Gazdaság

Így adózunk 2019-ben

Nem lehet azt mondani, hogy az adócsökkentések éve következik. A minisztérium számításai szerint több százmilliárd forintot hagynak a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál. Összességében mégis súlyos százmilliárdokkal több adófizetést vár el a kormány, ahogy évről évre. A változások közül számos kedvezően, de nem kevés hátrányosan érinthet minket, magánszemélyeket, dolgozókat, cégeket, egyszóval adózókat.

Összefoglaltuk, a két adócsomag, és jó pár törvény alapján mik a főbb változások ettől az évtől.

  • A családi adókedvezmény ismét emelkedik a kétgyermekeseknél, 20 ezer forintra/gyermek/hó. Így gyermekenként 133 333 forinttal csökkenthető az adó- illetve járulékalap, ami 380 ezer családot érinthet.
  • A nyugdíjas munkavállalók, illetve az őket foglalkoztató vállalkozók is jobban járnak jövőre, ugyanis az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni. Szochót, egészség- és nyugdíjjárulékot nem. Ha valaki a nyugdíj folyósításának szüneteltetése mellett is dolgozik – állami tisztség betöltése mellett kell a nyugdíjat szüneteltetni – akkor is saját jogú öregségi nyugdíjasnak számít. Vagyis az ő keresetéből sem vonnak jövőre járulékokat.
  • Megszűnik a pofátlan jövedelmekre a 75 százalékos különadó és a hivatalos elnevezése szerint kulturális, valójában pornóadó. A baleseti adó a biztosítási adóba olvad, az egészségügyi hozzájárulás pedig a szociális hozzájárulási adóba.
  • 5 százalékra csökken az UHT és az ESL tej áfája.
    Az egészségügyi kockázatot jelentő ételeknél, italoknál (például cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok) átlagosan 20 százalékkal nő a népegészségügyi termékadó, közismert nevén a chipsadó mértéke.
  • Az egyedüli béren kívüli juttatás a SZÉP-kártya marad, számos cafeterielem bérként adózik, viszont továbbra is lehet adómentesen sportbelépőt adni, igaz, nem korlátlanul. A munkáltatói pénztári tagdíjtámogatásokra is járhat a dolgozóknak a 20 százalékos adójóváírás.
  • Átszabták a szochotámogatásokat, jön a munkaerőpiacra belépők kedvezménye, amely a pályakezdők, a tartós munkanélküliek és az anyasági ellátások után visszatérők mellett a korábban inaktív munkavállalók számára is elérhető lesz. Megszűnik a 25 év alattiak és 55 év felettiek után járó kedvezmény. A minimálbér négyszereséig szochomentes lesz az elbocsátott 60 év feletti  állami alkalmazottak foglalkoztatása a cégeknél. Újdonság, hogy a NAV fogja értesíteni a vállalkozót, melyik dolgozója után vehet igénybe adókedvezményt.
  • Adócsökkentés, bár keveseket érint: mérséklődik a motorkerékpárok regisztrációs adója. Az elektromos és hibrid meghajtásúakra nulla forint az adó, 80 köbcentig 15 ezer forint, aztán egészen 230 ezer forintig megy, ami már a 901 köbcenti feletti járgányokra áll.
  • Az online fizetések ösztönzése érdekében 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.
  • Már nem lehet bejelentkezni evára (2018. december 20-ig lehetett).
  • A kisvállalati adónál (kiva) 1 milliárd forintra nő az árbevételi, illetve mérlegfőösszegre vonatkozó küszöb.
  • Az adóhivatal a kifizetők adatszolgáltatását alapul véve az egyéni vállalkozóknak is szja-bevallási tervezetet készít.
  • 8 millió forintról 12 millió forintra emelkedik az alanyi áfamentesség határa, aminek örülhetnek a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választók is. A kata bevételi határa marad évi 12 millió forint. Katázó diákoknak 50 helyett 25 ezer forint adót kell fizetniük akkor is, ha 25 éves korukig tanulmányaikat szüneteltetik. Ez utóbbi szabály már november 24. óta él.
  • Meghosszabbították 2023 végéig az 5 százalékos lakásáfakulcs alkalmazását azokra az új lakóingatlanokra, amelyek tavaly november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek.
  • Csak bizonyos építkezési, szerelési munkálatokkal kapcsolatos munkaerő-kölcsönzésnél kell alkalmazni a fordított adózást.
  • A kormány rendeletben fogja meghatározni, mennyi lehet a filmalkotás és a látványcsapatsportok támogatására nyújtható támogatási keretösszeg. A látványcsapatsportoknál a 2019-2020-as időszaktól lehetővé válik a sportcélú ingatlanok üzemeltetésének támogatása, vagyis közpénz ömölhet a fenntarthatatlan stadionokba.
  • Változnak a veszteségszabályok, már nemcsak a kereskedőknél nézik, hanem minden szektorban, és nettó 60 milliárd forintos árbevétel felett, hogy van-e nyereség két évig. Viszont nem kell bezárni, ha nincs, cserébe kötelező NAV-ellenőrzést kap a cég. A kötelező ellenőrzés nem vonatkozik a jogelőd nélkül induló vállalkozásokra az első négy üzleti évükben.
  • A bankadó felső kulcsa (50 milliárd forintos adóalap felett) 0,21 százalékról 0,2 százalékra csökken. A változás az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött korábbi megállapodás indokolta.
  • Már nem kellene bejelenteni a foglalkoztatónak a dolgozója végzettségére, szakképesítésére, illetve az ezt igazoló okiratokra vonatkozó adatokat.
  • 7 forintról 3,5 forintra csökkentették a 7,5 tonna össztömeg feletti járműveknél és buszoknál a kereskedelmi gázolaj után visszaigényelhető adót.
  • Adómentes lesz a nemzetiségi pedagógusképzésben részt vevők pályázat alapján nyújtott ösztöndíja.
  • A munkáltatónak meghatározott feltételek mellett 10 millió forintos összeghatárig nem kell kamatkedvezményből származó jövedelmet megállapítania, ha lakáshitelt ad a dolgozójának. Plusz az újonnan nyújtott céges kölcsönök feltételrendszeréből törölték a méltányolható lakásigény követelményét, mértékét és az együtt költöző, együtt lakó családtagokat meghatározó fogalmakat.
  • Kibővítették az adóhatóság hatáskörét, így 2019-től átveszik a törvényszéki végrehajtás feladatait.
  • A parlament december 12-én megszavazta azt is, hogy az élsportolók évi 500 millió forintig kereshessenek kedvezményes adózással, azaz ekhózva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik