Gazdaság

Kétszer is rárepült az EU pénzére Orbán kedvenc egyeteme, az EU mindkétszer kérdezősködni kezdett

orbán viktor  (orbán viktor, tanévnyitó, nemzeti közszolgálati egyetem, )
orbán viktor  (orbán viktor, tanévnyitó, nemzeti közszolgálati egyetem, )

Főhet a feje Patyi Andrásnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorának (aki a Nemzeti Választási Bizottság elnöke is), mert az általa vezetett egyetem mindkét, uniós pénzt felhasználó projektje felkeltette az uniós pénz elköltése felett őrködő Európai Bizottság szakembereinek kíváncsiságát. Az NKE-t Orbán Viktor kormányfő kedvenc egyetemeként szokás emlegetni, de Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter befolyása is nagy az intézményben.

Azt már eddig is tudtuk, hogy egy 17,5 milliárd forintos keretösszegű projektnél durva túlárazásokat és indokolatlannak tűnő költségeket véltek felfedezni az Európai Bizottság illetékesei, és ezt szóvá is tették a Miniszterelnökségnek címzett februári levelükben. Ez az az ügy, amiről a 24.hu elsőként számolt be, és ami miatt az egyetem voltaképpen olyasfajta kommunikációhoz folyamodott, mintha megtámadtuk volna az országot a bizottsági levél ismertetésével. Amikor aztán Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerette volna megtudni, mire is akarja költeni a 17,5 milliárdot az egyetem, ezért kikérte a már megkötött szerződéseket, előbb 2 millió forintot, aztán – a kért adatok szűkítése után – 900 ezer forintot kért az információk kiadásáért az NKE. Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter ennek hallatán oda is pörkölt az egyetemnek, jelezve, hogy ha nincs takargatnivalója az intézménynek, mielőbb adja ki a kért adatokat. A tárcavezető azt is közölte: vizsgálatot indított az ügyben.

Most hivatalossá vált az, hogy az NKE másik, 11,5 milliárdos keretösszegű, szintén uniós forrásból finanszírozandó projektje is az Európai Bizottság célkeresztjébe került.

Lázár a napokban válaszolt Hadházynak egy írásbeli kérdésre, abban pedig a miniszter írja, hogy a 2.1.2 kóddal jelölt projekt (a jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés) ügyében szintén nyomonkövetési céllal kért információkat az Európai Bizottság. Magyarán: ott is közelebbről veszik szemügyre a tervezett költéseket, mert valami gyanús a bizottsági embereknek. A két projekt között egyébként felfedezhető hasonlóság, legalábbis Hadházy pár hete erre igyekezett rávilágítani.

Mindkét projekt a KÖFOP-ba (a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Programba) tartozik.

Ami pedig súlyosabbá teszi a bizottságiak kérdezősködését, az az, hogy más KÖFOP-projektről a fenti két projekten kívül az Európai Bizottság nyomonkövetési céllal nem kért információkat – derül ki Lázár írásbeli válaszából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik