Gazdaság

Ezt tegye, ha nem akar tévé nélkül maradni

Az idén átáll Magyarország a digitális tévézésre, s könnyen lehet, hogy az Ön tévéje erre nem alkalmas.

Október végéig Magyarország átáll a digitális tévézésre. Ezután már mindenki csak a korszerűbb digitális rendszerben televíziózhat – jelentette be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgatója, Aranyosné Börcs Janka hétfőn.

Kiket érint?

Akik jelenleg előfizetéses tévészolgáltatást vesznek igénybe, azoknak nincs teendőjük – az átállás után is tudják majd fogni az adást, mert erről gondoskodik a szolgáltatójuk.


Fotó: MTI / Beliczay László

Akik viszont hagyományos tető- vagy szobaantennával tévéznek, előfizetési díj nélkül, azoknak lesz némi költségük, ha továbbra is nézni akarják a műsort. Ők egyébként ma csak az M1-et, az RTL Klubot és a TV2-t tudják fogni.

Ahhoz, hogy az átállás után is tudjanak tévézni, vagy set-top boxot kell vásárolniuk (ennek segítségével a hagyományos tévékészülékekkel is fogható a digitális adás), vagy egy olyan új tévét, amelyben már van jelátalakító. Ez pedig pénzbe kerül.

A jó hír az, hogy a költségeket a felhasználók egy része megúszhatja, mert támogatást kaphat az NMHH-tól.

Ki kaphat támogatást?

Az idevágó jogszabály szerint a rászorulóknak a hatóság szerzi be és szereli be a vételhez szükséges eszközt (vagyis a set-top boxot). Rászorulónak az számít, aki a Magyar Államkincstártól (MÁK), az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságtól (ONYF) vagy a települési önkormányzattól szociális ellátásban részesül (pl. fht, rendszeres szociális segély, vakok személyi járuléka).

Azok a 70 év feletti nyugdíjasok is megkaphatják a támogatást, akiknél az ellátás nem több, mint 57 ezer forint. Annyit lehet még tudni, hogy terv szerint az ONYF, a MÁK és az önkormányzatok kigyűjtik, kik lehetnek rászorulók. Egy kijelölt szolgáltató munkatársai pedig minden érintettet felkeresnek és tájékoztatni fognak (akit nem érnek el, annak a hatóság levelet küld).


Fotó: Kummer János

Aki kéri a támogatást, annak egy igénylőlapot kell kitöltenie, amit a jegyzőnél, a MÁK-nál és a kormányablakoknál is le lehet adni, legkésőbb az átállás utáni 30. napig.

Két lépésben digitalizálódunk

Először, július 31-én a Budapest Kab-hegy, Szentes, Győr, Szeged vonalon elhelyezkedő adótornyokat hangolják át digitálisra. Ez majd az ország középső és nyugati területeit érinti. A második ütemben, október 31-én pedig lekapcsolják a többi analóg adót, ami az északkeleti országrészt és a Dunántúl déli részét érinti.

Még nem tudják, pontosan hány rászoruló lehet

Jelenleg egyébként mintegy félmillió háztartás tévézik hagyományosan, s az NMHH becslése szerint közülük 50-100 ezer lehet a rászoruló, tehát támogatásra jogosult háztartás. A támogatás költsége 25 ezer forint körüli lesz háztartásonként. A digitális átállás a hatóságnak összesen mintegy 8 milliárd forintjába fog kerülni.

Több csatorna jön majd díjmentesen

A digitális földfelszíni sugárzással az ígéret szerint jobb lesz a kép- és hangminőség is. Sőt, elérhetővé válik az elektronikus tévéújság, és megállítható, illetve visszatekerhető lesz a műsor.

Akik pedig eddig ingyenesen tévéztek, ezután nemcsak a megszokott három csatornát nézhetik: az M2, a Duna, a Duna World és az Euronews csatorna adását is díjmentesen élvezhetik.

A digitális átállást Barcs és Sopron térségében kezdték tesztelni tavaly augusztusban. Eredetileg 2014 vége volt az országos céldátum, de előbbre hozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik