Belföld

Egy koronavírusos tájékoztató videóból derült ki, hogy a turisztikai ügynökség továbbra is titokban osztja a közpénzt

Kisvonatot szerzett be egy balatonboglári vállalkozó, és megújult a város kalandparkja is. Egy birtokunkba került dokumentum szerint a vállalkozó a két projektre 100 millió forintot egyedi támogatást kért a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Úgy tűnik, hogy meg is kapta, de ennek az ügynökség oldalán ennek azóta sincs nyoma.

Továbbra is nyom nélkül oszt egyedi támogatásokat a Magyar Turisztikai Ügynökség – ez derül ki Mészáros Miklós balatonboglári polgármester videójából.

Egy birtokunkba került dokumentum alapján korábban megírtuk, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség fű alatt, egyedi döntésekre hivatkozva oszt akár több százmillió forintos támogatásokat. Cikkünk nyomán lett nyilvános, hogy Balatonboglár e pályázat keretében kapott már 383 milliót forintot a Várdombi Magasösvény fejlesztésére, a Gömbkilátó környezetének fejlesztésére pedig további 81 millió forinthoz jutott. Csiszár Szilárd helyi vállalkozó, a Gömbkilátó üzemeltetője a saját cégével is pályázott, például magaslati akadálypálya és mászótorony építésére a balatonboglári kalandparkban, ehhez 66 millió forintot igényelt. Másik cégével, a Fő-fogás Kft.-vel pedig gumikerekes kisvasút beszerzésére kért 44,9 millió forintot a turisztikai ügynökségtől.

Miután a győztes pályázatok adatait továbbra sem hozzák nyilvánosságra, ezért eddig azt nem lehetett tudni, hogy Csiszár megkapta-e a kért támogatást. Mészáros Miklós a veszélyhelyzet 42. napján közzétett videója alapján viszont úgy tűnik, a vállalkozó nemcsak megkapta a pénzt, már meg is valósította egyik tervét:

a vállalkozó egy 72 személyes kisvonatot szerez be ennek a pályázatnak a nyomán, ami télen-nyáron üzemelni fog, egy óriási attrakció lesz. Illetve megújult a kalandpark is, 67 játék helyett most már 92 attrakció van a kalandparkban.

 

Az ugyanakkor a videóból sem derül ki, hogy mikor és mennyi pénzt kapott minderre a vállalkozó. Mindenesetre úgy tűnik, a kalandparkfejlesztés hamar elkészült, mivel Csiszár pályázata 2019 októberében érkezett be a Magyar Turisztikai Ügynökséghez.

Mészáros egyébként a fejlesztések ismertetése után egyébként azt is elmondta, hogy járványügyi segélyalapot hoz létre, amibe a saját pénzéből be is tett 100 ezer forintot.

Láthatatlan támogatások

Mint bemutattuk, az egyedi, ad hoc-nak nevezett, vissza nem térítendő támogatások megszerzését célzó kérelmek közös jellemzője, hogy azokat nem nyilvánosan meghirdetett pályázati felhívásra nyújtották be. Annak pedig – jó darabig legalábbis – semmilyen nyoma nincs, hogy ki, mikor és mennyi közpénzt kapott egy-egy projekt megvalósítására.

Birtokunkba került dokumentumok alapján az MTÜ, illetve az irányítása alatt álló Kisfaludy 2030 Zrt. több mint nyolcvan, egyedi döntésen alapuló pályázatot tart nyilván. E tárgyban közölt első cikkünk megírásakor hat pályázatra rákérdeztünk a turisztikai ügynökségnél, így a Kisfaludy 2030 Zrt. ezután ennek a hat projektnek a támogatási adatait publikálta egy hosszú, más pályázatok kedvezményezettjeit is tartalmazó lista részeként. A balatonboglári gumikerekes kisvasútra és a kalandpark fejlesztésére nem kérdeztünk rá, így ezek nem is szerepelnek a támogatott projektek listájában.

Tasnádi László volt III/II-es tiszt 286 millió forint közpénzből építene balatoni panziót
Az előkészületekre már kapott is 15 millió forintot a turisztikai ügynökségtől Pintér Sándor belügyminiszter bizalmasa, a volt rendészeti államtitkár, aki a parkolási bizniszbe is beszáll.

Titkolják a döntéshozók nevét is

Az egyedi támogatásokkal kapcsolatos első cikkünk megjelenése után Guller Zoltán a Világgazdaságnak adott interjújan azt mondta, hogy

az MTÜ által 2030-ig a kezelt források kevesebb mint 2 százalékát fordítja egyedi támogatási döntésekre. Fontos megjegyezni, hogy ezekben az esetekben is ugyanolyan pályázati dokumentációt várunk, mint egy-egy pályázati kiírásnál, a beérkező igényekről pedig egy szakmai grémium dönt.

Az MTÜ vezérigazgatójának nyilatkozata után közérdekű adatigényléssel fordultunk a turisztikai ügynökséghez. Azt kértük, ismertessék a Guller által említett „szakmai grémium” összetételét. Az MTÜ válaszából azonban nem derült ki a döntéshozók neve, csupán annyit tudtunk meg belőle, hogy a végső döntést a vezérigazgató hozza meg a támogatásokról.

A pályázati rendszeren kívül benyújtott kérelmek elbírálása során a beérkezett dokumentációt az MTÜ szakterületeinek munkatársai véleményezik jogi, és költségvetési és turizmusszakmai szempontok alapján, ez a szakmai grémium készíti elő a döntési javaslatot. A folyamat lezárásaként a végső döntést a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően az MTÜ vezérigazgatója hozza meg

– írták.

Kiemelt kép: Varga György /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik