Gazdaság

Óriási nemzetközi offshore botrány: volt fideszes képviselő is érintett

Titkos dokumentumok milliói szivárogtak ki egy panamai ügyvédi iroda belső iratanyagából. Számos magyar szál is van.

Több millió titkos dokumentum szivárgott ki offshore cégekről, egy panamai ügyvédi iroda belső iratanyagaiból. Az iratokból kiderült, hogyan mozgattak dollárszázmilliókat Vlagyimir Putyin emberei, de a kínai elnök eltitkolt üzleteire is fény derült. A Direkt36 azt írja: a dokumentumoknak több magyar szereplője is van, például egy korábbi fideszes képviselő.

Ilyen hatalmas kiszivárogtatásra egyébként még nem volt példa. A Mossack Fonseca a világ legnagyobb offshore-szolgáltató cégei közé tartozik, számos országban rendelkezik fiókirodákkal. Nemcsak Panamában regisztrálnak cégeket, hanem más offshore-paradicsomokban is, Nevadától Szingapúrig. Közel 215 ezer offshore cégről sikerült adatokhoz jutni.

Az iratokat egyébként a német Süddeutsche Zeitung szerezte meg, feldolgozásukban pedig az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma szervezet koordinálásával 76 ország több mint 370 újságírója vett részt. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkákban. Közölték: az iratokban több tucat magyarországi vagy magyar kötődésű cég és magánszemély szerepel, köztük befolyásos üzletemberek és a politikához áttételesen kötődő figurák.

Tagadta, hogy lennének külföldi érdekeltségei

A Direkt36 a következő napokban számol be a magyar érintettségű ügyekről. Elsőként Horváth Zsolt ügyét mutatták be, aki 16 évet húzott le a Parlamentben Kecskemét fideszes képviselőjeként, alig két éve, hogy kiszállt a politikából.

Az újságírók megkeresésére Horváth először tagadta, hogy lennének külföldi gazdasági érdekeltségei. Amikor konkrét cégneveket mondtak neki, előbb hosszan hallgatott, majd megkérdezte: „mit szeretne róluk hallani?” Ezután újra azt állította, nincsenek ilyen cégei, majd azt kérte, írásban tegyék fel neki a kérdéseket. Azóta a levelekre nem válaszolt, a telefont pedig nem vette fel.

 Egy pártaktivista pezsgővel önti le Horváth Zsoltot a Fidesz Magyar Polgári Szövetség képviselőjelöltjét 2006 május 5-én, miután a megyei bíróság kijelölt bírói tanácsa elfogadta a fideszes képviselőjelölt felülvizsgálati kérelmét, így nem kell megismételni az országgyűlési választás második fordulóját a Bács-Kiskun megyei 2. választókerületben. MTI / Ujvári Sándor
Egy pártaktivista pezsgővel önti le Horváth Zsoltot a Fidesz Magyar Polgári Szövetség képviselőjelöltjét 2006 május 5-én, miután a megyei bíróság kijelölt bírói tanácsa elfogadta a fideszes képviselőjelölt felülvizsgálati kérelmét, így nem kell megismételni az országgyűlési választás második fordulóját a Bács-Kiskun megyei 2. választókerületben.
MTI / Ujvári Sándor

Horváth egyébként vagyonbevallásai szerint sem megtakarításokkal, sem komolyabb üzleti háttérrel nem rendelkezett. Mégis, még parlamenti képviselőként, 2013 októberében igazgatója lett egy seychelles-i cégnek, az Excelle Media International-nek. Ezt fel kellett volna tüntetnie parlamenti vagyonnyilatkozatában, de nem tette. A parlamentből való távozása után néhány hónappal egy másik seychelles-i cégben tulajdonrészt szerzett.

Okostojás

A cégeknek – az Excelle Media International-nek és a Mayer & Collins Trading Company-nak – a dokumentumok szerint játékok gyártása és forgalmazása a profilja, amit Kínában, Hongkongban és Magyarországon végeznek.

Horváth még képviselői karrierje végén szállt be az Okostojás nevű magyar tervezésű, nemzetközi piacra szánt játék fejlesztésébe és forgalmazásába, amely 2012-ben elnyerte a zsűri nagydíját egy rangos washingtoni világversenyen. 2014 februárjában tulajdonrészt szerzett a játékkal foglalkozó két magyar cégben, az Art Egg Kft-ben és az Art & Smart Egg Kft-ben, és ügyvezetője is lett mindkét vállalkozásnak. Még képviselőként arról nyilatkozott a magyar állami tévének, hogy külföldön már az új Rubik-kockaként emlegetik az Okostojást.

Azóta már kaphatóak a játékok a világ legnagyobb áruházaiban, és elkészültek a mobilon és tableten használható alkalmazások is. A forgalmazó egy hongkongi cég, amelynek azonban az ottani cégnyilvántartásból nem hozzáférhetőek a tulajdonosi adatai.

Politikusok, drogbárók, FIFA

A kiszivárgott dokumentumok tanúsága szerint olyan, az Egyesült Államokban már feketelistás cégeknek és embereknek is offshore cégekkel tüntették el a pénzüket, akikről korábban bebizonyosodott, hogy mexikói drogbárókkal, terrorszervezetekkel, vagy éppen Észak-Koreával üzleteltek. Az egyik offshore cég például azokhoz a harci repülőkhöz szállított üzemanyagot a szíriai kormánynak, amelyekkel civilek ezreit ölték meg.

Az iratok között vannak a magát elkötelezett korrupcióelleni harcosként feltüntető Hszi Csin-Ping kínai elnök családjához köthető cégek adatai. Petro Porosenko ukrán elnök szintén szereti magát korrupcióellenes reformerként feltüntetni, de úgy tűnik, neki is vannak offshore érdekeltségei, ahogy az adóparadicsomok ellen küzdő David Cameron elhunyt apjának offshore ügyleteiről is új részleteket fedeztek fel.

A dokumentumokból kiderül, hogy Vlagyimir Putyin üzlettársai jelentős, de rejtett befolyást szereztek az orosz médiában és az autóiparban és előfordult, hogy egyetlen tranzakcióval 56 milliárd forintot mozgattak meg egyszerre. A Kreml nem válaszolt az újságírók kérdéseire, hanem egyből a nyilvánosság elé álltak, bejelentve, hogy „félrevezető információs támadás” zajlik az orosz államfő és a hozzá közel álló emberek ellen.

A FIFA körüli korrupciós botrányhoz is fontos részletekkel szolgálnak a kiszivárgott iratok. Kiderült, hogy a szervezet etikai bizottsága egyik tagjának, Petro Damianinak üzleti kapcsolatai voltak három, korábban már megvádolt férfival: Eugenio Figueredóval, a FIFA korábbi elnökével, valamint Hugo és Mariano Jinkisszel, a dél-amerikai közvetítési jogokat kenőpénzzel megszerző személyekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik