Gazdaság

10 ezer ember hiányzik a szállodaiparból

Jól megy a szállásadóknak, az erős ősz után úgy tűnik, még a tavalyi rekordforgalmat is felül fogják múlni az idén – tudtuk meg a Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó (SzÉSzT) idei harmadik, záró állomásán, Vasadon. Ugyanakkor komoly probléma a munkaerőhiány, mintegy 10 ezer betöltetlen álláshely van a szektorban, mondta el a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSzÉSz) alelnöke, Flesch Tamás.

Most van elég vendég, de nincs elég kolléga

– jellemezte a helyzetet.

Kicsit megfordult a hagyományos felállás is, mosta munkavállalók „diktálnak”, a munkaadók pedig próbálnak úgy egyensúlyozni, hogy működni tudjanak.

Flesch Tamás szerint előremutató, hogy a cégek képzéssel és karrierlehetőség felkínálásával igyekeznek magukhoz vonzani az embereket, de pénz és kulturális változások is kellenének ahhoz, hogy a külföldre vándoroltakat visszacsábítsák. Egyelőre csak a magasabb fizetési kategóriákban, vagyis a középvezetői, vezetői körben vannak sikerek ezen a téren.

Kitért arra is, hogy a statisztikák szerint a szálloda- és vendéglátás szegmensben a legalacsonyabbak a bruttó átlagfizetések. A KSH legutóbbi jelentése szerint január-augusztusra bruttó 209 ezer forint volt a szektor átlaga, messze lemaradva a bruttó 324 300 forintos nemzetgazdasági átlagtól.

Kérdésünkre, hogy a munkaerőhiány ellensúlyozására miért nem adnak magasabb béreket a cégek, a költségekre hivatkozott. Szállodától függően a költségek több mint egyharmadát teszi ki a munkabér és járulékai. A bérköltség az elmúlt két évben 40-50 százalékkal nőtt, ami nagy fejlődés, de egyben jelentős teher is a szállodáknak. Mindenki próbálja megfizetni az embereket, mert másképp nem talál munkaerőt – tette hozzá.

Fotó: Thinkstock

Online figyelik a vendégforgalmat

Érdeklődtünk, de arról nincs adatuk, hogy mennyire elterjedt még a fekete, szürke foglalkoztatás. Úgy gondolják, talán fekete foglalkoztatás már nincs, bejelentik az embereket. Kérdés legfeljebb az, hogy hány órára és milyen bérrel. Próbálnak a fehérítésért is tenni, mert ezt tartják az egyik legfontosabb célnak.

Hamarosan bevezetik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NEMTAK) rendszert, amely tulajdonképpen egy online szobatükör. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) számára fog éjjel-nappal online információkat adni a vendégforgalomról. A NEMTAK kiváltja majd a KSH-jelentést, reményeik szerint az ipabevallást, talán még az áfabevallást is.

A rendszer képes lesz kapcsolódni a meglévő szállodai szoftverekhez. Azok a szolgáltatók, például magánszálláshelyek, akiknek nincs szállodai szoftverük, kapnának olyan elérhetőséget, amelyen keresztül beküldhetik az adataikat. A terv szerint a NEMTAK-ot minden kereskedelmi szálláshely-szolgáltatónak kötelező lesz majd használni, tehát például az Airbnb-zőknek is. 2019 elején már néhány szállodában élesben fogják tesztelni, és nem kizárt, hogy jövőre év közben be is vezetik az általános kötelező használatot – tudta meg a 24.hu.

A NEMTAK révén pontos, naprakész statisztikák álljanak majd rendelkezésre a szektor teljesítményről, hány vendég volt, mely országokból, mennyit költöttek. És mivel a NAV is betekintést kaphat majd az adatokba, így a fehérítés eszköze is lehet.

Van remény az áfacsökkentésre

Szeretnék már évek óta elérni, hogy tovább csökkenjen a jelenleg 18 százalékos szálláshelyáfa. Az adómérték régiós szinten versenyhátrányt okoz, hiszen Romániában 5 százalékra ment már le az áfa, Szlovákiában pedig 10 százalékra mérséklik. Az áfacsökkentés azért is kellene, mert a bérnövekedés vége még messze van, és a bevételnövekedés nem elég a további béremelésekre, illetve fejlesztésekre. Ehhez adhatna teret az áfacsökkentés. Flesch Tamás szerint

kicsi az esély, hogy még az idén döntsenek az áfacsökkentésről, de a jövő évben határozottan bíznak.

Szó esett a Kisfaludy programról is, amelynek révén 3-4 éven belül 60 modern hotel épülhet Magyarországon, köztük négy- és ötcsillagosok is, mintegy hatezer szobával. Ez egyben kihívást jelent a már meglévőknek, nekik is fejleszteniük kell, hogy lépést tartsanak.

Fotó: Thinkstock

Kiemelt ösztöndíjat kérnek a szakácsoknak

A vendéglátós szakma jobban áll áfa szempontjából, hiszen ott már 5 százalékos az általános kulcs. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, Kovács László elmondta, az áfacsökkentést fejlesztésekre és béremelésekre fordították.

A vendéglátósok gondja az, hogy vannak kivételek az 5 százalékos áfánál, például a nem helyben készült alkoholmentes italok, a nem helyben elfogyasztott ételek, a közétkeztetés, a gyermekétkeztetés és a rendezvényszervezés. Ezen szeretne többek között változtatni az MVI, és azt is szeretnék elérni, hogy a borravaló okán 10 százalék eltérés legyen megengedett a pénztárgép állása és a teljes bevétel között. A jelenlegi szabályok alapján ugyanis a fizetés után rögtön el kell különíteni a borravalót, ami technikailag jelentős kihívás, főleg, ha tele a vendéglő. Viszont ha nincs elkülönítve, azért büntetés járhat.

Kovács László is kitért a munkaerőhiány problémájára – a vendéglátósok szerint a megoldás az, hogy a szakács, pincér szakma legyen hiányszakma, ami kiemelt támogatást (tanulói ösztöndíjat) jelent. Ez a vágyuk 2019-től valósulhat meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik