Gazdaság

Évközi adóemelés is jöhet jövőre

adózás (adózás)
adózás (adózás)

Az adószakértő szerint megjósolhatatlan, hogy a járulékkedvezmények és a két új adó mekkora bevételkiesést okoz jövőre.

Mint Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője elmondta, nem biztos, hogy jövőre nőnek az adóbevételek. Nem tudni ugyanis, hogy hányan választják az új adónemeket (kata, kiva), valamint azt, hogy az adóátalányok mekkora bevételkiesést okoznak. A szakember szerint az adónemek száma összességében emelkedett, márpedig minél több az adónem, annál áttekinthetetlenebb a rendszer.

Állítja, bármikor előfordulhat, hogy az átalányadókból befolyó kevesebb bevétel miatt év közben adóemelésre lesz szükség. „Az árakat terhelő adók mindig emelhetők, az éves adókat nem illik év közben mozgatni: általános jogelv, hogy visszamenőleges törvénykezés nincs, csak ha az kedvezőbb az érintettek számára” – hangsúlyozta az Adó Online-nak.

Élénkül-e vagy sem

Az egykulcsos adónak szociális okból soha nem volt, és nem is lesz híve – fejtette ki az adószakértő. Számára tanulság, hogy tőlünk nyugatra csak Izlandon van egykulcsos szja, a régiónkban pedig azok az országok, amelyek lelkesen bevezették, most térnek le róla, mint például Szlovákia és Csehország – tette hozzá.

A gazdaság élénkítésének semmilyen módját nem látja, kivéve az átalányadókat, bár ezeket a GDP szerény hányadát adó mikro- és kisvállalkozások választhatják, válaszolta annak firtatására, segíti-e a válság leküzdését az adórendszer.

Mozgásban

Arról, hogy az adórendszer – ahogy a kormány bejelentette – kialakultnak tekinthető-e, úgy vélekedett: az adórendszer folyamatos mozgásban van, mint ahogy a gazdaság is. Abban az értelemben viszont beszélhetünk kialakult adórendszerről, hogy a félszuperbruttó kivezetésével az egykulcsos adó tényleg egykulcsos lesz, és a kieső bevételeket a fogyasztást terhelő adókból szedik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik