Gazdaság

Kgfb – súlyos ára lesz a feledékenységnek

KGFB (KGFB, káreset, biztosítás, totalcar, )
KGFB (KGFB, káreset, biztosítás, totalcar, )

Ha még nem rendezte az első negyedéves díjat, már ne bajlódjon a csekkel. Banki átutalással vagy személyesen a biztosítónál fizessen, ha nem akarja, hogy megszűnjön a kgfb-je. Mert az elég sokba kerülhet.

Akinek az év végén volt a kötelező biztosítása évfordulója, annak gondoskodnia kell róla, hogy az első negyedéves díja március elsején éjfélig a biztosító számláján legyen. Különben megszűnhet a biztosítása.

A csekket már inkább hagyja

Így utolsó pillanatban azt lehet tanácsolni, hogy már ne a kapott csekket fizessék be, mert annál két nap az átfutási idő, és így nem biztos, hogy március 1-jén éjfélig beérkezik a biztosítóhoz a befizetés.

Ehelyett inkább átutalással fizessen (annak 4 óra az átfutási ideje), vagy pedig menjen be a bizósító egyik fiókjába, és ott személyesen rendezze a díjat – javasolja a Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). Azt sem árt tudni, hogy pénteken a biztosítók egy része rövidített nyitva tartással dolgozik, így aki az utolsó pillanatra halasztaná a dolgot, jó ha előbb utána néz, meddig lesz nyitva a kiszemelt fiók.

Ha nem fizet időben, megszűnik a kgfb-je

A péntek éjféli határidőt azért fontos, mert ha elmulasztjuk, akkor 2-án megszűnik a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás. És ez sokba kerülhet.

Az az ügyfél, akinek a díj nemfizetése miatt megszűnt a kötelező biztosítása, a fedezetlenség időtartamára fedezetlenségi díjat köteles fizetni, melynek mértéke – az autó teljesítményétől függően – naponta 260-600 forint. Emellett ugyanannál a biztosítónál kell újra szerződést kötnie, visszamenőleg a türelmi időre járó díjat is le kell rónia és választási lehetőség nélkül azonnal a teljes évre járó biztosítási díjösszeget kell kifizetnie. Ráadásul mindhárom összegre meg kell fizetni a 30 százalékos baleseti adót is. Így együtt ez már igen tetemes összeg lehet egy egyszerű személyautónál is.

Ez történik, ha megszűnt a biztosítása és balesetet okoz

Az igazi csapás azonban akkor érheti a felelőtlen autóst, ha a fedezetlenség időszakában balesetet okoz: ilyenkor az előidézett – akár többmilliós – kárt is neki kell térítenie. Személyi sérülés esetén mindez akár életre szóló kártérítési kötelezettséget is jelenthet – hangsúlyozza a FBAMSZ szakértője.

Ilyen esetben egyébként az okozott kárt a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) teljes egészében megtéríti a károsultnak, de a felmerült kár összegét és a kárrendezési költségeket a kárt okozó biztosítatlan autósnak a MABISZ számára meg kell térítenie.

A MABISZ arra is felhívja a figyelmet, hogy mindenki ellenőrizze a bonus-malus besorolás helyességét is. Ha az autósok hibát észlelnek, célszerű azt minél előbb jelezniük a korábbi biztosítójuknak, amelynek feladata, hogy az ügyfél kártörténeti adatait megfelelően rögzítse a Központi Kártörténeti Nyilvántartó Rendszerben (KKNYR).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik