Nagyvilág

Na, csak sikerül belebuknia az izlandi miniszterelnöknek a Panama-botrányba

Sigmundur David Gunnlaugsson közölte, hogy hajlandó felolszlatni az izlandi parlamentet és új választásokat kiírnil. A Facebookon közölte, hogy találkozik a koalíciós partnereivel, és ha ők nem hajlandóak támogatni a koalíciót, akkor kész feloszlatni a parlamentet.

Nú í morgun átti ég mjög góðan fund með Bjarna Benediktssyni, formanni Sjálfstæðisflokksins. Við ræddum árangur ríkisstj…

Posted by Sigmundur Davíð Gunnlaugsson on Tuesday, April 5, 2016

Ha feloszlatják a parlamentet, 45 napon belül új választást kell kiírni. A koalíciós partnerek akár fenyegetésnek is vehetik a miniszterelnök szavait.

Korábban megírtuk, hogy az izlandi politikai elitet is megrázta az offshore botrány: a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától kiszivárgott dokumentumtengerből kiderült, hogy a miniszterelnök egy offshore cég tulajdonosa, és a belügyminiszter, valamint a pénzügyi tárca vezetője is érintett eltitkolt üzletekben.

A miniszterelnököt adó Progresszív Párt elnöke, vagyonos magánszemélyek, korábbi bankvezérek és legalább egy kormánytanácsadó neve is előkerült a botrányban. A dokumentumokat megszerző német Süddeutsche Zeitung úgy fogalmazott: sokkolóan magas az érintettek száma egy 330 ezer fős országhoz képest, amely még mindig nem tette magát túl a 2008-as pénzügyi válság hatásain, amikor bedőlt az ország három legnagyobb bankja.

Az ellenzék lemondásra szólította fel a miniszterelnököt és a kormányt, hétfőn pedig tüntetők ezrei lepték el Reykjavík utcáit.

Kiderült, hogy a kormányfő, Sigmundur Gunnlaugsson „kifelejtette” vagyonnyilatkozatából a Wintris Inc. nevű offshore céget, melyet feleségével együtt birtokolt. Ebbe a cégbe került az a bevétel is, amely egy családi vállalkozásuk eladásából származott. Sőt, a Wintris már a válság alatt bevásárolt a bajban lévő bankok kötvényeiből.

Az elmúlt hónapban a svéd közszolgálati tévé készített interjút Gunnlaugssonnal, melynek során rákérdeztek arra is, hogy mi a helyzet a Wintrissel. A miniszterelnök zavarba jött, próbált magyarázkodni, majd felállt és kisétált, azt kifogásolva, hogy olyan kérdéssel szembesítették, amelyre nem készült.

Hétfőn a 330 ezres országban 23 ezer aláírás gyűlt össze az interneten, a kormányfő távozását követelve. Gunnlaugsson viszont azt mondta, nem gondolkodik a távozáson, szerinte a Wintris az izlandi törvényeknek megfelelően működött. Egy hétfői tévéinterjúban azt magyarázta: a kormány jó eredményeket tud felmutatni, és fontos, hogy folytassa munkáját, az emberek pedig a következő választáson nyilváníthatnak véleményt.

Az egyik legnagyobb ellenzéki erő, a Kalózpárt vezetője, Birgitta Jonsdottir azt mondta: a miniszterelnök elvesztette szavahihetőségét és az emberek bizalmát, a legtermészetesebb és a leghelyesebb az lenne, ha lemondana. Ugyanakkor nem valószínű, hogy az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítvány átmegy, a kormányzó koalíció ugyanis a 63 parlamenti helyből 38-at birtokol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik