Jól megy a szállásadóknak, az erős ősz után úgy tűnik, még a tavalyi rekordforgalmat is felül fogják múlni az idén – tudtuk meg a Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó (SzÉSzT) idei harmadik, záró állomásán, Vasadon. Ugyanakkor komoly probléma a munkaerőhiány, mintegy 10 ezer betöltetlen álláshely van a szektorban, mondta el a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSzÉSz) alelnöke, Flesch Tamás.
– jellemezte a helyzetet.
Kicsit megfordult a hagyományos felállás is, most
Flesch Tamás szerint előremutató, hogy a cégek képzéssel és karrierlehetőség felkínálásával igyekeznek magukhoz vonzani az embereket, de pénz és kulturális változások is kellenének ahhoz, hogy a külföldre vándoroltakat visszacsábítsák. Egyelőre csak a magasabb fizetési kategóriákban, vagyis a középvezetői, vezetői körben vannak sikerek ezen a téren.
Kitért arra is, hogy a statisztikák szerint a szálloda- és vendéglátás szegmensben a legalacsonyabbak a bruttó átlagfizetések. A KSH legutóbbi jelentése szerint január-augusztusra bruttó 209 ezer forint volt a szektor átlaga, messze lemaradva a bruttó 324 300 forintos nemzetgazdasági átlagtól.
Kérdésünkre, hogy a munkaerőhiány ellensúlyozására miért nem adnak magasabb béreket a cégek, a költségekre hivatkozott. Szállodától függően a költségek több mint egyharmadát teszi ki a munkabér és járulékai.
ami nagy fejlődés, de egyben jelentős teher is a szállodáknak. Mindenki próbálja megfizetni az embereket, mert másképp nem talál munkaerőt – tette hozzá.Online figyelik a vendégforgalmat
Érdeklődtünk, de arról nincs adatuk, hogy mennyire elterjedt még a fekete, szürke foglalkoztatás. Úgy gondolják,
Kérdés legfeljebb az, hogy hány órára és milyen bérrel. Próbálnak a fehérítésért is tenni, mert ezt tartják az egyik legfontosabb célnak.Hamarosan bevezetik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NEMTAK) rendszert, amely tulajdonképpen egy online szobatükör. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) számára fog éjjel-nappal online információkat adni a vendégforgalomról. A NEMTAK kiváltja majd a KSH-jelentést, reményeik szerint az ipabevallást, talán még az áfabevallást is.
A rendszer képes lesz kapcsolódni a meglévő szállodai szoftverekhez. Azok a szolgáltatók, például magánszálláshelyek, akiknek nincs szállodai szoftverük, kapnának olyan elérhetőséget, amelyen keresztül beküldhetik az adataikat. A terv szerintnéhány szállodában élesben fogják tesztelni, és nem kizárt, hogy jövőre év közben be is vezetik az általános kötelező használatot – tudta meg a 24.hu.
tehát például az Airbnb-zőknek is. 2019 elején márA NEMTAK révén pontos, naprakész statisztikák álljanak majd rendelkezésre a szektor teljesítményről, hány vendég volt, mely országokból, mennyit költöttek. És mivel
Van remény az áfacsökkentésre
Szeretnék már évek óta elérni, hogy tovább csökkenjen a jelenleg 18 százalékos szálláshelyáfa. Az adómérték régiós szinten versenyhátrányt okoz, hiszen Romániában 5 százalékra ment már le az áfa, Szlovákiában pedig 10 százalékra mérséklik. Az áfacsökkentés azért is kellene, mert a bérnövekedés vége még messze van, és a bevételnövekedés nem elég a további béremelésekre, illetve fejlesztésekre. Ehhez adhatna teret az áfacsökkentés. Flesch Tamás szerint
Szó esett a Kisfaludy programról is, amelynek révén 3-4 éven belül 60 modern hotel épülhet Magyarországon, köztük négy- és ötcsillagosok is, mintegy hatezer szobával. Ez egyben kihívást jelent a már meglévőknek, nekik is fejleszteniük kell, hogy lépést tartsanak.
Kiemelt ösztöndíjat kérnek a szakácsoknak
A vendéglátós szakma jobban áll áfa szempontjából, hiszen ott már 5 százalékos az általános kulcs. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, Kovács László elmondta, az áfacsökkentést fejlesztésekre és béremelésekre fordították.
A vendéglátósok gondja az, hogy vannak kivételek az 5 százalékos áfánál, például a nem helyben készült alkoholmentes italok, a nem helyben elfogyasztott ételek, a közétkeztetés, a gyermekétkeztetés és a rendezvényszervezés. Ezen szeretne többek között változtatni az MVI, és azt is szeretnék elérni, hogy a borravaló okán 10 százalék eltérés legyen megengedett a pénztárgép állása és a teljes bevétel között. A jelenlegi szabályok alapján ugyanis a fizetés után rögtön el kell különíteni a borravalót, ami technikailag jelentős kihívás, főleg, ha tele a vendéglő. Viszont ha nincs elkülönítve, azért büntetés járhat.
Kovács László is kitért a munkaerőhiány problémájára – a vendéglátósok szerint a megoldás az, hogy
Ez a vágyuk 2019-től valósulhat meg.