Gazdaság

Tiborcz István volt üzlettársa 300 millió forint közpénzt igényelt, hogy elhelyezze festménygyűjteményét

Paár Attila, a huszonkilencedik leggazdagabb magyar vállalkozó azért kér vissza nem térítendő támogatást, hogy kiállíthassa a  magán festménygyűjteményét Győrben. A 43 milliárd forint becsült vagyonnal rendelkező üzletember cége ugyanazon a titkos közpénzcsapon át juthat pénzhez a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, mint Tasnádi László volt III/II-es tiszt vagy Zoób Kati divattervező.

Tiborcz István korábbi üzlettársa, Paár Attila, a 29. leggazdagabb magyar vállalkozó 300 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást igényelt a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ), hogy létrehozzon egy művészeti galériát, ahol a festménygyűjteményét állítaná ki – tudta meg a 24.hu.

A 43 milliárd forint becsült vagyonnal rendelkező győri üzletember cége, a WHB Vagyonkezelő Kft. tavaly nyáron nyújtott be támogatási kérelmet az MTÜ-höz, hogy a Kisfaludy Turisztikai Program forrásaiból pénzt kérjen egy „kortárs galéria és multifunkciós tér” kialakítására. Ezt Győr belvárosában, a Király utcában valósítanák meg, ahol a társaság 2018 második felében szerzett meg egy felújításra szoruló műemléképületet (ez látható kiemelt képünkön).

A birtokunkba került tervek szerint a sétálóutcák gyűrűjében található ingatlanban három szinten hoznák létre a kiállítást, helyt adva Paár Attila gyűjteményének, ami Cziráky Lajos és Tóvári Tóth István győri kötődésű művészek festményeiből áll. A vállalkozó korábban a Kisalföldnek adott interjúban beszélt a festmények iránti szenvedélyéről, és arról, hogy tervei közt szerepel egy állandó tárlat létrehozása. A 100 leggazdagabb magyart felvonultató kiadványban tavaly már konkrét elképzeléseit is vázolta a majdani galériáról, ám azt egyik alkalommal sem említette, hogy ezt részben állami támogatásból kívánja megvalósítani.

Pedig a kortárs galéria létrehozásának összköltségére 1,2 milliárd forintot számoltak, aminek a negyedét közpénzből fedeznék.

A galéria előzetes megvalósíthatósági tanulmányából kiderül, hogy az épület átalakításának engedélyezési eljárása lezárult, a felújításra pedig jogerős építési engedéllyel rendelkeznek. Azonban a társaság tájékoztatása szerint egyelőre nem nyerték el az igényelt támogatást.

Paár Attila. Fotó: Illyés Tibor / MTI

A cég támogatási kérelme egyébként általánosságokban bővelkedik, a galériába tervezett kávézóról például azt írják:

Szeretnénk, ha a kiállítások látogatása mellett szívesen fogyasszanak az arra járok egy jó kávét, egy üdítőt és egyenek egy finom süteményt a képeink között. Motiválnánk vendégeinket, hogy beszélgessenek nálunk és használják a szépen felújított tereinket.

Paár Attila cége nem egy konkrét pályázati felhívásra jelentkezett, hanem a társaság maga kereste meg ötletével a turisztikai ügynökséget. A WHB Vagyonkezelő Kft. támogatói kérelme egy abból a több mint nyolcvan egyedi kérelemből, amelyeket (mint korábbi cikkeinkben beszámoltunk róla) a Kisfaludy 2030 Zrt. tart nyilván, és amelyek közül több százmillió forintos nagyságrendű támogatást eredményezett. Közös jellemzőjük, hogy – a hazai és európai uniós pénzosztásoknál megszokottaktól eltérően – még csak pályázati azonosító számmal sem rendelkeznek.

A múlt héten számoltunk be arról, hogy egyedi, „ad hoc” döntésekre hivatkozva, a nyilvánosság számára elérhető pályázati kiírás nélkül oszt akár több százmillió forintos vissza nem térítendő támogatásokat a Guller Zoltán vezette turisztikai ügynökség. Az eddig titkolt közpénzcsapon keresztül kért és kapott 811 millió forintot Zoób Kati divattervező, de élt a lehetőséggel Balatonboglár fideszes önkormányzata is. Szintén ezen a nem nyilvános csatornán kért 286 millió forint támogatást cégével Tasnádi László, az Orbán-kormány volt rendészeti államtitkára, az adóhivatal korábbi bűnügyi igazgatója, egykori III/II-es tiszt is egy balatoni panzió megépítéséhez. Ugyanakkor – mint jeleztük – a több mint nyolcvan hasonló pályázat közül a turisztikai ügynökség eddig csupán annak a hatnak az adatait közölte honlapján, amelyekre rákérdeztünk, ezért cikksorozatban mutatjuk be a nyilvánosság elől elzárt „egyedi pályázatokat”.

Baki a megvalósíthatósági tanulmányban

A vissza nem térítendő támogatások nyertesei között írtunk a BDJK-Real Estate Kft.-ről is: a társaság csaknem másfél milliárd forintra pályázik, de projektjük előkészület alatt áll, így egyelőre csak 31 millió forintot kaptak meg biztosan a Kisfaludy 2030 Zrt. honlapjára feltöltött adatok szerint. Céljuk a bodajki Hochburg–Lamberg-kastélyban interaktív vadászati kiállítótér kialakítása, valamint a kastély környezetének rehabilitációja.

Fotó: Szabados Zoltán / Indafotó / Wikipedia

A kastélyt a miniszterelnök veje, Tiborcz István ingatlanos cége, a BDPST Zrt. szerezte meg 2016-ban, aztán gyorsan tovább is adta Paár Attila cégének, ám a győri milliárdos is túladott a patinás épületen 2018-ban. Messzire azonban nem került, a vevő, az Excidit Befektetési Kft. ugyanis több szálon kötődik Paárhoz. Nem sokkal ezt követően írtak ki közbeszerzési pályázatot a kastély felújítására, amit éppen Paár cége nyert el egyedüli pályázóként. A felújítás költsége több mint hárommilliárd forint, aminek csaknem a felét az MTÜ, illetve a Kisfaludy támogatásából kívánják fedezni.

Noha Paár Attila cége túladott a BDJK-Real Estate Kft.-n, illetve ezzel együtt a kastélyon, a WHB Vagyonkezelő Kft. győri galériájának általunk megismert pályázatában többször a BDJK-Real Estate Kft. neve szerepel. Nem kizárt, hogy a pályázatírók hibáztak, de mindenképp érdekes, hogy a kastélytulajdonos cég neve éppen a korábbi tulajdonos Paár Attiláék pályázatában tűnik fel.

Kiemelt kép: Google Street View

Ajánlott videó

Olvasói sztorik