Gazdaság

Megzuhantak a beruházások

Epitkezes(210x140).jpg (Array)
Epitkezes(210x140).jpg (Array)

Az első negyedévben 4,5 százalékos mínuszban voltunk. A KSH megjegyzi, magas volt a bázis.

2015 I. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 4,5 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszak magas bázisához képest – jelentette a KSH. A beruházások a legnagyobb súlyú feldolgozóiparban stagnáltak, néhány kisebb ág kivételével a többi nemzetgazdasági ágban csökkentek.

A szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint a beruházások 1,1 százalékkal mérséklődtek az előző negyedévihez viszonyítva.

Az előző évhez képest

A nagy egészen belül a gép- és berendezésberuházások 1,0, az építési beruházások 8,9 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ágak közül a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 8,3 százalékkal lett alacsonyabb az előző év azonos időszakához viszonyítva, amelynek oka a vasút- és autópálya-építések, a nagyvárosi közlekedési hálózatok fejlesztéseinek, illetve a járműparkok korszerűsítéseinek jelentős visszaesése. 

A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül nagymértékben csökkentek a beruházások a pénzügyi, biztosítási tevékenység (32 százalék), a humán-egészségügyi, szociális ellátás (29 százalék), az oktatás (26 százalék), valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység (15 százalék) nemzetgazdasági ágakban. 

A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban a beruházási teljesítmény egyötödével esett vissza. 

A beruházások egyharmadát adó feldolgozóipar beruházásai lényegében stagnáltak (+0,2 százalék), az ágazaton belül nagyobb növekedést a vegyi anyag termékek gyártása, valamint a gép, gépi berendezések gyártása területén mértek. 

Jelentősen nőttekviszont a beruházások a vízellátás; szennyvíz gyűjtése, hulladékgazdálkodás (28 százalék) és a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás (15 százalék) területén.

Az elemzők így látják 

Az autóiparban már lassabban bővítik a kapacitásokat – hívták fel az elemzők a figyelmet a beruházások első negyedévi csökkenését magyarázva. Az MTI által csütörtökön megkérdezett elemzők azonban növekedésre számítanak az év hátralévő részében.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adatai szerint az első negyedévben, amikor összesen 816,5 milliárd forintot költöttek beruházásra Magyarországon.

Komoly teszt

Balatoni András, az ING vezető elemzője elmondta: folyamatosan mérséklődik a korábbi nagy működőtőke-beáramlás, azaz az autóipari beruházások pozitív hatása. Ha nincs tartalék, az komoly problémát fog jelenteni – tette hozzá.

Szavai szerint ez a kormányzati gazdaságpolitika komoly tesztje lehet, hogy az ország képes-e újra attraktív célpontjává válni a külföldi működőtőkének. Ha igen, és nagy ipari vállalatok települnek ide, akkor fenntartható a magasabb növekedési ráta – vélekedett, hozzátéve: ha nem, akkor le fog lassulni a gazdaság.

Az ING vezető elemzője kiemelte: a beruházások első negyedévi csökkenése ellentmond az építőipari statisztikának, miszerint az év első három hónapjában az építőipari termelés 9,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Hozzátette: az látszik, hogy az út- és vasútfelújítási munkálatok megálltak, az állami-költségvetési beruházások markánsan, 10 százalékkal estek vissza éves összehasonlításban. A versenyszféra beruházásai pedig egész évben stagnáltak, 0,7 százalékpontos csökkenést mértek – mondta.

Várható volt a lassulás

Barczel Vivien, az Erste Bank Hungary elemzője szerint a beruházások mintegy harmadát adó feldolgozóiparban stagnálás volt az első negyedévben, ami mögött elsősorban az autóipari cégek állhatnak, mivel nem történtek a korábbi évekre jellemző kapacitásbővítések.

A szakértő szerint a tavalyi év kiemelkedő számai után várható volt a lassulás, de a visszaesés 4,5 százalékos mértéke meglepetést okozott.

Eddig a beruházások növekedése adta a GDP bővülésének fő húzóerejét, idén viszont a fogyasztás növekedése léphet a helyébe, már az első negyedévben is ebbe az irányba mozdulhatott el a gazdaság – vélekedett az elemző. Az év hátralévő részére a beruházások stagnálását vagy legfeljebb enyhe emelkedést várja.

Élénkülés jöhet

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában a bázishatásokkal indokolta, hogy a beruházások dinamikája idén alacsonyabb lehet, de a növekedés – a tavalyinál jóval szerényebb ütemben – folytatódhat.

Kitért arra, hogy a 2007-2013 közötti uniós fejlesztési ciklus forrásait 2015 végéig lehet felhasználni, ami továbbra is támogatja a beruházásokat, miközben elindultak a 2014-2020-as ciklus első pályázatai is.

Az élénkülő belső kereslet segíti a versenyszféra beruházásainak bővülését, a külső kereslet szintén élénkülhet a főbb európai piacokon az olajárak zuhanása, a gyengülő euró, és az Európai Központi Bank mennyiségi lazítása következtében – fejtette ki a Takarékbank elemzője.

A közeljövőben élénkülhetnek a lakásberuházások is az alacsony kamatok, a javuló fogyasztói bizalom, a háztartások mérlegkiigazítási folyamatának előrehaladása, a további lakástámogatási formák bevezetése és a kedvező ár-érték arányok miatt az elemző szerint.

A magyar gazdaság javuló megítélése, a kereskedelmi ingatlanpiaci kihasználatlansági ráták csökkenése miatt emelkedhetnek a kereskedelmi ingatlanpiaci beruházások is. Így idén a beruházások 2-3 százalékkal növekedhetnek, azonban a 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklus kifutása miatt 2016-ban nem kizárt egy kisebb visszaesés – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik