Gazdaság

A nagycsaládosoknak megteszi a lepusztult szálloda és a paraván mögötti ebéd is

Nem a Club Aliga az egyetlen, ahol cefet körülmények várják az Erzsébet-programban üdülő nagycsaládosokat – derült ki olvasóink változatlanul ömlő leveleiből. Hasonlóan áldatlan állapotokról számoltak be az egyesek által szellemkastélynak gondolt keszthelyi Hullám Hotelban nyaralók, a hévízi Helios Szállóban pedig ugyan jó körülményeket találtak, de megalázó tapasztalatot szereztek az üdülők.

Olyan lepusztult volt a Club Aliga, hogy hazamentek a nagycsaládos üdülésről
A szállodaigazgató visszautasítja, hogy áldatlan állapotok lennének, telt ház van.

Hurrá nyaralunk! – majd jövőre, vagy két év múlva és nem nyáron

Akadtak a levélírók között olyanok is, akik jó helyet fogtak ki, sőt többen azt írták, hogy kedvelik az Erzsébet-program üdülési lehetőségét, de abban teljes volt az egyetértés, hogy borzasztóan nehézkesen megy a szállásfoglalás. A nagycsaládos Erzsébet-programos pályázók többsége még tavaly nyerte el az üdülést, sőt olvasóink között volt olyan is, aki két éve. Azért csak az idén mentek nyaralni, mert rendkívül nehéz helyet foglalni a rendszerben – magyarázták. A menetrend úgy néz ki, hogy az önrészt/előleget előre be kell fizetni, utána bekerülnek a rendszerbe, kapnak időpontot, hogy mikortól lehet lefoglalni a szállást, de „sorba kell állni” online. A tolongásra jellemző, hogy egyik olvasónk előtt több ezer ember volt, de nem lehetett kilépni, mert akkor újra kell kezdeni a várakozást. Amikor végre sorra kerültek, a rendszer mutatta, hol és mikor van szabad hely, de ekkor vagy tízszer előfordult velük, hogy mire kiválasztották a szállodát, addigra a rendszer kiírta, még sincs ott hely. Hogy egyszerre többen kaptak zöld utat a foglaláshoz, vagy rendszerhiba történt, nem tudja, mindenesetre tavaly februárban három nap nonstop próbálkoztak a szállásfoglalással. Háromgyerekes olvasónk végül tavaly februárban idén áprilisra tudott helyet foglalni.

Nyárra nem volt hely, sem hosszú hétvégére, sem iskolai szünetekre. Vagyis a gyerekeket ki kellett venni az iskolából pár napra, hogy üdülhessenek.

Az Erzsébet-programosok a paraván mögött ebédelnek

A család végül Hévízen kapott szállást, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotel Heliosban, ahol egyébként rengeteg orosz vendéggel üdültek egyidejűleg. A szállodában  a tisztasággal nem volt gond, igaz, mintha legalább 20 éve nem tatarozták volna, a berendezés pedig retro. Ez nem zavarta őket, a gyerekeket viszont az igen, hogy kettejüknek a hepehupás szétnyitható kanapén kellett aludni, a harmadiknak, a kicsinek pedig a franciaágy végébe toltak be egy tábori ágyat. Olvasónknak úgy tűnt, az alapvetően kétágyas szobából csináltak ötágyast, vagyis nem nagycsaládra készültek. De ez is belefért nekik, mert minden más megfelelt.

A Hunguest Hotel Helios épülete Hévízen. Fotó: Manek Attila / MTI

Az első esti svédasztalos vacsorával elégedettek voltak, és a másnapi reggeli is hasonlóan jól nézett ki. Ebédnél azonban megalázó élményben volt részük: miközben látták, hogy a többi vendég ismét bőséges választékot kapott,

az Erzsébet-programosokat egy paraván mögé tessékelték, ahol menzakosztot szolgáltak fel nekik, kaptak „valami” levest, aztán tésztát gombával és mócsinggal.

Volt, aki a nagycsaládosok közül ott is hagyta az asztalt, annyira leforrázva érezte magát, hogy csóróként félreállították. A vendégek szeparálása minden ebédnél megismétlődött.

Club Aliga-fíling Keszthelyen is

Négygyerekes olvasónk is nehezen tudott szállást foglalni az Erzsébet-program rendszerében, végül a keszthelyi Hotel Hullámba sikerült, hatfős apartmanba, idén június végére.

Tiborcz és Paár Attila a Hullámban is közösködött

A Hotel Hullámot a miniszterelnök vejének, Tiborcz Isvánnak az érdekkörébe sorolják a szállodai berkekben és a helyiek egyaránt, függetlenül attól, hogy közvetlen tulajdonosként éppen fellelhető-e a cégpapírokban a legfiatalabb multimilliárdos neve vagy sem. A közvetlen vízparti szálloda – mint tavaly év elején elsőként a Válasz.hu beszámolt róla – kimutathatóan is Tiborcz érdekeltségébe került, fő ingatlanos cégén, a BDPST Zrt.-n keresztül. A szállótulaj Pannon Tessera Hospitalis Zrt.-ben azonban hamarosan átrendeződtek a tulajdonosi viszonyok: Tiborcz cége kiszállt, tavaly júniusban a BDPST eladta részesedését egy RLC Alfa Kft. nevű társaságnak. Ami a jelenlegi leosztást illeti, az Igazságügyi Minisztérium hivatalos adatbázisában csak a többségi tulajdonos látszik, egy apró betéti társaság, a BPTX Adótanácsadó. A tavaly nyári  tranzakció után viszont részvényes maradt Tiborcz üzlettársa, a győri milliárdos Paár Attila WHB Vagyonkezelő Kft.-je.

A helyszínen azonban kiderült, két aprócska szobába akarják őket tenni, egy két- meg egy háromágyasba, külön a szülőket a gyerekektől. Olvasónk közölte, kizárt, hogy a kicsik külön szobában aludjanak, és mutatták a papírt, hogy hatfős apartman szerepel rajta, ennyiért fizettek önrészt. Nem ők voltak az egyetlenek, akik hasonlóan jártak, minden családot két külön szobába raktak. Szerinte emiatt ez a szálloda nem is alkalmas családos üdülésre, kicsi gyerekekkel. Ami legjobban meglepte, hogy a többség nem tiltakozott, beletörődtek, hogy ez jutott nekik.

Olvasónk viszont nem hagyta ennyiben, végül megkapták a hatágyas VIP-szobának kikiáltott helyet. Jellemzése szerint gusztustalan, ócska, régi volt a berendezés, koszos, dohszagú, több évtizedes a padlószőnyeg, szúnyogháló nélküli, alacsony ablakok voltak, amiket a pici gyerekek miatt nem tudtak nyitva hagyni, mert életveszélyes lett volna. Egyik gyermeke minden reggelre csalánkiütéses lett a matractól, ami undorítóan nézett ki. Az ételek minősége is szint alatti volt, egyedül a svédasztalos reggeli felelt meg, a többi étel egyszerűen rossz, nem gyereknek való volt, ebédre például hideg csomagot kaptak – írta. Szerinte

az állam elképesztően túlárazva hatalmas összegeket fizet az Erzsébet-programban Mészároséknak-Tiborczéknak, akiknek a kisujjukat sem kell mozdítaniuk. Nem látszik, hogy költöttek volna a nyilván olcsón megszerzett elavult szállodákra, ahova most simán elszállásolják a nagycsaládosokat, mondván, ezeknek a nyomorultaknak ez is jó lesz, majd hátradőlnek, és ömlik a számlájukra az állami pénz. Családonként pár napra bő 200 ezer forintok.

A helyiek nem is tudták, hogy nyitva a Hullám

A közvetlenül a móló bejáratánál álló hotelről tavaly augusztusban a 444.hu azt írta, hogy rendben üzemel, idén viszont az derült ki, hogy a keszthelyiek nem is sejtik, hogy a Hullám nyitva van. Inkább hajaz szellemkastélyra, mint lakott épületre. Nem is akarták elhinni nekünk, hogy működik, ezért egyiküket megkértük, nézzen be a hotelbe. A recepción azt mondták neki, nem lehet szállást foglalni, tele vannak, csütörtökön lesz turnusváltás, kizárólag az Erzsébet-programra tartják fenn a szálláshelyet, szeptember 5-ig, utána zárva vannak.

Fotó: Olvasói kép

Szocreál bútorokat, rendet, tisztaságot látott, de mozgást nem. Kettő kivételével nem voltak nyitva ablakok sehol, a spaletták zárva, az erkélyeken sehol egyetlen szék, sem száradó fürdőruha vagy törölköző, a régi borozóteraszon sincsenek kint asztalok vagy székek. Összesen két embert látott, az egyik fellocsolta a teraszt, a másik a recepciós volt. A hallban ment a tévé, de vendéget nem látott. Valószínűleg a strandon lehettek, mert este jó pár ablakban világos volt.

Ugyanannyit kap a négycsillagos szálloda mint a csillag nélküli

Az Erzsébet-programban kétévente lehet pályázni üdülésre. A Club Aligában pocsék körülmények között nyaralók közül többekről kiderült, hogy rendszeresen pályáznak, és eddig mindig meg voltak elégedve, sőt, volt aki úgy fogalmazott, kifejezetten igényes nyaralásban volt részük. Az egyik anya azt írta, nem akartak Aligára menni, mert a kommentek alapján nem sok jót ígért. Főleg hogy voltak több csillagos, bizalomgerjesztő szállodák is, tiszta, modern szobákkal, rendkívül bő választékú svédasztallal reggel, délben és este, esetenként belső wellnessrészleggel. Egy másik anya szerint azok a szálláshelyek voltak elérhetőek sokáig, ahol az online vélemények lesújtóak voltak, mint a Club Aligáról évek óta. Szerinte így kell mesterségesen telt házat csinálni lepukkant helyeken közpénzből egy jól körülhatárolható magántulajdonosi körnek.

Egyikük megjegyezte, nem tartja fairnek, hogy a négycsillagos szállodához ugyanúgy 180 ezres utalványt kellett volna letenniük a szinte luxus körülményekért, mint a Club Aliga „aludni még talán jó lesz” kategóriájú szállásért, holott a kettő között zongorázni lehetett a különbséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik