezett, hanem maga kereste meg ötletével az MTÜ-t. Egy birtokunkba került dokumentum alapján a Hotel Nick Kft. támogatói kérelme egy abból a több mint nyolcvan egyedi kérelemből, amelyeket (mint korábbi cikkeinkben beszámoltunk róla) a Kisfaludy 2030 Zrt. tart nyilván, és amelyek közül több százmillió forintos nagyságrendű támogatást eredményezett. Közös jellemzőjük, hogy – a hazai és európai uniós pénzosztásoknál megszokottaktól eltérően – még csak pályázati azonosító számmal sem rendelkeznek.

Fű alatt osztja az adófizetői százmilliókat a Magyar Turisztikai Ügynökség
Egyedi döntésekre hivatkozva, nyilvánosan meghirdetett pályázati felhívás nélkül kap pénzt Zoób Kati divattervező, Balatonboglár fideszes önkormányzata vagy éppen egy nagyvállalkozó Kis-Balaton melletti kalandparkja. A Tiborcz István volt üzlettársához köthető bodajki kastély is az eddig titkolt közpénzcsap révén újulhat meg.

Kértek, kaptak

Az elmúlt hónapokban beszámoltunk róla, hogy ilyen egyedi, „ad hoc” döntésekre hivatkozva kért és kapott 811 millió forintot Zoób Kati divattervező, és élt a lehetőséggel Balatonboglár fideszes önkormányzata is. Az eddig titkolt közpénzforrásból kért 300 millió forintot Tiborcz István volt üzlettársa, Paár Attila, aki a pénzből festménygyűjteményét szeretné elhelyezni. Szintén ezen a csatornán igényelt 286 millió forint támogatást cégével Tasnádi László, az Orbán-kormány volt rendészeti államtitkára, az adóhivatal korábbi bűnügyi igazgatója, egykori III/II-es tiszt is egy balatoni panzió megépítéséhez.

Mivel homály fedi, hogy a többnyire Fidesz-közeli figurák honnan értesültek egyáltalán az egyedi támogatási kérelem lehetőségéről, megkérdeztük erről is Czéh-Tóth Márkot, aki azt mondta, a turisztikai ügynökség nyilatkozatai alapján fordult az MTÜ-höz. Ez azért érdekes, mert nem találtuk nyilvános nyomát annak, hogy ebben a formában is lehet vissza nem térítendő támogatásokat kérni az ügynökségtől. Aztán a támogatásokról szóló első cikkünk megjelenése után Guller Zoltán a Világgazdaságnak olyan természetességgel beszélt a támogatási formáról, mintha az korábban is ismert lett volna. Azt mondta:

az MTÜ által 2030-ig a kezelt források kevesebb mint 2 százalékát fordítja egyedi támogatási döntésekre. Fontos megjegyezni, hogy ezekben az esetekben is ugyanolyan pályázati dokumentációt várunk, mint egy-egy pályázati kiírásnál, a beérkező igényekről pedig egy szakmai grémium dönt.

Ugyanakkor ennek a szakmai grémiumnak a névsorát sem árulja el az MTÜ, hiába kértük tőlük, csupán annyit közöltek, hogy a végső döntést a vezérigazgató hozza meg a támogatásokról.

A pécsi Aranyhajó Fogadó műemlék épületéből négycsillagos szálloda lesz, amit az adófizetők finanszírozhatnak meg.

A rendőrség nyomoz a fogadó eladása miatt

Az Aranyhajó Fogadó eladása miatt februárban különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság azután, hogy Pécs új vezetése feljelentést tett – derült ki a Szabad Pécs cikkéből.

Ennek előzménye, hogy a tavalyi önkormányzati választáson győztes ellenzéki városvezetés átvilágítást rendelt el a városházán, illetve az önkormányzati cégeknél, ennek eredményeként felmentették a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) Zrt. vezérigazgatóját. A vizsgálat ugyanis megállapította, hogy a volt vezető két ingatlan eladásakor százmilliós nagyságrendű kárt okozhatott.

Az egyik az Aranyhajó Fogadó volt, amit 2017-ben adott el a PVH, ám a csaknem 160 millió forintos vételár nem a társasághoz, hanem egy ügyvéd letéti számlájára került. Mint kiderült, a vagyonhasznosító vezetője, Szentgyörgyi Dávid nem gondoskodott arról, hogy a pénz átkerüljön a cég számlájára. Majd amikor az új polgármester, Péterffy Attila utasította Szentgyörgyit, hogy rendezze a követelést, a számláról csak 21 millió érkezett meg. Ezután mentették fel a vezérigazgatót. Az említett ügyvéd később azzal magyarázta, hogy nem utalta át a pénzt, hogy a város több mint 100 millió forintnyi munkadíjjal tartozik neki, amit le is igazolt neki a menesztett vezérigazgató. Ugyanakkor az átvilágítás során nem derült fény arra, hogy ügyvéd ilyen nagy összegű megbízást teljesített volna. A Népszava korábbi cikke szerint a vételár fennmaradó részéről egyelőre azt sem tudni, hogy rendelkezésre áll-e vagy sem.

A szomszédos hotelt is megvette, azt is felújítják

Januárban derült ki, hogy Czéh-Tóth Márk érdekeltségei megszerezték az egykori Aranyhajó Fogadó közvetlen szomszédságában lévő patinás Palatinus Hotelt is. A távirati iroda által közölt közlemény szerint a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Zrt. két társaságnak adta el a százszobás szállodát: a Hotel Palatinus Kft.-nek és a HotelKer Szállodaüzemeltető Kft.-nek. A vételár üzleti titok. A közlemény szerint a vevők továbbra is szállodaként fogják üzemeltetni a Palatinust, és a felújítását is tervezik, a régi fényét kívánják visszaadni.

Az nem derült ki, hogy erre milyen forrást vennének igénybe. De kitértek rá, hogy a Pécs központjában álló, több mint 100 éves, szecessziós stílusban épült háromcsillagos szálloda komoly rekonstrukcióra szorul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik