Gazdaság

Milliárdokból építhetnek luxust a Mészárosék által üzemeltetett füredi kempingbe

Az önkormányzati tulajdonú kemping egyre inkább veszíti el kemping jellegét: vitorláskikötő és szálloda épül benne, a fideszes polgármester pedig bő 3 milliárd forint egyedi támogatásból tovább fejlesztene: mélygarázst és konferenciatermet is szeretne.

3,2 milliárd forint egyedi támogatást kér a Magyar Turisztikai Ügynökségtől a fideszes Bóka István vezette Balatonfüred a kemping turisztikai fejlesztésére, hogy „a jelenlegi, a városimázst is romboló állapotokat megszüntesse”.

A város tulajdonában lévő, de a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég által üzemeltetett kemping 4,3 milliárdos felújítását két részletben valósítanák meg – derül ki a képviselő-testület márciusi 11-i határozatából. Első körben a kempingben található motelépületet újítanák fel: konferenciatermet és mélygarázst képzeltek el ide, valamint „magasabb minőségű szálláshelyeket”. Az első ütem becsült költsége 1 milliárd 481 millió forint, ebből az önkormányzat 225 millió forint önrészt vállalna.

Az első ütem konkrét terveinél jóval drágább és homályosabb a második ütemre igényelt 1 milliárd 943 millió forint egyedi támogatás, amelyhez az önkormányzat 880 millió forintot tenne hozzá.

Mint írják, a második ütem lehetővé tenné „a teljes terület megújítását, szolgáltatásfejlesztést, kereskedelmi és vendéglátó funkciók megújulását és a teljes környezetrendezést”. Az önkormányzat szerint a beruházást különösen indokolttá teszi a Kék Szalag sétány és a vitorláskikötő fejlesztése, aminek elemei közvetlenül kapcsolódnak az épülethez.

Később nyitnak a Balatontourist kempingjei

Eredetileg április végén nyitott volna ki a Balatontourist kempingjeinek nagy része, de a veszélyhelyzet miatt csak május 15-étől fogadják a vendégeket. A zamárdi, a siófoki és a zalakarosi kemping viszont zárva marad. A füredi kemping a tervek szerint október 4-ig tart nyitva.

Nehéz már követni, hogy mi történik a balatonfüredi kempingben, ahol nagyban építik a 142 hajó fogadására alkalmas kikötőt közel kétmilliárd forint uniós pénzből, valamint itt épülhet fel az a 66 szobás, négycsillagos hotel, amelyre 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott Szabadics Zoltán SZ. Z. Szállodafejlesztő Kft.-je. Az előterjesztésben a polgármester meg is jegyzi, hogy terveik kapcsolódnak a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében folyó szállodafejlesztéshez.

A fenti számokból már érzékelhető is a most eltervezett beruházás mérete: többe kerül ugyanis a füredi kemping felújítása, mint amennyibe a 142 hajós kikötő és a szálloda felépítése.

A március 11-i előterjesztés szerint a város célja:

  • a kemping területének teljes, minőségi megújítása, azon belül a szolgáltatás- és szálláskínálatának fejlesztése,
  • a kemping márkapozíciójának igazítása a város márkaképéhez,
  • a szezon meghosszabbításának támogatása a konferencia- és rendezvényturizmus erősítésével.

Mi az az egyedi támogatás?

Azt lapunk derítette ki február végén, hogy egyedi döntésekre hivatkozva oszt akár több százmillió forintos támogatásokat a Guller Zoltán vezette Magyar Turisztikai Ügynökség. A vissza nem térítendő támogatások megszerzését célzó kérelmek közös jellemzője, hogy azokat nem nyilvánosan meghirdetett pályázati felhívásra nyújtották be.

Fű alatt osztja az adófizetői százmilliókat a Magyar Turisztikai Ügynökség
Egyedi döntésekre hivatkozva, nyilvánosan meghirdetett pályázati felhívás nélkül kap pénzt Zoób Kati divattervező, Balatonboglár fideszes önkormányzata vagy éppen egy nagyvállalkozó Kis-Balaton melletti kalandparkja. A Tiborcz István volt üzlettársához köthető bodajki kastély is az eddig titkolt közpénzcsap révén újulhat meg.

Ilyen egyedi pályázat útján nyert több mint 800 millió forintot Zoób Kati divattervező, míg Balatonboglár fideszes önkormányzata több mint egymilliárd forint támogatást igényelt. Paár Attila, a huszonkilencedik leggazdagabb magyar vállalkozó azért kér vissza nem térítendő támogatást, hogy kiállíthassa a festménygyűjteményét Győrben, Tasnádi László volt III/II-es tiszt pedig 286 millió forint közpénzből építene balatoni panziót.

Hasonló támogatási kérelmet nyújtott be a balatonfüredi önkormányzat is a kemping fejlesztésére, de a birtokunkba került dokumentumok alapján a város már korábban is kért 3,4 milliárd forintot a város új kulturális negyedének kialakítására. Azt egyelőre nem tudni, hogy e támogatásokat megkapják-e, de a Magyar Turisztikai Ügynökség lapunknak írt válaszából az kiderül, hogy továbbra is élni kívánnak az ad hoc támogatások odaítélésének lehetőségével, vagyis azokat nem érinti a válság. Mint írják, „a most fennálló járványhelyzet egy átmeneti időszak, a magyar turizmus újra a magyar gazdaság húzóágazata lesz,

ezért a fejlesztések nem állnak le, a járványügyi körülményekhez igazodva, meghatározott ütemterv szerint haladnak.

Nagyon fontos lett a görög falu felszámolása

Azzal valószínűleg sokan egyetértenek, hogy a balatonfüredi kempinggel szemben található görög falu nem csak az északi parti városba nem való, máshol sem mutatna jól. Kopott, lerobbant, és azon kívül nincs funkciója, hogy nyáron szórakozóhelyként működik. Ez hosszú ideje így megy, aki volt már a füredi kempingben, tudja, hogy főszezonban éjjel négy előtt nem könnyű elaludni.

A görög falu Balatonfüreden. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Habár Bóka István polgármester nemrég arról beszélt, évek óta keresi az önkormányzat a helyzet megoldását, nem lenne meglepő, ha éppen akkor találnák meg, amikor a kikötő, a konferenciaterem és a szálloda megépül. Bóka február végén azt mondta, a szórakozónegyed megszüntetése érdekében gőzerővel dolgoznak azon, hogy a kisajátítási eljárásnak megfelelő jogalapot találjon az önkormányzat.

Teljesen elkötelezett vagyok annak érdekében, hogy felszámoljuk a jelenlegi építészeti együttest. Az a tevékenység, amely évek óta zajlik a volt görög faluban, az nem érdeke Fürednek. A cél egyértelmű: el kell bontani a jelenlegi épületeket, meg kell szüntetni a szórakozónegyedet. Évek óta keresi az önkormányzat a helyzet megoldását. A bontást csak akkor tudjuk elérni, ha megszüntetjük a nyolcvannál több tulajdonost felölelő társasházat, amihez azonban minden érintett beleegyezése szükséges

– nyilatkozta nemrég a polgármester.

Kiemelt kép: Balatontourist

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik