Gazdaság

A pécsi trafikkirály megint belenyúl az ingatlanbizniszbe

Egy NER-lovag Baranyából: Czéh-Tóth Márk jogász-polihisztor-vállalkozó gyorsan szövi a céghálóját. A neve mind többször bukkan fel új cégekben, nagy ingatlanbizniszekben, amelyeknek a szálai végül a kormány közelébe vezetnek.

Czéh-Tóth Márkot úgy emlegetik, mint Hamar Endre barátját, ez pedig a legmagasabbra nyúló kapcsolatokat jelenti,

hiszen Hamart a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az üzlettársaként jegyzik. (Egykori közösen vezetett és tulajdonolt cégüket Hamar & Tiborcz Kft.-nek hívták, jelenleg IBC-Projekt Kft. néven fut.) Annyi a felszínen is látszik, hogy szépen terebélyesedik a trafik-, felszámoló, építőipari és ingatlanüzletbe egyaránt berobbant Czéh-Tóth céghálója. A 33 éves jogász-vállalkozó legújabban Equity Zrt. néven alapított ingatlanos társaságot Pécsett, és ezzel már durván két tucat vállalkozásban volt vagy van érdekeltsége.

A Hamar-kapcsolat akkor vált nyilvánvalóvá, amikor a nagy trafikmutyi idején Czéh-Tóth belecsöppent a dohánybizniszbe. A legszerencsésebbek egyikeként öt koncesszióba is beletenyerelt. Cégében, a 2013-ban alapított DohányKer-Alfa Bt.-ben ő a beltag és az ügyvezető, az egyik kültagja pedig a DohányKer Kft. – ez utóbbiban részes Hamar.

A közös dohánytársaság prosperálni látszik, tavaly 875 millió forint forgalmat mutatott ki, és 45 millió volt a nyeresége.

A dohánykereskedelemhez hasonlóan ugyancsak központi intézkedéssel átszabott felszámolópiacon is ott találjuk a Hamar-Czéh-Tóth párost, mindketten érdekeltek a pécsi Intentio Reorganizációs és Válságmenedzser Kft.-ben. A cég most is fellelhető a hivatalos felszámolói névjegyzékben, a kiválasztottak között.

Bőven befér a NER-lovagok sorába – helyezte el Czéh-Tóthot a pécsi vállalkozói térképen a 24.hu-nak az egyik helyi forrás.

Utalt ezzel az Indexen most indult „vagyonosodási” sorozatra, amelynek főszereplői azok az ifjú titánok, akik több százmilliós vagyonokat hoztak hirtelen össze, leginkább a politikai bizalomnak köszönhetően. Amúgy a család, pontosabban édesapja Pécs régi vállalkozói közé tartozik, Czéh-Tóth Imrét fuvarozó vállalkozóként ismerik és becsülik városszerte. Ma már fiai is bekapcsolódtak a cégeibe. Fő vállalkozásuknak a Neolit Kft.-t mondják, amelyik tavaly 1,8 milliárd forint forgalmat hozott, és a korábbi szállítás, majd kőfejtés, bányászat után az idei évtől már az út, autópályaépítést tünteti fel főprofiljának. És ettől az évtől tulajdonos benne Márk közvetlenül is.

Az ifjú jogász-vállalkozó neve azonban az utóbbi időkben frissen gründolt cégekben, komolyabb ingatlanüzletek kapcsán bukkant fel, amelyeknek szálai így vagy úgy kormányközeli körökbe vezettek.

Tavasszal a hvg.hu cikkezett arról, hogy Pécs önkormányzata több ponton is módosította a város építési szabályzatát, hogy helyzetbe hozzon egy helyi vállalkozót. Számára megemelték a maximális beépítési mutatót, ugyanakkor szomszédos területeken korlátozták a beépítést. Csaknem 1,5 hektáros ingatlanról és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) közelébe építendő, a külföldi diákoknak szánt apartmanházakról volt szó. A beruházó az U-Campus Zrt., amelyet 2016 áprilisában alapított Czéh-Tóth Márk.

Azután azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az egyik érdekeltsége, a Standful Property Kft. megszerzett egy balatoni kempinget felszámolási eljárásban. A HVG úgy tudósított erről, hogy a keszthelyi Zala Kemping a miniszterelnöki vő, Tiborcz István köreihez került, a meghirdetett 879 millió forintos irányárnál jóval olcsóbban, mindössze 250 millióért. A Standful Property Kft.-t 2016 végén gründolta egy Komarnóban bejegyzett szlovák cég, idén januártól lett az U-Campus Zrt.-é. Utóbbi Czéh-Tóth által alapított és vezetett társaságot a cégbejegyzés szerint nyáron átvette a ZSKN Üzemeltető, Karbantartó és Építő Kft. Ez a Magyar Építő Zrt.-é, így végeredményben a kemping a Fidesz-rezsimben közpénzes munkákkal jól ellátott Duna Aszfalt és West Hungária Bau érdekeltsége lett.

Ugyancsak az U-Campus volt a főszereplője egy októberben kipattant telekügynek. Az övé volt az a 33 ezer négyzetméteres, a PTE Orvosi Karával szemközti telek, amelynek megvásárlására a kormány 800 millió forintot adott az egyetemnek.

Mintha a terep előkészítőjeként dolgozott volna az U-Campus: az igazi nagy hal már csak a céget vette át a lezavart ingatlanügyletekkel. A 24.hu forrása megpendítette, át kellett adni az üzletet, bár az is lehet, hogy belátták, nagyobb projekttel nem bírnának el. Egyelőre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik