Gazdaság

Még jó formában volt az építőipar

epitoipar(210x140).jpg (Array)
epitoipar(210x140).jpg (Array)

A jó hír az, hogy márciusban és az év eleje óta is növekedett a szektor teljesítménye. A rossz meg az, hogy az új szerződések száma jelentősen visszaesett.

Márciusban az építőipar termelése 12,7 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A termelés az épületek építményfőcsoportban 9,8, az egyéb építményekében 16,4 százalékkal nőtt. Az első három hónapban az építőipari termelés 9,2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakihoz képest. Az első negyedévben az építőipar termelői árai 2,2 százalék-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva – áll a friss KSH adatsorban. 

Márciusban az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 6,3 százalékkal emelkedett.

Az előző év márciusához képest

Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületeké 9,8, az egyéb építményeké 16,4 százalékkal. Az egyéb építmények építésének növekedése – a korábbi hónapokhoz hasonlóan – az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel függött össze.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 2,3, az egyéb építményeké 15,8 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelése 16,9 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene viszont 34,6 százalékkal kisebb volt. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 40,2, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 29,9 százalékkal csökkent.

Az új szerződések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése következtében az építőipari vállalkozások 2015. március végi szerződésállományának volumene 31,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 12,5, az egyéb építményeké 34,4 százalékkal kisebb volt.

Építőipari termelői árak

Az I. negyedévben az épületek építése ágazatban 2,9, az egyéb építmények építése ágazatban 1,2, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 2,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,6 és 2,5 százalékközött szóródott.

Az előző negyedévinél az építőipar árai 1,0 százalékkal voltak magasabbak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik