Gazdaság

Csalók csapolhatják meg a bankszámláját, ha nem figyel

Bár rengeteg előnye van, ha az ember online vásárol, nem szabad elfelejteni a veszélyeket sem, amelyek az interneten leselkednek a vásárlókra – hívta fel a figyelmet a karácsonyi bevásáárlási láz kezdetén a Pénzcentrum. Adathalász weboldalak, hackerek vadásznak személyes információkra, bankkártyaadatokra. Akár egy rossz jelszóválasztás, vagy nyilvános wi-fi használat is bajba sodorhatja a vásárlókat az online térben. Két csalási módszert részletesebben is bemutatnak, hogy óvatosságra intesenek.

Személyazonosság-lopás

Az angolul identity theft-nek nevezett kiberbűncselekmény kedvelt terepe az online vásárlás, melynek során megadjuk személyes adatainkat, gyakran lakcímünket, és van, hogy bankkártya adatainkat is. De nem csak ezekre az alapadatokra terjed ki a csalók figyelme. Az adathalászok akár a belépési kódjainkat, jelszavainkat is képesek eltulajdonítani egy ügyesen felépített áloldal segítségével. Vagyis

miközben azt gondoljuk, online vásárolunk, valójában ellopják az adatainkat.Még csak az sem kell, hogy a tolvajok közvetlenül hozzáférjenek a banki adatainkhoz: már az is elég, ha feltörik az e-mail fiókunkat. Utána pedig már ahhoz férnek hozzá, amihez akarnak. Hatalmas károkat okozhatnak ezzel anyagilag.

Kamu oldalak lehúzásai

Ezek az oldalak többnyire a megszólalásig hasonlítanak valódi oldalakra – ismert webáruházakra, vagy banki felületekre. Céljuk szintén az információlopás, illetve végső soron az, hogy pénzt csaljanak ki tőlünk. Az év vége felé még több olyan hirdetésbe lehet botlani, amely kamu webshopok oldalára irányít. Ezeknek többnyire egy ismert névhez hasonló az arculata és a nevük.

Intő jel lehet, ha a webshop különösen olcsón kínálja termékeit.

Amikor jó minőségűnek tűnő dolgokat már-már nevetségesen alacsony áron kaphatunk meg, el kell kezdenünk gyanakodni. Mi lehet a trükk? Ilyenkor mindig legyünk extrán óvatosak. Másik gyanús körülmény lehet, hogy nem derül ki a weboldalon a tulajdonos kiléte, de még a domainkereső szolgáltatásokkal sem. Általában az ilyen oldalakon a kapcsolat rész is nagyon hiányos, nincs ügyfélszolgálat, elérhetőség.

Az is gyanús, hogyha maga a domain pár hetes, vagy hónapos. Intő jel, ha a regisztrációhoz nem kérnek e-mail címet, nem küldenek visszaigazolást. Ha csak telefonszámot kérnek, és a bejelentkezés azonnali, az sosem biztonságos. A leginkább gyanút keltő mégis az lehet, ha a bankkártyaadatokat a webshop saját felületén kell megadnunk, vagyis nem irányít át az oldal egy fizetési szolgáltató felületére. Sose adjunk meg ilyen felületen semmilyen kártyaadatot.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik