Nagyvilág

Forrong Izland az offshore-botrány miatt

Ezrek vonultak a parlament elé Reykjavíkban, miután fény derült a miniszterelnök titkolt üzleteire.

Putyin, Messi, Fidesz, MSZP

Az izlandi miniszterelnök ügyére is abból a hatalmas iratanyagból derült fény, amely a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától szivárgott ki. A dokumentumok feldolgozásán egy éven át dolgozott 76 ország közel 380 újságírója, Magyarországról a Direkt36 vett részt a projektben. Az ügyben mások mellett Vlagyimir Putyin, Lionel Messi vagy éppen Jackie Chan is érintett, de az is kiderült, hogy az 1983-as londoni aranyrablásból származó pénzt részben a Mossack Fonseca közreműködésével mosták tisztára.

 

Vasárnap a Direkt36 egy volt fideszes képviselő, Horváth Zsolt offshore céges érdekeltségeire derített fényt, hétfőn pedig a szocialista Boldvai László feleségének cégéről számoltak be.

Az izlandi politikai elitet is megrázta az offshore botrány: a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától kiszivárgott dokumentumtengerből kiderült, hogy a miniszterelnök egy offshore cég tulajdonosa, és a belügyminiszter, valamint a pénzügyi tárca vezetője is érintett eltitkolt üzletekben.

Kicsi ország, sok érintett

A miniszterelnököt adó Progresszív Párt elnöke, vagyonos magánszemélyek, korábbi bankvezérek és legalább egy kormánytanácsadó neve is előkerült a botrányban. A dokumentumokat megszerző német Süddeutsche Zeitung úgy fogalmazott: sokkolóan magas az érintettek száma egy 330 ezer fős országhoz képest, amely még mindig nem tette magát túl a 2008-as pénzügyi válság hatásain, amikor bedőlt az ország három legnagyobb bankja.

Az ellenzék lemondásra szólította fel a miniszterelnököt és a kormányt, hétfőn pedig tüntetők ezrei lepték el Reykjavík utcáit.

Kiderült, hogy a kormányfő, Sigmundur Gunnlaugsson „kifelejtette” vagyonnyilatkozatából a Wintris Inc. nevű offshore céget, melyet feleségével együtt birtokolt. Ebbe a cégbe került az a bevétel is, amely egy családi vállalkozásuk eladásából származott. Sőt, a Wintris már a válság alatt bevásárolt a bajban lévő bankok kötvényeiből.

Pofára esés a tévében

Az elmúlt hónapban a svéd közszolgálati tévé készített interjút Gunnlaugssonnal, melynek során rákérdeztek arra is, hogy mi a helyzet a Wintrissel. A miniszterelnök zavarba jött, próbált magyarázkodni, majd felállt és kisétált, azt kifogásolva, hogy olyan kérdéssel szembesítették, amelyre nem készült.

Hétfőn a 330 ezres országban 23 ezer aláírás gyűlt össze az interneten, a kormányfő távozását követelve. Gunnlaugsson viszont azt mondta, nem gondolkodik a távozáson, szerinte a Wintris az izlandi törvényeknek megfelelően működött. Egy hétfői tévéinterjúban azt magyarázta: a kormány jó eredményeket tud felmutatni, és fontos, hogy folytassa munkáját, az emberek pedig a következő választáson nyilváníthatnak véleményt.

Az egyik legnagyobb ellenzéki erő, a Kalózpárt vezetője, Birgitta Jonsdottir azt mondta: a miniszterelnök elvesztette szavahihetőségét és az emberek bizalmát, a legtermészetesebb és a leghelyesebb az lenne, ha lemondana. Ugyanakkor nem valószínű, hogy az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítvány átmegy, a kormányzó koalíció ugyanis a 63 parlamenti helyből 38-at birtokol. (Vice)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik