Gazdaság

Offshore-botrány: felfalhatja teremtőit a panamai szörnycég

Három évtized után bukott le a panamai Mossack Fonseca, a globális elit pénzmosodája.

Mi is az a Mossack Fonseca (MF)?

A panamai Mossack Fonseca fedőcégek alapításával foglalkozik, amiben három évtizedes fennállása alatt rendkívül profivá vált – az évek során pedig kétes kapcsolatai révén egyre hírhedtebbé is. A cég stratégiája, hogy homályban tartja ügyfelei kilétét – még a fedőcégek világában is „szűkszavúként” jellemzik. Alapítója, Jürgen Mossack német születésű, ám Panamában nőtt fel, és Londonban szerzett ügyvédi gyakorlatot.

A Mossack 1977-ben jött létre. Mostani nevét 1986-ben kapta, miután összeállt egy kis céggel, aminek Ramón Fonseca panamai író, ügyvéd és politikus volt a tulajdonosa.

Együtt egy szörnyet hoztunk létre

– mondta Fonseca állítólag egy újságírónak.

A cég globálissá vált, több száz embert foglalkoztat a világ minden részén. Habár hivatalos profiljuk a gazdasági jog és a befektetési tanácsadás, ennek ürügyén

a gazdag globális elitek számára alakítanak ki adómenedékeket.

Kitartóan tagadják, amit eddig is sejteni lehetett: mindenféle kétes és valószínűleg illegális ügyletben érintettek több kontinensen. A két napja nyilvánosságra került „Panama-iratok” óta azonban ez már bizonyosság.

A 11 és fél millió bizalmas dokumentum kiszivárgását a Süddeutsche Zeitung jelentette be vasárnap. Az iratokból kiderül, hogyan rejtettek el az MF kliensei több milliárd dollárt adóparadicsomokban. Az 1970 óta összegyűjtött, mintegy 2 és fél terabyte-os adathalmazt egy névtelen forrás juttatta el a Süddeutsche Zeitungnak, majd az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának (ICIJ) is. A dokumentumok nyilvánosságra hozzák a belső megbeszélések anyagait, többek közt bírósági ügyekkel és a megszerzett pénz elrejtésével kapcsolatban.

Forrás: sueddeutsche zeitung
Forrás: sueddeutsche zeitung

Nem ma kezdték

1986-ban Mossack megtudta, hogy az egyik általa létrehozott fedőcég emberei három és fél tonna aranyat loptak el egy a londoni Heathrow reptér közelében lévő raktárból. Az arany értéke 26 millió dollár volt akkoriban, napjainkban ennél is több.

A cég önmagában nem követett el jogsértést, de bankszámlák és ingatlanok által befektethetett illegális forrásból származó pénzt.

– írta ezt követően Mossack Fonsecának.

Az MF egy újonnan létrehozott fedőcég jogi tanácsadója lett, amelynek alapítója, Gordon Parry a rablást követően szökésben volt, és később 10 éves börtönbüntetést kapott pénzmosásért. A londoni Metropolitan Police lefoglalta előző fedőcégének részvényeit, ám az MF gyámsága alatt Parry képes volt kijátszani a rendőrséget a cég újraépítésével és a lefoglalt részvények hígításával (ez a részvények értékének csökkentését jelenti további részvények kibocsájtása által).

Közkedvelt trükk a bemutatóra szóló részvények használata, ami az MF specialitásává fejlődött. Ezeket annak tulajdonítják, aki a kézzel fogható tulajdonosi tanúsítvány birtokában van, és fel tudja mutatni azt.

A tulajdonjog sehol máshol nincs feltüntetve.

A bemutatóra szóló részvények épp ezért be is vannak tiltva jó néhány országban, tekintve, hogy könnyen adnak lehetőséget csalásra és pénzmosásra.

Az MF különösen a Brit Virgin-szigeteken használta ki az ilyen részvények nyújtotta lehetőségeket: 1987 óta idetelepült a világ offshore cégeinek negyven százaléka. A Panama-iratok szerint az ilyen ügyletek száma kitartóan nőtt a kilencvenes években. 2005-ben aztán a Virgin-szigeteki igazságszolgáltatás is lecsapott a részvényekre, így az MF egész egyszerűen átcsoportosította a hasonló üzelmeit Panamára.

Az MF sosem tagadta igazán az adóparadicsomok létrehozásában való érintettségét. Weboldalukon többek közt Costa Rica-i, Seychelle-szigeteki, Belize-i, vagy épp nevadai és Wyoming-i jogszabályok ismeretével reklámozzák magukat (az Egyesült Államok utóbbi két tagállama ugyanis hírhedt a pénzügyi jogszabályainak engedékenységéről).

2001-ben Ramses Owens, az MF egyik vezető ügyvédje szintén egy adóparadicsomban, az Ír-tengeren lévő Man-szigeten toborzott ügyfeleket:

Fenntartom, hogy Panama még mindig a világ egyik legjobban őrzött titka a rég meglévő, kifinomult pénzügyi szabályozásának köszönhetően

– mondta.

Nem meglepő hát, hogy 2012-ben és 2013-ban a Virgin-szigetek több alkalommal megbírságolta a céget a pénzmosás elleni jogszabályok megszegéséért, többek közt a bukott egyiptomi diktátor, Hosni Mubarak fiának ügyeivel kapcsolatban is. Panamában ugyanakkor megőrizte előnyös pozícióját MF, köszönhetően a Ramón Fonseca által biztosított politikai kapcsolatoknak, ő ugyanis a közelmúltig elnöki tanácsadó is volt.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Szorul a hurok

Ennek ellenére világszerte képezte vizsgálódás tárgyát az MF. Egy 2014-es Vice riport például a Rami Makhlouf-fal, a szír elnök Bashar al-Assad holdudvarába tartozó gazdag üzletemberrel való kapcsolatára fókuszált, aki a Drex nevű fedőcéggel volt jelen a Brit Virgin-szigeteken. Emellett

üzletelt Zimbabwe diktátora, Robert Mugabe és a líbai vezér, Muammar Kaddáfi állítólagos képviselőivel is.

2015-ben aztán problémássá vált az MF bankokhoz fűződő viszonya is, miután a HSBC vezérigazgatója bevallotta, hogy egy MF által létrehozott fedőcégben tárolta a pénze egy részét. Ezután a német hatóságok akadtak a frankfurti Commerzbank irodáiban nyomozva az MF-fel való kapcsolat nyomaira. Mint azóta kiderült, Németországban legkevesebb 28 bank vette igénybe az MF szolgáltatásait.

Amerikában ugyanekkor egy hedge fund (befektetési alap) fogta perbe az MF-t, amely az argentin kormánytól igyekezett a tartozását behajtani. A szálak az MF nevadai leányvállalatához vezettek, amelyet a korábban pincérnőként dolgozó Patricia Amunategui képviselt. Az anyacég – meglehetősen nevetséges – állítása szerint az MF Nevada nem az MF része, csak üzleti partnere. A Panama-iratokból azonban kiderül: az MF dolgozói aggodalmaskodva spekuláltak, hogy Amunategui képes-e hitelesen tanúskodni. A pert aztán az MF el is veszítette.

Brazíliában időközben korrupciós botrány robbant ki, amely a miniszterelnök, Dilma Roussef megbuktatásával fenyeget. A „kocsimosó művelet” néven elhíresült manőver során az állami olajcég Petrobras vezetői a hozzájuk közel álló építőipari cégeknek adtak túlárazott megbízásokat, a pénz jó része pedig politikusok zsebében landolt. Meg lehet tippelni, melyik cég segédkezett az így befolyt összegek tisztára mosásában.

A végjáték

A Panama-iratok napvilágra kerülésével úgy tűnik, végeláthatatlan azon politikusok listája, akik az MF szolgáltatásait kérték az elmúlt évtizedekben. Az ukrán elnök Petro Porosenko, az izlandi kormányfő Sigmundur Gunnlaugsson, a francia szélsőjobboldali Marine Le Pen szűkebb környezete, de még a korrupciós ügyek felderítésével foglalkozó Transparency International (TI) chilei csoportjának vezetője is offshore-ozott. Magyar érintettből is van több mint száz.

Fotó: MTI / EPA / Gian Ehrenzeller
Fotó: MTI / EPA / Gian Ehrenzeller

Fonseca már márciusban megelégelhette a botrányokat, ugyanis visszavonult elnöki tanácsadói posztjáról. Úgy tűnik, igazat mondott arról, hogy Mossackkal együtt szörnyet hozott létre. Most, a Panama-iratok napvilágra kerültével úgy tűnik: a szörny felfalhatja a teremtőit.

(Forrás: The Atlantic)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik