Nagyvilág

Vizsgálat indult az ukrán elnök offshore cégei miatt

Porosenko(960x640).jpg (Array)
Porosenko(960x640).jpg (Array)
Petro Porosenko azzal védekezik, hogy másnak adta vállalata irányítási jogát.

Vizsgálja az ukrán pénzügyi felügyelet, hogy valóban vannak-e offshore vállalatai Petro Porosenko elnöknek – jelentette be a hivatal elnöke, Roman Naszirov.

Putyin, Messi, Fidesz, MSZP

Az izlandi miniszterelnök ügyére is abból a hatalmas iratanyagból derült fény, amely a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától szivárgott ki. A dokumentumok feldolgozásán egy éven át dolgozott 76 ország közel 380 újságírója, Magyarországról a Direkt36 vett részt a projektben. Az ügyben mások mellett Vlagyimir Putyin, Lionel Messi vagy éppen Jackie Chan is érintett, de az is kiderült, hogy az 1983-as londoni aranyrablásból származó pénzt részben a Mossack Fonseca közreműködésével mosták tisztára.

 

Vasárnap a Direkt36 egy volt fideszes képviselő, Horváth Zsolt offshore céges érdekeltségeire derített fényt, hétfőn pedig a szocialista Boldvai László feleségének cégéről számoltak be.

Az ukrán államfő neve is szerepel a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától kiszivárgott dokumentumok között. Naszirov közölte, hogy ő maga adott utasítást Porosenko vizsgálatára a magánszemélyek ellenőrzésével foglalkozó osztálynak.

Porosenko azt közölte, hogy komolyan veszi a vagyonbevallást, az adófizetést és az összeférhetetlenség kérdését, hozzátette viszont, hogy amióta elnök lett, nem ő kezeli vagyonát, hanem tanácsadó és jogi cégek. Azt mondta, reméli, hogy ezek a cégek hamarosan részletes magyarázatot adnak az ukrán és nemzetközi sajtónak.

Az ukrán Hromadszke televízió oknyomozó riportot sugárzott arról, hogy az államfő többszöri ígérete ellenére sem adta el édesipari vállalatát, a Roshent, ugyanakkor a cég szerkezetátalakításának keretében három offshore vállalatot hozott létre.

Porosenko 2014 augusztusában a Mossack Fonseca közreműködésével jegyeztette be a Prime Asset Partners Ltd.-t a brit Virgin-szigeteken, amelynek ő az egyetlen tulajdonosa. Ennek a cégnek a tulajdonában van a 2014 őszén Cipruson bejegyzett CEE Confectionery Investments Ltd., amely Hollandiában alapított egy harmadik céget, a Roshen Europe BV-t.

Anatolij Rodzinszkij jogász azzal védte az államfőt, hogy „vak bizalmi” szerződést írt alá a Roshen irányításáról, vagyis átadta a vállalat irányítási jogát, és nincs beleszólása a cégnél hozott döntésekbe. Azt mondta: tudomása szerint a Rotschild befektető céggel kötött bizalmi szerződést, amelynek hírnevét és méretét figyelembe véve „még csak gondolata sem merülhet fel”, hogy tisztességtelenül járjanak el.

Azóta viszont Porosenko egyik pénzügyi tanácsadója azt mondta: a „vak bizalmi” szerződést a 2014 júniusa óta hivatalban lévő elnök csak idén január 14-én kötötte meg. (MTI)

Olvasói sztorik