Gazdaság

Norbi a tőzsdén – sokasodnak a kérdőjelek

Egyre több elemző fogalmazza meg kétségeit a Norbi Update Lowcarb budapesti tőzsdei bevezetésével kapcsolatban. Összefoglaljuk az eddigi tudnivalókat, és kérdőjeleket.

A Norbi Update Lowcarb tőkeemelésének célja az értékesítés bővítése és a nemzetközi terjeszkedést támogató marketing finanszírozása. Az ismert információk és elemzői vélemények alapján (itt és itt) összefoglaljuk a kérdőjeleket és Schobert Norbert erre adott válaszait a tőzsdei bevezetéssel kapcsolatban.

Kérdőjelek:

– Az üzleti tervről szinte semmit sem tudunk, e nélkül félő, hogy nem lehet megalapozott befektetési döntést hozni. A Portfolio szerint „nem ismerjük a következő években várható üzletnyitások vagy a franchise partnerektől érkező jutalékok várható felfutását, és azt sem tudjuk, hogy az árbevételre és a szabad cash-flow-ra vonatkozó előrejelzések mikor teljesülnek, melyik évre vonatkoznak”
– Elemzők szerint aggodalomra ad okot, hogy a védjegyek nem kerülnek át a cég tulajdonába, és későbbi apportjuk feltételei (mikor, milyen értékben kerülnének át) sem ismertek- írta a Portfolio.
– A két lépcsős tőzsdére menetel túl bonyolult, a folyamat végén a részvények darabszáma is emelkedik, ami szintén a részvényesek számát hígítja. Ráadásul a részvény igen drágának tekinthető.
– Elemzők szerint a nemzetközi marketingkampány sikere azokon a számokon múlik, amelyek rejtve maradtak e befektetők előtt. Az M27 Absolvo nevű külpiaci tanácsadással foglalkozó cég közleménye szerint “az Update-nek várhatóan az előirányzottnál jóval több forrásra lesz szükség a megismert tervek teljesítéséhez; ezt pedig majd cash-flow-ból kell várhatóan finanszírozni, vagyis az első országokban elért bevételek illetve profit visszaforgatásából”.
– Agassi nem olcsó, főként a társaság lehetőségeihez képest: a tőkeemelés 665-840 millió forint lehet (de a társaságot terheli a kibocsátás összes költsége is, amely a befolyó források 3-6 százalékára rúg), ezt akár teljes egészében elviheti Agassi díja. Erről bővebben itt írtunk.

Azt sem árt tudni, hogy master franchise szerződések már megkötésre kerültek a kibocsátást megelőzően, azok alapjaiban befolyásolják az üzleti terv teljesülését mégsem ismertek azok feltételei – írta a Portfolio.

Például a szállítással, esetleg külföldi gyártással, az üzletnyitások és a marketingkampány költségeivel együtt is versenyképes lesz-e az Update termékek ára? Nyújtanak-e a termékek olyan marzsot, amely mellett érdemes lesz a potenciális franchise partnereknek beszállni az üzletbe?

Schobert Norbert válaszai

Schobert Norbert kedden tartott sajtótájékoztatót, amelyen az alábbiakat jelentette be a Napi.hu tudósításában.

Soha nem tettem utalást arra, hogy Andre Agassi mekkora díjazást kap, ezért nem igazak azok a feltételezések, hogy a tőkeemelésből befolyó teljes összeget a díjazása vinne el. Agassi arra vállalt kötelezettséget, hogy három évig arca lesz a cégnek, és feleségével együtt szándékukban áll belépni a társasába, erről írásos szándéknyilatkozat van – mondta el Schobert.

Minimálisan tehát egy hároméves együttműködést, maximálisan pedig egy sokéves tulajdonosi kapcsolatot tartogathat a mostani részvényértékesítés.

Schobert szerint az elmúlt évek legsikeresebb tőzsdei jegyzése a most folyó Norbi Update Lowcarb. Igaz pontosabb számok nem hangzottak el a sajtótájékoztatón – írta a lap.

Schobert Norbi válaszait bővebben ebben a cikkünkben foglaltuk össze >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik