Gazdaság

Súlyos százmilliárdokkal több adót fog lehúzni rólunk a kormány

Benyújtotta a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét, amiből látszik, hogy megint több adót fizethetünk jövőre. Pedig már az idei elvárások is jócskán meghaladták a tavalyit.

Összességében az idei 18 751 milliárd forint helyett 19 580 milliárd forintos bevétellel számol jövőre a központi költségvetés, és ezen belül a különböző adókból is jelentős a többletelvárás.

  • A gazdálkodó szervezetektől közvetlenül 1354 milliárd forint helyett 1444 milliárd forint adó befizetésére számítanak. Többet várnak az ideinél többek között társasági adóból, cégautóadóból, katából, kivából, reklámadóból és a kaszinósok által fizetett játékadóból is.
  • A lakosságtól közvetlenül majdnem 300 milliárd forinttal több adót szednének be, 2338 milliárd forint helyett 2608 milliárd forintot. Ezen belül a szja-val kapcsolatos bevételi várakozások is jelentősen nőttek.
  • A fogyasztáshoz kapcsolt adókból kis híján hatszáz milliárd forinttal többet terveztek, mint idén, 5827 milliárd forintnyit. Áfában bő 450 milliárdos pluszt várnak 2018-hoz képest.
  • A társadalombiztosítás összességében kicsivel több mint 200 milliárdos bevételtöbbletet remél az idei évi tervhez képest. A legnagyobb tételnél, a szociális hozzájárulási adónál és járulékoknál jelentős, az ideit 570 milliárddal meghaladó bevételt várnak, a népegészségügyi termékadónál pedig másfélszeresére, 57,2 milliárd forintra nőtt a tervezet. Azonban az eho-bevételt csak hetedére becsülték az ideinek.

Íme, ábrán is a főbb adónemekkel kapcsolatos bevételi elvárások, milliárd forintban:

Az eho-terv jelentős visszanyesésének az lehet az oka, hogy 2019-től új, önálló szociálishozzájárulásiadó-törvényt vezetnek be. Az új szabályozás lefedi a korábban egészségügyi hozzájárulást viselő jövedelmeket is, így ez az adónem megszűnik, egyúttal újragondolják az adónem kedvezményeit is. A szociális hozzájárulási adó 2019-ben megfizetett összegének 70,22 százaléka a nyugdíjalapot, 27,31 százaléka az egészségügyi alapot, 2,47 százaléka a Nemzeti Foglalkoztatási Alapot illeti meg, és a NAV utalja a bevételekből az alapoknak a pénzt.

  • A járulékkedvezményekkel kapcsolatos megállapodásnak megfelelően a szociális hozzájárulási adó mértéke jövőre várhatóan további 2 százalékponttal, 17,5 százalékra csökken.
  • A kétgyermekes családok esetében 2019-től gyermekenként 20 ezer forintra emelkedik a havonta igénybe vehető adókedvezmény összege, azaz a kétgyermekes családok jövedelme éves szinten 60 ezer forinttal emelkedhet 2018-hoz képest.
  • Szja- és áfacsökkentésre nem láttunk utalást a tervezetben. A kedvezményes 5 százalékos lakásáfa jövő év végén jár le, ezzel kapcsolatban sincs még döntés. Varga Mihály korábban a tejtermékeknél fontolgatta az áfacsökkentést. Hogy lesz-e, az majd az adótörvény tervezetéből derülhet ki.

Kiemelt képünkön A 2019-es, a biztonságos növekedés költségvetéséről szóló törvényjavaslat az Országház Gobelin termében 2018. június 13-án. Fotó:  Kovács Tamás / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik