Gazdaság

A katát és kivát tolja a kormány, az eva már nem sláger

Tamásné Czinege Csilla adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkár (NAV)  a jövő évi adózás változásait, és az új határidőket ismertette AzÜzlet.hu-nak adott interjújában.

Beszélt többek között arról, milyen úton halad a NAV a digitalizáció világába, és hogy ez mit jelent az adózók számára. Könnyítő megoldásként említette a csoportos adóalanyiság választásának lehetőségét 2019-től, amiről ebben a cikkünkben is írtunk, és beszélt többek között a lakásáfa új szabályáról.

A kisvállalkozási formákkal kapcsolatban kitért rá, hogy az evát utoljára ez év december 20-áig lehet már csak választani, később nem. De ez nem azt jelenti, hogy megszűnne ez a vállalkozási forma. Marad. Csupán a kata és a kiva térnyerése miatt lecsökkent igényre válaszoltak azzal, hogy most lehet utoljára evássá válni, fejtette ki.

A katánál az adminisztratív változások mellett megemlítette, hogy a kisadózók számára is kedvező változás lehet az alanyi áfamentesség határának kitolása a jelenleg 8 millió forintról 12 millió forintra.

Én azt várom ettől, hogy mindazok a vállalkozások, akik eddig 8 millió forint bevételt realizáltak, mert addig voltak alanyi mentesek, most már – a piac tisztulásához is hozzájárulva – majd legalább 12-őt fognak,

fejtette ki.

A katát egyébként egyre többen választják:

Már háromszázezren választották a katázást
A cégek majdnem harmada döntött a kisadózó vállalkozások tételes adója mellett.

A kivánál duplájára, a jelenlegi 500 millió forintról 1 milliárd forintra emelkedik a választásakor irányadó, a bevételre, illetve a mérlegfőösszegre vonatkozó felső határ. Ezáltal szélesebb körben lesz választható a kisvállalati adózás. Az államtitkár kiemelte, hogy a megemelkedett felső limit már a 2018. decemberben megtett, 2019. évre vonatkozó bejelentkezéseknél alkalmazható. A kivából való „kiesési” feltételek közül a jelenlegi 1 milliárdról 3 milliárdra nő a bevételi értékhatár, vagyis nagyobb lesz az adózók mozgástere.

Bővebb infóért kattintson.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik