Gazdaság

Hiába egyezett meg Orbán a kínai elnökkel, az oroszokon múlik majd a végeredmény

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Hiába kötött nukleáris megállapodást a kormányzat Kínával és Japánnal, a Paks II. Zrt. részéről az a tájékoztatás érkezett, hogy a beruházásról egyedül a Roszatomnál dönthetnek, így az orosz állami cég határozhat arról, hogy szerepet kapnak-e a projektben az ázsiai országok – írja az economx.hu.

Májusban nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, valamint „a nukleáris energiatermelés teljes vertikumát” lefedő egyezség született Kínával is, de hivatalosan még nem tudni, hogy azok mennyiben érinthetik a hazai nukleáris kapacitás-bővítést.

A Paks II. Zrt. részéről a portálnak megerősítették, hogy mivel Japán és Kína valóban szerteágazó tapasztalatokkal rendelkezik az atomenergia területén, ezért a velük kötött megállapodások széleskörű együttműködést tesznek lehetővé. Bíznak abban, hogy a felek a kutatás-fejlesztésre, a nukleáris ipar és az egészségtudomány kapcsolódására, valamint a környezetvédelmi és újrafelhasználási kérdésekre koncentrálnak majd.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy habár Paks II. egy nemzetközi beruházás (francia, német, amerikai és magyar beszállítókkal), a Roszatom a fővállalkozó, így

a moszkvai székhelyű orosz állami vállalat dönti el, kiket, milyen országokat, cégeket von be az új magyar atomerőművi blokkok megépítésébe.

Szijjártó Péter külügyminiszter Tokióban jelentette be, hogy nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között is, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében és a meglévő blokkok élettartamának meghosszabbítása terén is. Ennek előkészítése már zajlik hazánkban a paksi erőmű már működő reaktorai esetében.

Ha sikerül véglegesíteni azokat a technológiákat, amelyek nyomán kis helyigényű, kis teljesítményű nukleáris reaktorokat lehet építeni és rákapcsolni a hálózatra, akkor Magyarország mindenféleképpen érdekelt lesz ennek a technológiának az alkalmazásában – fogalmazott a miniszter.

Ez alapján valószínűsíthető, hogy Paks II-ben az ázsiaiak nem kapnak majd szerepet. 

– értékel az economx.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik