Üzleti tippek

A szállodaszövetség támogatja, a turisztikai ügynökség tagadja az online kasszázás kiterjesztését

A 24.hu információja szerint még az idén kötelezővé tehetik a NAV-hoz bekötött online kassza bevezetését az összes magyar turisztikai szálláshelyen, így nem kapnak felmentést az airbnb-zők, a sátorhelyeket kínáló kempingek és a magánszállások sem. Ha valaki megpróbálja kijátszani a szigorítást, a hatóság három hónapos bezárással sújthatja.

Az ország minden turistaszállását, az airbnb-ket is bekötik a NAV-hoz
A kormány szigorít: minden ágyhoz online kasszát kell bevezetni, de kompenzálják is a piac szereplőit.

A szálláshelyek jó részénél (például szállodáknál, panzióknál) eddig is kötelező volt egyébként az online kassza (ha csak nem számláztak), de a kempingeknél, magánszállásoknál nem. A várt hatásokról, és a bevezetés részleteiről érdeklődve ellentmondásos információkba botlottunk.

A szállodaszövetség támogatja a szigorítást

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tud a tervről, és egyetért azzal, hogy minden magyarországi szálláshelyet rákössenek a NAV-ra azáltal, hogy kötelezővé teszik számukra az online kasszát, és támogatja a szigorítást – mondta a 24.hu megkeresésére a szervezet főtitkára. Kovács István hozzátette, ahhoz, hogy a turizmus tényleges teljesítményét lássák a döntéshozók, és erre támaszkodva lehessen pontosítani a turizmusstratégiát, szabályozást, meghatározni például, hogy milyen vendégeket akarunk elérni, ahhoz információra van szükség.

A KSH rendelkezik adatokkal, amelyek elég részletesek, de ennél bővebb információkra lenne szükség. Például a magánszálláshelykiadásról (többek között az airbnb-ről) van ugyan KSH-adatszolgáltatás, de csak évente egyszer, júniusban, az előző évről. Továbbá ezek az adatok messze nem olyan mélységűek, mint amire szükség lenne. Jelenleg a kiadott magánlakások, szobák számáról, valamint az ezekben eltöltött (belföldi és külföldi) vendégéjszakákról van információ, a magánlakások bevételeiről és a regisztrált vendégek nemzetiségéről viszont nincs. Ezekre szükség lenne, hogy tudjuk, mik a tendenciák – érvelt a főtitkár.

A szakmai szövetség szerint a magánszálláshelyekre szükség van – jelentős bevételt hoznak a lakáskiadáson kívül a hazai kis- és középvállalkozásoknak (éttermeknek, fürdőknek, fuvarozóknak, stb.) – de megfelelő szabályozás mellett. Ehhez pedig több adatra van szükség. A gazdaságfehérítés okán is támogatják a tervet, mert serkentené a legális működést és növelné az adóbevételeket.

Mi változna ettől?

Az Adókamara elnöke Zara László és az MKOE alelnöke, Ruszin Zsolt is cikkünkből értesült először a tervezett változtatásról. Zara László szerint sem lenne hátrány, ha kiderülne, hogy az elég szürke, vagy inkább fekete zónának számító magán-szálláshelykiadásban milyen számok vannak.

Az eddigi könnyítésekkel (átalányadózás kiterjesztése a szálláshelykiadásnál) nyilván már eddig is fehéríthettek. Valószínűsíthető azonban, hogy sokan még mindig  illegálisan végzik a tevékenységet – bízva abban, hogy nincs kapacitás az ellenőrzésre. Attól, hogy előírják az online kasszát, ez nemigen változik Zara szerint. Viszont akik bejelentkeznek, azoknál lesz ellenőrizhető forgalom. De az átalányadózóknál ennek nincs jelentősége, hiszen ott fix az adó (évi 38 400 forint/szoba/év, három szobáig, az airbnb-sek jó része így adózik). Magánszemélyek esetében tehát felemás lehet egy ilyen változtatás.

Forrás Airbnb

Arra jó lehet, hogy akik regisztrálnak rá, azoknál valamennyi forgalmat ki lehessen mutatni. De arra nincs garancia, hogy ettől minden forgalmat beütnek majd.  Ha átutalással jön a pénz, ott a lehetőség külföldi számla megnyitására, amit egyébként szintén be kell jelenteni. De honnan jönne rá a NAV, ha valaki nem jelenti be? Nem valószínű, hogy az adóhatóságnak megérné ezek adatait kikérni. Egy esetleges ellenőrzésnél a 3 hónapos bezárás azonban elég komoly szankció lehet. De ezt is ki ellenőrizné? – jegyezte meg.

Inkább számláznak

Ruszin Zsolt máshonnan közelített, mint elmondta, a szálláshelyeken nemigen jellemző a nyugtás értékesítés, amit felválthatna az online pénztárgép. Persze akik mégis nyugtáznak, azokat be lehet húzni az online kasszázás alá, hiszen kell a fehérítés. Azonban akik legálisan dolgoznak ebben a szegmensben, azok zömében számlát állítanak ki – tette hozzá. És mivel a számla magasabb rendű, mint a pénztárgépes bizonylat, nekik nem kell online kassza. A számlázóknál pedig arra lehet számítani, hogy előbb-utóbb mindenkit elér majd a NAV-os bekötés, az áfaösszeghatár szűkítésével – jegyezte meg. Tehát a kör náluk is zárulni fog.

Azt szinte biztosra veszi, hogy a szálláshelykiadók megkerülnek egy csomó szabályt és könnyen el tudják titkolni akár az egész bevételt is. Egyszerűen nem vallják be a jövedelmet. De ennek nem biztos, hogy az online pénztárgéppel kellene utána menni, hanem rendszeres adatszolgáltatási kötelezettség előírásával – fejtette ki. Mert ha valaki el akarja titkolni a bevételét, az nem fogja beütni, hiába lesz ott egy hardver, legyen az online pénztárgép, vagy számlázóprogram. Hogyan tudnák elérni az online kasszával, hogy a feketézők legális útra térjenek? Hiába nyilvánosak a szálláshelyek adatai (online foglalás lehetősége), mindenki ellenőrzésére nincs kapacitás, jegyezte meg.

Mégsem lesz online kassza?

Megkérdeztük a Magyar Turisztikai Ügynökséget (MTÜ) az online kasszázás idei kiterjesztésének részleteiről. A 24.hu-nak küldött hivatalos válaszukban azonban azt írták, hogy az online kassza bevezetését nem tervezik, Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ indulása várható jövő év januárjától. A felhőalapú szolgáltatást biztosító informatikai rendszerre statisztikai adataikat tölthetik majd fel a szálláshely-szolgáltatók. A rendszerhez minden magyarországi szálláshelynek csatlakoznia kell majd, a tervek szerint 2019. januárjában indul a program tesztelése.  A szoftver bevezetésével az MTÜ minden Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakáról naprakész statisztikai és forgalmi adatokkal rendelkezik majd, a vállalkozások adminisztrációs terhei csökkennek és ez az ágazat fehérítéséhez is hozzájárul, írták.

Elmarad az áfacsökkentés?

A szállodaszövetség támogatná a nemzetközi összehasonlításban még mindig magas, 18 százalékos áfa 5 százalékra csökkentését a kereskedelmi szálláshelyeken. Hiszen a szálláshelyek nemzetközi piaci versenyben most hátrányban vannak. Bármennyire is látványos a növekedés a piacon, a válságot még nem hevertük ki, a szálláshelyállomány zöme lepusztult, munkaerőhiány van, alacsonyak a keresetek. A vendégek színvonalasabb kiszolgálásához, a szükséges korszerűsítésekhez, a munkaerő megtartásához is fontos lenne a versenyképesebb, nagyobb jövedelmezőséget, mozgásteret megengedő alacsonyabb áfa – mondta Kovács István.

Az online kasszák bevezetésében és az áfacsökkentésben illetékes Nemzetgazdasági Minisztériumot is megkérdeztük, megerősítés azonban nem érkezett tőlük sem az egyik, sem a másik tervvel kapcsolatban.

Kiemelt kép: MTI/Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik