Gazdaság

Balaton vagy Adria: súlyos árkülönbséget találtak a turizmuskutatók

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Lassan beindul az idei nyár, így ismét aktuális az örök kérdés: a Balatonon, vagy az Adrián kerül kevesebbe egy hét nyaralás. A növekedés.hu megvizsgálta, hogy a magyar, vagy a horvát tenger mellett lehet most olcsóbban megúszni a jól megérdemelt nyári csobbanást.

Idén a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszéke a legapróbb részleteket is figyelembe véve kiszámolta, hol tudunk olcsóbban nyaralni. Elemzésük során 7 éjszakás nyaralással számolta az Adria partján, illetve a Balatonnál egy pár, és egy négytagú család esetében.

A szálláshelyeket egy júniusi, egy júliusi és egy augusztusi időpontban, a booking.com és a szállás.hu platformjait használva. A helyszínek tekintetében a legnépszerűbb balatoni városokat vetetették össze, a minimum 40 ezer magyar vendégéjszakát realizáló tengerparti úti célokkal. Számoltak a közlekedéssel, a szállással (szálloda, apartman, kemping), az étkezéssel, sőt a látnivalókkal is.

Az árversenyt a Balaton nyerte, ám a szakértők egészen jelentős árkülönbségekre bukkantak.  Egy pár esetében egy szállás (kemping önellátással, apartman önellátással, szállodai félpanzióval, szállodai reggelivel) Horvátországban 500-970 ezer forint, amíg ugyanezen kategóriák a Balaton esetében 470-685 ezer forint között mozognak – idézi a portál az elemzést.

Ezzel szemben egy négy tagú család esetében (két felnőtt, két gyerek) nincs ekkora különbség, Horvátországban az említett kategóriákban 600 ezer-1,8 millió forintig terjed, amíg a Balatonon 630 ezer és 1,18 millió forint között mozog.

A kategóriákat külön-külön megvizsgálva egyedül a családi nyaralás legolcsóbb kategóriájában (kemping önellátással) jön ki olcsóbban a horvát nyaralás, itt 25 ezer forinttal jár jobban a család (605 ezer vs. 630 ezer forint), ha a tengerre megy.

Az önellátó apartman 30 ezer forinttal drágább az Adrián, a félpanziós szállodánál pedig már igen jelentős, 235 ezer forintos a különbség a Balaton javára.

Olcsó szállás, élelmiszer, üzemanyag: nincs jelentős eltérés

A növekedés.hu a Balatonnál Siófokot jelölte meg úticélként, a Szallas.hu-n, a szűrők között beállították, hogy vízparton legyen, félpanziót kínáljon és 8 csillagos legyen a vendégértékelések alapján. Az így kapott több mint száz találat közül a legolcsóbb opció hat éjszakára 226 690 forint.

A horvát tengerparton Abbáziára kerestek rá ugyanazokkal a paraméterekkel. Itt a legolcsóbb szálláshelyet 231 315 forintért lehet kibérelni.

Úgy találták: az élelmiszerárakban minimális az eltérés a magyar boltok javára. A korábbi durva magyar élelmiszer inflációs adatoknak mára

a horvát árak nem csak hogy utolérték a magyart, egyes élelmiszereknél még be is előztek.

Mi a helyzet a jellegzetes strandételekkel? Egy balatonfüredi büfében a sima lángosért 1000 forintot, a sajtos-tejfölösért pedig 1900 forintot, kell kicsengetni, és a legtöbb helyen még további áremelkedés is várható a főszezonra.

A horvátországi strandok ikonikus étele a csevap az Adriasunrise.hu adatai szerint a biogradi strandon már 6,5 eurótól elérhető.

Jelenleg hazánkban alacsonyabb a 95-ös benzin átlagára, 604 forint, míg déli szomszédunkban 625 forint a Holtankoljak.hu adatai szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik