Gazdaság

A migrációs válság és az alaptörvény elemzésére is használt uniós pénzt Orbán kedvenc egyeteme

orbán viktor  (orbán viktor, tanévnyitó, nemzeti közszolgálati egyetem, )
orbán viktor  (orbán viktor, tanévnyitó, nemzeti közszolgálati egyetem, )

Belenyúltak a méhkasba még tavasszal az Európai Bizottság szakemberei, amikor – mint arról a 24.hu számolt be elsőként – gyanúsnak, lehetségesen túlárazottnak találtak két olyan projektet is, amely az Orbán Viktor kedvenc egyetemeként számon tartott Nemzeti Közszolgálati Egyetem főszereplésével zajlik, és összesen 29 milliárd forintnyi uniós pénzt emészt fel. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy Hadházy Ákos, az LMP társelnöke megkapirgálta a két projektnél már megkötött szerződéseket, és több furcsaságot is találát.

Az egyik az, hogy milyen művek elkészítésére, megírására szerződött az NKE általában az ott tanító oktatókkal. Molnár Éva Anna kis híján 170 ezer forintot kapott a Magyarország és a 2015-ös európai migrációs válság című mű egyik szakaszának, A menekült- és migrációs kérdés nemzeti és uniós szintű politikai aspektusai Olaszországban című fejezet elkészítéséért. Miközben tehát az Orbán-kormány úton-útfélen az EU-t okolja a migrációs válságért, népszavazást is rendezett erről, az egyik kiemelt állami egyetem az EU pénzét egy ilyen témában írt anyagra fizeti ki. Az NKE kiemelt státusát mi sem mutatja jobban, mint egy nemrég napvilágra került kormányzati elképzelés: pár év múlva már csak az lehet vezető a magyar közigazgatásban, aki elvégzi az NKE államtudományi mesterképzését.

Nem kevésbé pikáns az, hogy egy másik NKE-e oktató, Horváth Attila 850 ezer forintért működik közre Magyarország alaptörvényét elemző mű elkészítésében. Hab a tortán, hogy Horváth Attila az Alkotmánybíróság tagja is most, vagyis alkotmánybíróként pénzért elemzi, kommentárt fűz az alaptörvényhez (mert Magyarország Alaptörvénye: Nemzeti Hitvallás – Rendhagyó kommentár egy rendhagyó preambulumról című művet több szerzőtársával együtt készíti Horváth.)

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemtől több hónapnyi huzavona után (előbb 2 millió forintot kért az intézmény, aztán lejjebb adta igényét 900 ezer forintra, végül ingyen adott ki adatokat) megkapott szerződések között olyant is talált Hadházy, amelyeket tanácsadó, közvélemény-kutató cégekkel kötött az intézmény, és meglehetősen nagy átfedést mutatnak.

  • A Szociometrum Társadalomtudományi Kutató Kft. (korábbi években a bevétele 3-10 millió forint volt) több mint 15 millió forintot,
  • a Soreco Research Kutató és Elemző Kft. bő 5 milliót,
  • míg a jobboldali kormány egyik kedvenc közvéleménykutatójához, a Nézőpont-cégcsoporthoz tartozó Kutatópont Piac- és Véleménykutató Kft. csakbnem 16 millió forintot markolhat fel (a szerződést Mráz Ágoston Sámuel írta alá az NKE-vel).

A szerződések a lakosság közigazgatáshoz viszonyulásának a mérését, kutatási terv elkészítését, új módszerek kidolgozását irányozzák elő, illetve a Jó Állam hazai- és nemzetközi mutató- és indikáttorrendszereinek az összegyűjtésére, ezeknek az elemzésére és annak alapján egy mutatókataszter összeállítására koncentrálnak. Mivel előbbi két cég esetében lényegében megegyezett, hogy milyen feladatra szerződtek az NKE-vel, véli Hadházy, ezért a Sorecoval kötött kontraktust a lejárta előtt egy héttel módosították és kitolták a teljesítési határidőt egy hónappal.

Ez a hasonló feladatra való szerződéskötés azért is furcsa, mert egy ügyvédi irodával éppen azért kötött szerződést az egyetem havi 650 ezer forint értékben, hogy az ilyen szerződéses anomáliákat kiküszöböljék. Négy hónappal később az ügyvédi iroda díját feladatteher-csökkenésre hivatkozva gyakorlatilag megfelezték.

Fideszes kötődésű cégeket gazdagít az EU pénze

Nem csak a Mráz-féle Nézőpont-csoportnál lehet azonosítani leplezetlen fideszes-kormányzati kötödést a szerződések kedvezményezettjei között. A RÁvezető Projekt Kft. annak a Riz Ádámnak az érdekeltsége, aki Riz Levente XVII. kerületi fideszes polgármester, volt országgyűlési képviselő testvére. A RÁvezető amúgy is több szerződést kötött már az elmúlt években a Patyi András vezette Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, egy korábbi uniós operatív program keretében összesen durván 50 milliós megbízást húzhatott be projektmenedzsment támogatására, megvalósíthatósági tanulmány írására. A mostani két uniós pénzt felemésztő projektnél további két szerződésben található meg a nevük:

  • Az egyik értelmében 2 millió forintért a következők voltak a fideszes kötődésű cég feladatai: háttéranyagok, meglévő szakmai anyagok megismerése, feldolgozása, előzetes helyzetfeltáró megbeszélés lefolytatása, megbeszéléseken részvétel, javaslatok, elkészült részanyagok integrálása, minőségbiztosítása. Minderre 26 szakértői nap elég is volt.
  • A másik kontraktus értelmében nagyobb falathoz jutottak: a közigazgatás személyi állományáról rendelkezésre álló statisztikák rendszerszintű feltárását, tanulmányok másodelemzését végezték többek között, valamint releváns hazai adatbázisok kataszterét kellett elkészíteniük 22,6 millió forintért.

    Patyi András, az NKE rektora

Az Európai Bizottság a Miniszterelnökségnek írt tavaszi levelében szóvá tette, hogy soknak tűnik az NKE által kidolgozott, és a kormányhivatalok dolgozóit célba vevő képzések költsége, ennek csaknem a felét tenné ki azon helyiségek, termek, irodák bérlése, amelyekben képzést tartanak majd. A most kiadott adatok valóban arról árulkodnak, gyakorlatilag aranyárban mérik a termeket. (A magas bérleti díj ugyanúgy megjelenik itt, mint ahogyan megjelent egy olyan alapítványnál, amelyben Lázár János miniszter felesége kuratóriumi tagként benne ül, és ami miatt komoly adok-kapok alakult ki Hadházy és a kormányzat között.)

Hiába oktatják, képzik a kormányhivatalnokokat, mégis az NKE terembérleti díjat is fizet a kormányhivataloknak azért, hogy ott helyben tarthassák a képzést a közszolgák részére. Általában 8000 forintos négyzetméterárat fizet az egyetem a kormányhivataloknak az adminisztrációs helyiség bérletéért, mégpedig havonta. A cech így a terem nagyságától függ. Budapesten 660 ezer forintos havi bérleti díj jön ki, a Baranyai Megyei Kormányhivatal még jobban jár, ott akár 150 négyzetméteres helyiségre is van keret a havi 1,2 millió forintos bérleti díjból. Ezen felül kell fizetni az oktatótermek vagy a konferenciatermek használatáért, ott óradíjban mérik az árat. Ezáltal horribilis pénzek kerülnek a kormányhivatalokhoz az EU pénzéből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik