Gazdaság

Úgy fest, a közszolgálati egyetem szerint megtámadtuk a fél országot

A közszolgálati egyetemnek és a Miniszterelnökségnek magyarázkodnia kell egy 17,5 milliárdos, uniós pénzből finanszírozott projekt miatt. Az Európai Bizottság szakemberei levelet küldtek Magyarországra. Az egyetem rektora szerint ami zajlik, az nem is vizsgálat, nincs szabálytalansági eljárás, hanem az adminisztratív fázisban vagyunk, és a válaszlevél után dől el, indul-e hivatalos vizsgálat.

Erős állításokkal kezdődik és végződik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sajtóközleménye, amelyet abból az apropóból adtak ki az intézmény ma megtartott sajtótájékoztatóján, hogy a 24.hu egy hónapja beszámolt az egyetemnek és a Miniszterelnökségnek kínos európai bizottsági levélről. A bizottsági ellenőrök durva túlárazásokat és indokolatlan költségeket véltek felfedezni egy 17,5 milliárd forintos, uniós pénzből finanszírozott projektnél. A kifogásaikat, kérdéseiket tartalmazó levelet még februárban elküldték a Miniszterelnökségnek, a válaszadás határideje már lejárt.

Cikkünk megjelenésének napján Patyi András, az NKE rektora jelezte, jogi úton kívánnak majd elégtételt venni. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke egy két héttel ezelőtti sajtótájékoztatóján kemény kritikával illette a közszolgálati egyetemet és Patyit, rámutatott például arra, hogy nagy átfedést mutat a brüsszeli levél tárgyát képező projekt korábbi, szintén uniós pénzt felemésztő programokkal, sőt, most is folyamatban van egy további, szintén a közszolgák fejlesztésével kapcsolatos projekt.

A sajtóanyag szerint

az uniós fejlesztési projektekkel kapcsolatban politikai támadás érte a magyar közigazgatás, honvédelem és rendvédelem felsőoktatási alapintézményét. (…) Az Alaptörvény értelmében az Egyetemet ugyanúgy megilleti a tudományos kutatás, a tanulás és a tanítás szabadsága, mint más felsőoktatási intézményt. Ezért úgy véljük, hogy az intézményre irányuló támadás az egyetemi autonómiát, a kutatás szabadságát is támadja.

A sajtóanyag végén pedig az áll:

A Hadházy Ákos képviselő által és a sajtóban megjelent hamis állítások nemcsak az NKE-t és annak vezetőjét sértették meg, amikor lopást és csalást emlegettek, hanem a stratégiai szövetségben velünk együttműködőket is: a magyar egyetemek közösségét, a közszolgálati tisztviselőket, közigazgatási szerveket, továbbá a rendészeti és honvédelmi szerveket is. Úgy gondoljuk, hogy a támadások a magyar közigazgatás ellen irányulnak. Mindezek után az NKE számára nem maradt más út, mint hogy minden egyes hazugságért és rágalomért jogi úton vegyen elégtételt.

A sajtótájékoztatón Patyi – aki a Nemzeti Választási Bizottságot is vezeti – durva hazugságokat, a sajtóban megjelent féligazságokat, méltánytalan politikai támadást emlegetve vezette fel mondandóját. Azt igyekezett bizonygatni, hogy minden szabályosan történt és történik az Európai Bizottság levelében említett projektnél. Nagyon költséghatékony (például feleannyiba kerül a magyar közszolgák képzése ennek révén, mint nyugat-európai országok hasonló képzései), nagyon innovatív a projekt, amivel a közszolgák tudását fejlesztik távoktatás vagy helyben történő képzések révén – mondta Patyi mellett az egyetem két felső vezetője, a projekt szakmai vezetői, Kis Norbert és Padányi József.

Patyi András
Patyi András

Ám lapunk nem is állította, hogy szabálytalanság lenne. Azt írtuk, hogy a bizottsági ellenőrök vizsgálódni jöttek, és kifogásokat fogalmaztak meg, kérdéseket tettek fel a projekt több elemét illetően is, és kérték a magyar felet, támasszák alá néhány érintett kiadási tétel indokoltságát.

Patyi a levél létét el is ismerte (de a levelet a bizottság egyik osztályának véleményeként aposztrofálta), ám a rektor hangsúlyozta, ami most zajlik, az nem vizsgálat, nem szabálytalansági eljárás, hanem egy adminisztratív fázis.

Ennek a tétje az, hogy indít-e hivatalos vizsgálatot az Európai Bizottság.

Az NKE segítségével a Miniszterelnökség megválaszolta a bizottsági levelet, jelezte Patyi, aki azt állította, hogy az NKE semmilyen módosítást nem vetett fel (a bizottsági szakemberek által kifogásolt tervhez képest), és most várják, hogy Brüsszel mit reagál. Azt ugyanakkor Patyi sem tudta kizárni, hogy az EU esetleg módosítást kér a projekten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik