Belföld

Megszavazták, évi 500 milliót kereshetnek az élsportolók kedvezményes adózással

A parlament szerdán megszavazta, hogy az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (ekho) szóló törvény módosításával az élsportolóknál 250 millió forintról 500 millió forintra emelkedhet az ekhós bevételi határ. Ez azt jelenti, hogy az országos sportági szakszövetség, országos sportági szövetség első osztályú versenyrendszerében induló sportszervezet hivatásos sportolója évi 500 millió forintos bevételig választhatja az ekho szerinti kedvezményes közteherviselést.

A KSH-adatai szerint havi nettó 215 500 forintot vitt haza egy átlag magyar. Jövőre 10 százalékos emelkedést megelőlegezve az átlag 237 000 forintra nőhet. Ennek alapján 150-szer annyit kereshet – kedvezményesen – jövőre egy élsportoló, mint egy átlagos magyar.

150-szer annyit kereshetne egy élsportoló, mint az átlag magyar
Dzsudzsák Balázs 500 millió forintig kedvezményesen adózhatna, ha mégis hazatérne.

Min írtuk, a félmilliárdos fizetési határ már megmozgathatja néhány külföldön sokat kasszírozó játékos fantáziáját.

A magyar sportolók innentől elmondhatják, hogy náluk kedvezőbb feltételekkel  senki nem adózik egész Európában.

Rengeteg adót lehetne vele megspórolni

Kiszámoltuk, mennyi adómegtakarítást jelent a maximális 500 millió forintos sportolói ekhós kifizetés. A munkáltató nem fizet közterhet, amivel a béres kifizetéshez képest 8,75 millió forintot spórol havonta. Az ekhós sportoló adója pedig csak 15 százalék, amivel 7,7 millió forinttal több marad nála, mintha bérként adózna. Éves szinten ez összesen több mint 197,5 millió forint adómegtakarítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik