Belföld

Nekiment az Ügyvédkör az ügyvédi kamarának, mert az megvédte Sulyokot

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Elítélte az Ügyvédkör a Magyar Ügyvédi Kamarát, mert egy hét eleji közleményében kiállt a zsebszerződéses ügye miatt támadott Sulyok Tamás köztársasági elnök mellett, aki a kamara szerint „az ügyvédi hivatását nagy közmegbecsülés mellett végezte”.

„A Magyar Ügyvédi Kamara Sulyok Tamás Köztársasági elnök Úrral kapcsolatos hétfői közleményét nyílt, politikai állásfoglalásnak minősítjük. Dobrev Klára kijelentéseivel nem az ügyvédséget vádolta meg, hanem egy volt ügyvédet, egy egyedi ügyével kapcsolatban. Az ügyvédséget és az ügyvédi függetlenséget támadás nem érte. Olyan bizonyítékok kerültek napvilágra, amelyek, ha valósak, akkor egyértelműen irányulhattak a termőföld moratórium kijátszására és ezzel akár ki is, meríthették az intellektuális közokirat hamisítás büntetőjogi tényállását, attól függetlenül, hogy akkoriban nem vizsgálták őket és mára már elévültek” – írta a 24.hu-hoz eljuttatott közleményében az Ügyvédkör.

Az Ügyvédkör odaszúrt Dobrev Klára DK-s EP-képviselőknek is, aki többek között bűnözőnek nevezte az államfőt.

Az eset morális megítélése a társadalom feladata. Mindamellett elítélendőnek tartjuk, hogy bárkit „köztörvényes bűnözőnek” vagy a „földmaffia kiszolgálójának” nevezzenek anélkül, hogy a bűnösségét a bíróság jogerősen megállapította volna

– írták.

Az ügyvédi kamara a hétfői közleményében azt is kifogásolta, hogy Sulyok múltbeli, ügyvédi tevékenységének támadásával nemcsak a köztársasági elnöki intézménybe, hanem az ügyvédségbe vetett közbizalom is sérül. Az Ügyvédkör szerint az ügyvédségbe vetett közbizalom éppen azáltal erodálódik, ha a Magyar Ügyvédi Kamara egy közjogi méltóság politikailag érzékeny egyedi ügyében állást foglal.

Kapcsolódó
Ángyán József: Sulyok Tamás méltatlanná vált, le kell mondania
Nemcsak jogszabályokkal, hanem a Fidesz által korábban képviselt értékekkel is szembementek a Sulyok Tamás köztársasági elnök által ügyvédként ellenjegyzett, a múlt héten nyilvánosságra került szerződések – fejtette ki a 24.hu-nak Ángyán József egyetemi tanár, volt államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik