Gazdaság
Budapest, 2018. június 13.
A 2019-es, a biztonságos növekedés költségvetéséről szóló törvényjavaslat az Országház Gobelin termében 2018. június 13-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Súlyos százmilliárdokkal több adót fog lehúzni rólunk a kormány

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 06. 13. 16:30

Benyújtotta a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét, amiből látszik, hogy megint több adót fizethetünk jövőre. Pedig már az idei elvárások is jócskán meghaladták a tavalyit.

Összességében az idei 18 751 milliárd forint helyett 19 580 milliárd forintos bevétellel számol jövőre a központi költségvetés, és ezen belül a különböző adókból is jelentős a többletelvárás.

  • A gazdálkodó szervezetektől közvetlenül 1354 milliárd forint helyett 1444 milliárd forint adó befizetésére számítanak. Többet várnak az ideinél többek között társasági adóból, cégautóadóból, katából, kivából, reklámadóból és a kaszinósok által fizetett játékadóból is.
  • A lakosságtól közvetlenül majdnem 300 milliárd forinttal több adót szednének be, 2338 milliárd forint helyett 2608 milliárd forintot. Ezen belül a szja-val kapcsolatos bevételi várakozások is jelentősen nőttek.
  • A fogyasztáshoz kapcsolt adókból kis híján hatszáz milliárd forinttal többet terveztek, mint idén, 5827 milliárd forintnyit. Áfában bő 450 milliárdos pluszt várnak 2018-hoz képest.
  • A társadalombiztosítás összességében kicsivel több mint 200 milliárdos bevételtöbbletet remél az idei évi tervhez képest. A legnagyobb tételnél, a szociális hozzájárulási adónál és járulékoknál jelentős, az ideit 570 milliárddal meghaladó bevételt várnak, a népegészségügyi termékadónál pedig másfélszeresére, 57,2 milliárd forintra nőtt a tervezet. Azonban az eho-bevételt csak hetedére becsülték az ideinek.

Íme, ábrán is a főbb adónemekkel kapcsolatos bevételi elvárások, milliárd forintban:

Az eho-terv jelentős visszanyesésének az lehet az oka, hogy 2019-től új, önálló szociálishozzájárulásiadó-törvényt vezetnek be. Az új szabályozás lefedi a korábban egészségügyi hozzájárulást viselő jövedelmeket is, így ez az adónem megszűnik, egyúttal újragondolják az adónem kedvezményeit is. A szociális hozzájárulási adó 2019-ben megfizetett összegének 70,22 százaléka a nyugdíjalapot, 27,31 százaléka az egészségügyi alapot, 2,47 százaléka a Nemzeti Foglalkoztatási Alapot illeti meg, és a NAV utalja a bevételekből az alapoknak a pénzt.

  • A járulékkedvezményekkel kapcsolatos megállapodásnak megfelelően a szociális hozzájárulási adó mértéke jövőre várhatóan további 2 százalékponttal, 17,5 százalékra csökken.
  • A kétgyermekes családok esetében 2019-től gyermekenként 20 ezer forintra emelkedik a havonta igénybe vehető adókedvezmény összege, azaz a kétgyermekes családok jövedelme éves szinten 60 ezer forinttal emelkedhet 2018-hoz képest.
  • Szja- és áfacsökkentésre nem láttunk utalást a tervezetben. A kedvezményes 5 százalékos lakásáfa jövő év végén jár le, ezzel kapcsolatban sincs még döntés. Varga Mihály korábban a tejtermékeknél fontolgatta az áfacsökkentést. Hogy lesz-e, az majd az adótörvény tervezetéből derülhet ki.

Kiemelt képünkön A 2019-es, a biztonságos növekedés költségvetéséről szóló törvényjavaslat az Országház Gobelin termében 2018. június 13-án. Fotó:  Kovács Tamás / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.