Belföld

Kétmilliót kér Orbán kedvenc egyeteme, hogy kiadja, mire megy el 17 milliárd forint

orbán viktor  (orbán viktor, tanévnyitó, nemzeti közszolgálati egyetem, )
orbán viktor  (orbán viktor, tanévnyitó, nemzeti közszolgálati egyetem, )

Ha az egyetemnek nincs félnivalója és takargatnivalója, akkor jobban teszi, ha közvetlenül és korrektül tájékoztatja Hadházy Ákost, mint hogy megvárja az általam elrendelt vizsgálat eredményét – pörkölt oda Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek.

Az LMP társelnöke, Hadházy Ákos a parlamentben tett fel kérdést Lázárnak abban az ügyben, amelynek kiindulópontja a 24.hu cikke volt. Mint bő egy hónapja beszámoltunk róla, az Európai Bizottság szakemberei átnézték a közszolgálati egyetem egyik, uniós pénzből finanszírozott projektjét, és durva túlárazásokat és indokolatlan költségeket véltek felfedezni. Az egyetem nagyon mérges lett, ránk is.

Hadházy szerette volna megtudni, hogy az NKE mire költi a 17,5 milliárd forintot. Ezért kikérte a Patyi András által vezetett egyetemtől a megkötött szerződéseket. Az Orbán Viktor kedvenc egyetemének tartott, de Lázár befolyása alá is tartozó intézmény azonban nem adta könnyen a bőrét, kétmillió forintot kért Hadházytól a szerződések kiadásáért. A képviselő ez után módosította kérését, csak a szerződések főbb adataira volt kíváncsi (arra, hogy mire, kivel, mikor és mekkora összegre szerződött az egyetem), de az intézmény ezekért az adatokért is kért 900 ezer forintot.

Most patthelyzet van, Hadházy nem akarja kifizetni az összeget, ezért is kérdezte meg Lázárt, hogy normális dolog-e ilyenért pénzt, ráadásul ennyit kérni, gyanítva, hogy ezeknek az adatoknak az egyetem már most is birtokában kell, hogy legyen. Ráadásul arra is rábukkant az ellenzéki képviselő, hogy az NKE által kiírt egyik pályázatnál hiperpontosan becsülték meg a várható költséget. Informatikai eszközök és programok beszerzésére írt ki tendert az NKE, a T-Systems Magyarország pedig fillérre annyit ajánlott, mint ami a becsült költség volt: 4 milliárd 515 millió 246 ezer 109 forintot.

Lázár parlamenti válaszában jelezte, hogy minden kedvezményezett, így az NKE is köteles elszámolni tételesen a rá bízott magyar és uniós támogatási összeggel.

A miniszter pár hete vizsgálatot rendelt el az NKE érintett projektjét, illetve a beruházást illetően, mert számára is számos kérdést vetnek fel az eddig történtek. A vizsgálat még zajlik, de a miniszter ígéretet tett arra, hogy Hadházyt soron kívül tájékoztatja annak lezárulta után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik